Glutenvrij krentenbrood

Glutenvrij krentenbrood

Grappig genoeg zijn mijn pogingen om een lekkere kerststol te maken tot op heden nog niet bijster succesvol geweest. Ja ik heb een lekker kerstbrood uit de koekenpan gemaakt en ja ik heb wel eens een stol geprobeerd te bakken, maar succesvol was dat nog niet. Ik heb het eerlijk gezegd ook nog niet heel hard geprobeerd.

Iets met ongeduldig en brood dat moet rijzen en meer van die ellende. Haha… Het voordeel van dit glutenvrije krentenbrood is dat het – behalve heel makkelijk – niet hoeft te rijzen. Voordeel van een gebrek aan gluten zeg maar.

Je roert eigenlijk gewoon alle ingrediënten door elkaar, schuift het in de oven en voila. Voor je er erg in hebt, heb je je eerste glutenvrije krentenbrood gebakken.

glutenvrij krentenbrood

Veel ingrediënten

Laat je dan ook niet in de war brengen door de lijst van ingrediënten. Ja het zijn er best wat maar het valt echt reuze mee. Als je de stappen volgt kan er eigenlijk niet zo heel erg veel fout gaan.

Om de smaak van de kruiden en specerijen nog wat meer tot zijn recht te laten komen doe je eerst de ene helft van het deeg in de cakevorm, daar bovenop komt een kaneel-suiker mengsel en dan weer de tweede helft van het beslag erop.

Waarschijnlijk komt het weer een beetje naar boven, maar roer het er gewoon een beetje random door. Niet te lang want dan ben je het effect weer kwijt.

Glutenvrij krentenbrood

Goed verpakken

Je kunt het glutenvrije krentenbrood redelijk goed bewaren als je het goed inpakt in aluminiumfolie. In de koeling hoeft het niet. Ik bewaarde het vier dagen en dat ging prima. Wil je het langer bewaren dan kun je overwegen om het brood in plakjes in te vriezen en dat dan per twee of zo in een zakje te doen.

Het brood is heerlijk met roomboter (als je dat eet) en een perfecte vervanging van het traditionele kerstbrood. O en ik maakte recent overigens wel een heerlijke kerststol.

glutenvrij krentenbrood

Krentenbrood met amandelen en cranberries

4 van 2 stemmen
GangOntbijt
KeukenGlutenvrij

Een heerlijk gluten en lactosevrij krentenbrood met lekker veel amandelen en cranberries.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 50 minuten

18 plakken

Materiaal

  • 25 cm cakeblik

Ingrediënten

  • 175 gr amandelmeel
  • 130 gr tapiocameel
  • 60 gr gemalen lijnzaad
  • 100 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 2 el kaneel (gesplitst
  • ½ tl zeezout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • 5 eieren
  • 120 ml sinaasappelsap
  • 3 el gesmolten kokosolie
  • 1 tl vanille
  • 75 gr gedroogde cranberries + een paar extra
  • 60 gr amandelen gehakt

  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een cakeblik met bakpapier.
  • In een mengkom combineer je de amandelmeel, tapioca, lijnzaad, 100 gr van de suiker, 1 el van de kaneel, zout, bakpoeder en baking soda en roer goed om. Zet apart.
  • In een kleine kom combineer je de overgebleven 2 el suiker en 1 el kaneel
  • In een grote kom klop je de eieren samen met het sinaasappelsap, kokosolie en vanille tot goed gecombineerd. Roer de droge ingrediënten door de natte tot je geen meel meer ziet.
  • Roer de cranberries en de amandelen erdoor
  • Doe de helft van het beslag in de klaarstaande vorm, bestrooi met het kaneel-suiker mengsel en doe dan de andere helft erbij. Strooi de rest van de cranberries erop en strijk glad met een spatel.
  • Bak in de voorverwarmde oven voor 50 minuten of tot licht goudbruin. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal er dan uit met behulp van het overhangende bakpapier. Laat volledig afkoelen voor je het snijdt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 195kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 5g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 45mg | Natrium: 132mg | Kalium: 127mg | Vezels: 3g | Suiker: 8g | Vitamine A: 79IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 72mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.