Kerstwentelteefjes

It’s beginning to look a lot like christmas

Ok, ik kon het even niet laten. Als ik deze kerstwentelteefjes zie moet ik altijd meteen aan kerst denken. Niet zo gek natuurlijk want de kerst gaat razendsnel dichterbij komen.

Ik hou enorm van kerst. Van de gezelligheid, van de lampjes, de warmte enzovoort. En ondanks het feit dat het voor mij sinds 28 jaar een kerst als single is verheug ik me er toch op. Het is momenteel allemaal wat lastiger. Dat dan weer wel. Maar daar maak ik me meer druk om als het straks oud- en nieuw is.

Dat vierden we de laatste jaren toch eigenlijk altijd al thuis, maar in je eentje oud- en nieuw vieren? Ik denk dat ik gewoon op normale tijd naar bed ga. Vuurwerk hebben we toch ook al niet, dus ja waar moet je dan nog voor opblijven? Om alle oliebollen op te eten?

Affijn dat heeft natuurlijk echt helemaal niks met deze kerstwentelteefjes te maken.

Kerstwentelteefjes

Kerstwentelteefjes

Je kunt je afvragen wat er nou zo kersterig is aan deze wentelteefjes. Nou dat ga ik je vertellen. Ik maak mijn kerstwentelteefjes namelijk het liefst met krentenbrood. Overigens kun je de wentelteefjes met chocola en banaan ook prima hier voor gebruiken.

Die worden ook gemaakt met krentenbrood. In dit geval maakte ik de wentelteefjes met gewoon krentenbrood maar je kunt er – nog beter – ook kerststol voor gebruiken met spijs.

Het maken van de kerstwentelteefjes is kinderspel. Het enige dat je nodig hebt om te beginnen is een koekenpan. En dan natuurlijk de ingrediënten voor de wentelteefjes zelf.

Ook een leuk klusje om te doen met de kids op kerstochtend. Lekker in de keuken kliederen met oud brood, slagroom en eieren.

Variatie

Als variatie voor de wentelteefjes voeg ik er altijd lekker veel specerijen aan toe. Je kunt kiezen voor losse specerijen maar je kunt ook prima koekkruiden gebruiken.

De truc voor het maken van goede kerstwentelteefjes is de tijd dat je het krentenbrood in je eiermengsel laat liggen. Doe je het te kort dan is het risico dat de smaken niet genoeg zijn ingetrokken en doe je het te lang dan wordt het brood zompig en valt het uit elkaar als je het bakt.

Daarom in het ook het handigste om oud brood te gebruiken en niet al te vers brood. Ik koop bijna altijd teveel stol als het bijna kerst is dus ik heb nooit een gebrek aan oud brood!

Kerstwentelteefjes

Kerstwentelteefjes met rood fruit

Nog geen review
GangOntbijt
KeukenHollands

Wat is een beter begin van de kerstochtend dan lekkere wentelteefjes te maken?
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 1 el slagroom
  • 1 el honing
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl gemalen kardemom
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 30 gr boter
  • 4 sneetjes krentenbrood of stol met spijs
  • 75 gr aardbeien
  • 40 gr pure chocola
  • 2 takjes basilicum
  • 2 el honing
  • 2 el granaatappelpitjes
  • poedersuiker om te serveren

  • Doe eieren in een kom met de slagroom, de honing en de specerijen. Klop dit even goed los. Schenk het in een ondiepe schaal waar 1 sneetje brood goed in past.
  • Verwarm een koekenpan met de boter. Liefst eentje die groot genoeg is om ze allemaal tegelijk te bakken maar in gedeeltes kan natuurlijk ook.
  • Wentel de sneetjes krentenbrood een voor een door het eimengsel. De truc is om ze niet te lang en niet te kort erin te laten liggen. Te lang en ze worden zompig, te kort en je mist smaak. Hou ongeveer 15 seconden per kant aan.
  • Leg de sneetjes krentenbrood vervolgens in de panen bak ze aan beide kanten mooi goudbruin. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd ze eventueel door de helft of in kwartjes. Afhankelijk van de maat.
  • Uiteraard kun je ook elk ander fruit gebruiken wat je maar lekker vindt.
  • Hak de pure chocola in stukjes. Plus de blaadjes van de basilicum.
  • Leg alle wentelteefjes samen op een groot bord of verdeel het meteen over de borden. Besprenkel met de honing en verdeel de aardbeien, chocola, granaatappelpitjes en de basilicum over de wentelteefjes en serveer meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 299kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 7g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 8g | Cholesterol: 144mg | Natrium: 195mg | Kalium: 180mg | Vezels: 3g | Suiker: 22g | Vitamine A: 474IU | Vitamine C: 12mg | Calcium: 45mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.