Wentelteefjes van krentenbrood met chocola en banaan
Heb jij nog oud krentenbrood over en wil je dat ergens in verwerken? Dan zijn deze wentelteefjes van krentenbrood een absolute aanrader. Verslavend lekker en stiekem lekkerder dan wentelteefjes van gewoon brood!
Wentelteefjes van krentenbrood
Wentelteefjes; als je erover nadenkt is dat best een gekke naam. Enig gegoogle vertelt me dat de naam afkomstig is van de oude benaming voor verloren of gewonnen brood. Wentel is niet zo ingewikkeld om te bedenken, dat komt van het omdraaien wat nodig is om het brood te bakken. Volgens Culy komen die teefjes vervolgens van ‘wentel ‘m even’. Maar zoals met veel van dit soort gerechten is de exacte oorspring van de benaming vaak lastig te achterhalen. Maakt ook niet uit, want het belangrijkste is dat wentelteefjes super lekker zijn. En deze wentelteefjes van krentenbrood nog lekkerder!
Wentelteefjes met speculaas
Tom maakte al eens eerder wentelteefjes met speculaas. Perfect voor de Sinterklaas dagen en deze versie van de wentelteefjes van krentenbrood is dan weer perfect voor rond de kerstdagen. Tenslotte hebben we dan vaak krentenbrood over.
Met chocola
Door de toevoeging van chocola en banaan worden deze krentenbroodjes toch echt meteen next level lekker. Bovendien voegde ik aan het melkmengsel waar het brood in wordt gedipt een beetje slagroom toe en diverse specerijen. Vervolgens gebruik je bij voorkeur krentenbrood zonder spijs, maar mét spijs is ook heel erg lekker. Waar je dan even op moet letten is dat de spijs niet verbrand. Door het suikergehalte gaat dat namelijk net even wat sneller.
Spijs uitsmeren
Wat nog lekkerder is als je toch wentelteefjes van krentenbrood mét spijs gaat maken, is om de spijs uit het brood te halen en dit over het brood te verdelen. Daarna alsnog dopen en bakken. Doordat je nu overal een beetje spijs hebt wordt het nog lekkerder. Krijg er nu al zin in!
Na het bakken serveer je de wentelteefjes van krentenbrood met de gesmolten chocola eroverheen en je verdeeld de banaan in plakjes.
De wentelteefjes bak je ongeveer 3 a 4 minuten per kant of tot de eerste kant goudbruin is gebakken. Dan draai je het om en bak je de andere kant.
Nee, ze zijn warm en vers gebakken gewoon het lekkerste. Dus na het bakken meteen opeten.
Ja je kunt de slagroom vervangen door gewone melk of amandelmelk.
Ja dat kan. In dat geval vervang je de eieren door 1 el maizena of arrowroot. Daardoor dikt de melk (in dit geval gebruik je dan ongeveer 200 ml amandelmelk) in tijdens het bakken. Klop de arrowroot goed door het mengsel heen en breng het op smaak met kaneel, wat suiker en eventueel andere specerijen.
Wentelteefjes van krentenbrood met chocola
Benodigdheden
Ingrediënten
- 3 eieren middelgroot
- 1 el slagroom
- 1 el honing
- 1 tl vanille extract
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom
- 1/2 tl gember
- 4 plakken oud krentenbrood zonder spijs
- 25 gr roomboter om in te bakken
- 1 banaan rijp
- 75 gr pure chocola gesmolten
Instructies
- Maak eerst het beslag voor de wentelteefjes door de eieren te mengen met de slagroom, honing, vanille extract en specerijen. Leg hier de vier plakken brood een voor een in en laat ze het mengsel even goed opzuigen.
- Verhit ondertussen boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes om en om bruin. Serveer met plakjes banaan en druppel er gesmolten chocola over. Chocola smelt je het beste au bain-marie. Zet een pannetje met water op, breng aan de kook en doe de chocola in een hittebestendige kom. Laat dit smelten boven het pannetje met water.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.