Simone's Kitchen

Wentelteefjes – dudefood dinsdag

Wentelteefjes van oud kerstbrood | simoneskitchen.nl

Welkom, DudeFood liefhebbers vanuit de hele wereld.
Twee weken geleden heeft de Misses mij al uit de brand geholpen met de mislukte pindasaus en vorige week werd ik ook weer verwend omdat de Dudettes mijn meatloaf recept hadden gekookt.
Hoogste tijd dus om iets terug te doen, want een bedankje vanuit de  Dude kant is nu wel op zijn plaats.
En hoe kan je dit beter doen dan in te spelen op de ‘zoetekauw kant’ van de Misses?
De regelmatige lezer voelt het natuurlijk al aankomen; deze week geen stoer, hartig gerecht met pit en vlees. Nee, dit recept gaan we gebruiken om al die keren dat we ons als een hond hebben gedragen goed te maken.
Met dit gerecht kan iedere Dude laten zien dat we naast een hoop grommen en blaffen ook een andere kant hebben. De kant van de Dude die een geweldig wentelteefje voor de Misses maakt.

Wentelteefjes van oud kerstbrood | simoneskitchen.nl

En je moet toegeven: het heeft ook wel iets mannelijks om ’s morgens in de keuken in je boxershort met een wasbordje die plakken brood in een koekenpan om te gooien; voor je vrouw.
Hoewel, een wasbord is niet meer van deze tijd, dus heb ik al geruime tijd een behoorlijke droogtrommel.

Het bakken van een wentelteefje is een prachtige manier om weer een voorkeurspositie te krijgen bij je vrouw of vriendin en gelukkig weten mannen van over de hele wereld dit.
Daarom is dit gerecht in vele landen bekend met vele varianten onder vele namen. Zo is deze broodgeworden vrouwenverleider bekend in Zuid Afrika als de Braad Bitch, in Amerika kennen we hem als de Turnaround Slut en in China maak je natuurlijk een Kan-Tel Kreng als ontbijt voor je vrouw.
Kortom: een mooie gelegenheid om op een vrouwvriendelijke wijze het hart van de Misses weer opnieuw te veroveren.

Persoonlijk vind ik wentelteefjes het leukste om rond de Sinterklaas en Kerst te maken (hoewel de lol van Sinterklaas me wel een beetje aan het vergaan is, met die Pietendiscussie die steeds achterlijker vormen krijgt).
Rond Sinterklaas heb je namelijk die heerlijke kruidnootjes waar je een prachtige crumble van kunt maken.
En de lekkerste wentelteef maak je ‘de dag na Kerst’ met een paar mooie plakken Kerstbrood die nog over zijn. Lekker!!!

Met dit recept hebben we voorlopig wel weer even genoeg zoetigheid gehad in de DudeFood Keuken, dus volgende week weer echte mannenrecepten!

Wentelteefjes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Najaars wentelteefjes voor de Misses

Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 5 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 ml volle melk
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 3 tl speculaaskruiden
  • Rozijnenbrood of oud Kerstbrood liefst ongesneden
  • 50 gr Kruidnoten als deze te krijgen zijn, tegenwoordig van augustus t/m december volgens mij
  • Vanillevla
  •  
  •  

Instructies

  • Snijd van het brood een paar mooie dikke plakken. Wanneer je Kerstbrood gebruikt, wel even de amandelspijs uit het brood halen (die verbrandt namelijk als het in de koekenpan komt).
  • Pak een kom waar de plakken brood straks inpassen.
  • Klop in de kom de eieren los en roer hierna de melk, suiker en specerijen erdoorheen.
  • Als de suiker in het mengsel is opgelost, haal je de plakken brood door het mengsel heen.
  • Zorg dat het brood goed is doordrenkt en zet naast het gasfornuis klaar om te bakken.
  • Ondertussen ruim boter smelten in een grote koekenpan.
  • Wanneer de boter gesmolten is, draai je het vuur onder de pan even laag en legt 1,2 of 3 (als je een grote pan hebt of kleine sneetjes brood) geweekte plakken brood in de pan.
  • Druk de plakken brood even met de spatel tegen de hete pan aan, zodat het mengsel heel kort is gestold. Dit is een kwestie van een paar seconden. Dan draai je ze met de spatel om en zet het vuur weer op standje midden.
  • Na één of twee minuutjes op iedere kant bakken zijn ze klaar.
  • Gooi de kruidnootjes even in de blender, maal ze tot een grof kruimelig poeder zijn en strooi een theelepel van deze kruim over het nog warme gerecht.
  • Hierna de hele Pietendiscussie in de blender gooien en tot gruis malen. Let op: niet samen met de kruidnoten in de blender, want de Pietendiscussie zorgt gegarandeerd voor een bittere bijsmaak!
  • Wanneer de kruidnootjes niet te krijgen zijn, is een pak Bastognekoeken ook een goed alternatief om een krokantje aan het gerecht mee te geven.
  • Uitserveren met een zelf gemaakte vanillesaus of, als je hier geen tijd of zin in hebt, met een dikke lepel vanillevla naast het wentelteefje. Lekker!

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

10 comments

  1. Avatar

    Wat een leuk idee om wentelteefjes te maken met rozijnen- of Kerstbrood! Ik heb in mijn jeugd wel duizenden wentelteefjes gemaakt, maar nooit met rozijnenbrood. Dat ik daar nooit zelf op ben gekomen zeg… Het moet gruwelijk lekker smaken! Thanks, die ga ik onthouden!

  2. Avatar

    Wentelteefjes is m’n liefste lievelings ontbijt! En deze lijken me helemaal goddelijk!

  3. Avatar

    Erg leuk geschreven, dude 😉 Goed plan ook om die Pietendiscussie in de blender te mikken!

    • Avatar

      Ja. Ben ook echt klaar met die onzin discussies die alleen maar geld kosten en een hoop (kinder)plezier bederven.
      Voor je het weet wordt zwart geld ook gewoon wit, heeft een zwartkijker een roze blik en moet ik verplicht melk bij mijn koffie bestellen, want om een bakje zwarte koffie vragen is dan discrimineren.
      Lekker ophouden met dit gezever en diezelfde energie richten op het uit de wereld helpen van hongersnood of enge ziektes.

  4. Pingback: 5x bakken met pepernoten | Schepje Suiker

  5. Pingback: Wentelteefjes met aardbeien in een rolletje | Simone's Kitchen

  6. Pingback: Zomerse wentelteefjes met aardbeien en ricotta

  7. Pingback: 5 X lekkere Sinterklaas traktaties | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!