Zelf speculaas maken | simoneskitchen.nl

Heel makkelijk speculaas zelf maken

Speculaas kun je natuurlijk het hele jaar door krijgen, daar is niks bijzonders aan eigenlijk. En toch eet ik het alleen in deze tijd van het jaar. Speculaas en überhaupt speculaaskruiden horen voor mij bij de winter, bij december, bij de feestelijkste periode van het jaar. Maar wat blijkt: ik had nog helemaal geen – nul komma nul – recepten op de site staan met speculaas of andere Sinterklaas lekkernijen, met uitzondering van deze waanzinnige lekkere witte chocolademelk.

20151122-MH2A6262

Lekker voor pakjesavond

Tijd dus om daar eens verandering in te brengen. En waar kun je beter mee beginnen dan met het zelf maken van speculaas. De ultieme Sint lekkernij.

En het is een beetje kort dag zo redelijk vlak voor pakjesavond, maar ik ga er van uit dat je nog wel een klein uurtje over hebt tussen nu en pakjesavond om deze overheerlijke speculaas te maken. Want er is toch niks lekkerder dan zelfgebakken speculaasbrokken. Ik hou van een beetje extra crunch dus ik voegde er cacaonibs en hazelnootjes aan toe maar dat is optioneel. Hou je gewoon van een “standaard” koek dan doe je het zonder!

Hoe dan ook gaat er echt niks boven homemade bij deze speculaas en ook leuk om je te buiten te gaan aan de decoratie mogelijkheden van de amandelen… Niet dat die van mij nu zo geweldig is geworden maar he, je moet ergens beginnen he!

Maken van de speculaas

Om de speculaas te maken begin je uiteraard met het maken van het deeg. Belangrijk bij een mooi kruimelig deeg is dat je zorgt dat de ingredienten ijskoud zijn. Ik gebruik voor het maken van het deeg boter die rechtstreeks uit de koelkast komt en water waar ijsblokjes in zitten.

Op die manier weet ik zeker dat het deeg koud genoeg is. Hou beter je dit in de gaten houdt des te lekkerder je speculaas straks wordt.

Koelen

Na het maken van het deeg laat je dit minimaal 30 minuten in de koelkast liggen om verder te koelen. Je denkt misschien dat je deze stap kunt skippen maar geloof me, dat wil je niet.

Vervolgens is het een kwestie van het deeg uitrollen en vormen in de vorm die je wilt. Je kunt uiteraard ook een speculaasvorm gebruiken hiervoor. Ik heb er geen dus ik doe maar wat. Dat kun je wel terugzien in de vorm. Haha. Maar de smaak blijft even lekker!

Ook lekker voor de Sint-avond is deze fudge met pepernoten

Zelf speculaas maken | simoneskitchen.nl

Zelf speculaas brokken maken

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
Koeling30 minuten
totaal 45 minuten

4 stukken

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 1,5 tl anijszaad
  • 75 gr cacaonibs
  • 75 gr gehakte hazelnoten
  • paar halve amandelen
  • 4 el koek- en speculaaskruiden (kaneel nootmuskaat, kruidnagel, gember
  • 175 gr boter in blokjes gesneden

  • Doe de bloem, suiker en  je specerijen samen met de boter en een beetje zout in de kom van een keukenmachine of gebruik een losse mixer met deeghaken. Doe hier 4 el ijskoud water bij. Doe niet al het water er in een keer bij maar kijk even of het al stevig genoeg is. Doe hazelnoten en cacaonibs erbij en meng even kort. Je hebt een kruimelige massa maar als je er met je vingers in knijpt moet het bij elkaar blijven plakken.
  • Haal het eruit (ik stort het altijd op een met bloem bestoven aanrecht) en kneed even kort door tot het een geheel vormt. Maak er een platte schijf van, wikkel die in plastic folie en leg minimaal een half uur in de koelkast.
  • Verwarm je oven voor op 175 ˚C (onder- en bovenwarmte). Haal je deeg uit de koelkast en leg op een met bloem bestoven aanrecht. Neem een stuk en rol hier met een deegroller een dikke plak van ongeveer 1 cm dik van. De vorm maakt niet zoveel uit. Dus ga je te buiten… Maak met amandelen een gezichtje of een ander figuur in de speculaas en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak in de oven voor ongeveer een half uur.
  • Laat volledig afkoelen op een rooster

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.