Gevulde speculaas met sinaasappel en chocola
Hoor wie klopt daar kinderen… Nog een nachtje slapen en het is de verjaardag van de Sint. En bij Sinterklaas horen natuurlijk de nodige lekkernijen. Ik koos dit keer voor een recept voor gevulde speculaas. Als basis nam ik een recept van Laura’s Bakery. Als je van bakken houdt dan is dit dé site om regelmatig te checken. Ik vulde de gevulde speculaas aan met sinaasappel en chocola.

Gevulde speculaas met sinaasappel en chocola
Ik heb een zwak voor gevulde speculaas. Er zijn weinig dingen die naar mijn mening zo goed bij deze tijd van het jaar passen als de smaak (en de geur!!) van die heerlijke specerijen. Echter had ik het nog nooit zelf gemaakt. Best een beetje gek eigenlijk dus het was tijd om daar verandering in te brengen.
De combinatie van sinaasappel en chocola is natuurlijk een klassieker. En in deze koek is het een absolute winnaar. De chocola voegt wat crunch toe en de sinaasappel geeft een lekkere frisse touch aan de zoetigheid.

Heerlijk avondje
Zodra je de gevulde speculaas in de oven schuift verspreidt die heerlijke geur zich door je hele huis. Alleen dat is al een reden om dit te maken. Haha. Ik gebruikte hier 1 pakje amandelspijs van 250 gram, maar achteraf had ik er misschien liever twee pakjes in gedaan. Dat is een persoonlijke keuze natuurlijk. Ik ben dol op spijs en vindt meer altijd lekker. Dus heb jij dat ook? Voeg dan nog wat extra spijs toe. Geen must maar wel lekker.
Je maakt de spijs eerst een beetje los met wat sinaasappelsap. Kneed het even goed door (ja dat plakt inderdaad, maar dat hoort erbij) en voeg dan de chocola en de sinaasappelrasp toe. Kneed het daarna weer kort door. Niet te lang, anders smelt de chocola in je handen.

Tussen twee lagen
Je sandwicht het spijs vervolgens tussen twee lagen van je speculaasdeeg en vervolgens is het een kwestie van afbakken in de oven. Laat het wel goed afkoelen voor je het aansnijdt. Dat heb ik niet gedaan en dan worden de stukjes niet zo mooi recht. Maar net zo lekker. En een beetje warm is het heerlijk!
Eet smakelijk!
PS. Ben je op zoek naar het recept voor de glutenvrije speculaas?
Gevulde speculaas met sinaasappel en chocola
Benodigdheden
Ingrediënten
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram donkerbruine basterdsuiker
- 5 tl speculaaskruiden
- snuf zout
- 125 gram koude harde boter
- 7-8 el melk
- 250 gram amandelspijs
- 20 ml sinaasappelsap
- halve amandelen ter garnering
- Rasp van 2 sinaasappels
- 50 gr pure chocoladedruppels gehakt
- ei + melk voor bestrijken
Instructies
- Doe het zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine. Voeg nu beetje voor beetje de melk toe. Doe niet alles tegelijk. Misschien heb je niet alles nodig. Leg het deeg nu minimaal een half uur in de koelkast verpakt in een stuk plastic folie.
- Verwarm de oven nu voor op 180˚C.Verdeel het speculaas nu in twee delen, de een iets groter dan de ander. Het grootste deel rol je uit tot een vierkant lap om de ingevette vorm mee te bekleden. Rol het net iets groter uit zodat je ook de zijkanten ermee kunt bedekken.
- Doe nu de amandelspijs met het sinaasappelsap in een kom en kneed dit even door. Voeg de sinaasappelrasp en de stukjes chocola toe en meng kort door. Door het sinaasappelsap blijft de gevulde speculaas langer smeuïg. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over de speculaasbodem. Rol het andere stuk deeg nu uit voor de bovenkant. Hiermee bedek je de vorm.
- Kluts nu een eitje los met wat melk. Op die manier voorkom je dat er een vel op je speculaas komt tijdens het bakken. Bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee en zet in de oven voor 40 minuten.
- Bak het gevulde speculaas in 40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Pin dit recept
