Glutenvrije speculaas

Glutenvrije speculaas

Het is natuurlijk weer die tijd van het jaar dat iedereen druk is met bakken en lekker eten. Dit jaar misschien nog wel meer dan anders. Logisch ook, want met de huidige maatregelen zitten we toch meer en vaker binnen dan voorheen. Ideaal dus om eens lekker een dag uit te trekken en te gaan bakken. Bijvoorbeeld met deze glutenvrije speculaas.

Nu ben ik gek op speculaas en had ik al eens eerder gewone speculaas gemaakt, maar ik was benieuwd of ik ook een glutenvrije speculaas kon maken.

Nou ik kan je vertellen dat het resultaat uitermate lekker is geworden!

Voor het maken gebruikte ik amandelmeel en arrowroot als vervanging voor de gewone bloem en natuurlijk gingen er lekker veel koekkruiden in. De glutenvrije speculaas maakte ik op smaak met ahornsiroop waardoor de koekjes bovendien vegan zijn geworden.

Vegan en glutenvrije speculaas

Net als met normaal koekdeeg is het het handigste als je het koekdeeg na het maken eerst even een minuutje of 30 in de koeling ligt om wat kouder te worden. Het is een vrij plakkerig deeg dus eerst koelen helpt.

Na het koelen haal je het weer uit de koeling en je kneed het nog even door. Maak er nu kleine balletjes van en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. De balletjes druk je wat platter met de palm van je hand. Hou er rekening mee dat de koekjes nog een klein beetje uitlopen.

Leg ze dus niet te dicht op elkaar neer. De glutenvrije speculaas kun je vervolgens ook goed gebruiken als basis voor andere gerechten. Je kunt de koekjes natuurlijk zo eten (lekker!) of je kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld de bodem van een cheesecake te maken.

Of je kunt ze verkruimelen over een recept waar je normaal misschien bastogne zou gebruiken of iets vergelijkbaars.

glutenvrije speculaas

Glutenvrije speculaas

5 van 6 stemmen
GangKoek
KeukenGlutenvrij

Een heerlijk speculaaskoekje dat voor iedereen geschikt is!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 50 minuten

20 koekjes

Ingrediënten


  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Doe amandelmeel, arrowroot, gember, koekkruiden, kaneel, zout en baking soda bij elkaar en roer om te combineren. Voeg de kokosolie en ahornsiroop toe en roer tot er een plakkerig deeg ontstaat. Rol het in plastic folie en leg minimaal 30 minuten in de koeling.
  • Haal het uit de koeling en kneed nog even kort door.
  • Maak balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk ze met de palm van je hand wat platter.
  • Bak voor 10 minuten op de bakplaat of tot de randen mooi bruin beginnen te kleuren. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat voor serveren. Ze worden stevig na het afkoelen

Notities

Voedingswaarden zijn per koekje

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 70kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 2g | Vet: 5g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 16mg | Kalium: 8mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine C: 1mg | Calcium: 22mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.