Wil je nou echt een makkelijk dessert maken, dan is deze appelcrumble het ideale gerechtje. Staat in no time op tafel en is zo lekker!

Appelcrumble

Appelcrumble met walnoten

Een appelcrumble had ik natuurlijk al eens eerder gemaakt maar eigenlijk alleen de glutenvrije appelcrumble variant. Natuurlijk is het niet een mega groot verschil, maar stiekem vond ik deze misschien nog wel lekkerder. Ook deze is trouwens makkelijk glutenvrij te maken, maar daar kom ik later nog op.

Qua ingrediƫnten is dit echt heel eenvoudig. Onder het crumble laagje zitten slechts drie ingredienten; appels, walnoten en suiker. De suiker is natuurlijk optioneel want het geheel is redelijk zoet, maar in combinatie met bijvoorbeeld ijs of yoghurt is het echt wel heel lekker!

ingredienten voor de appelcrumble

Pruttelen in de oven

De appel snij je in stukjes, die tol je door de lichtbruine basterdsuiker en je meng het met grof gehakte walnoten of pecannoten (of gebruik allebei). Dan maak je vervolgens de appelcrumble laag. Daarvoor gebruik ik kristalsuiker, bloem en kleine blokjes roomboter. Die wrijf ik vervolgens met mijn vingers tot een grof geheel en dit strooi je over het schaaltje dat in de oven gaat. Even laten roosteren voor ongeveer 20-30 minuten en genieten maar. Door de suiker in de appel gaat het karameliseren en krijg je een extra lekker eindresultaat. Gebruik je geen suiker dan is dat effect uiteraard minder.

Je kunt het warm eten of lauwwarm. Koud kan natuurlijk ook, maar ik vind het lauwwarm het lekkerste. Echt de ultieme herfsttraktatie. Die je natuurlijk ook prima midden in de zomer kunt maken. Het leuke is dat je dit recept ook prima met ander fruit kunt maken.

Appelcrumble met walnoten

Wissel van fruit

De logische vervanging in de appelcrumble is natuurlijk peer, maar denk ook eens aan kersen, perzik, abrikozen, aardbeien, blauwe bessen en – doe eens wild – met kakifruit bijvoorbeeld. Heerlijk! Dit is dus niet te verwarren met een appelcrumble taart waar je een laag over een taart of cakedeeg heen strooit. Dit is echt een op zich zelf staand dessert.

Ik gebruik het meestal als dessert, want als ontbijt vind ik het dan wel echt heel zoet, maar het zou prima kunnen als je er wat frisse yoghurt en misschien nog wat vers fruit bij serveert.

Wil je hier een glutenvrije versie van maken dan is het enige wat je moet vervangen de bloem. Die kun je vervangen voor amandelmeel!

appelcrumble met walnoten

Check ook deze:

Appelcrumble

Appelcrumble

No ratings yet
GangDessert, Ontbijt
KeukenHollandse keuken

Een appelcrumble is het perfecte herfst gerecht en bovendien geschikt om te eten als dessert (heerlijk met een bol ijs!) of als ontbijt met yoghurt.
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 35 minuten

4 personen

Ingrediƫnten

  • 4 appels
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gr pecan/walnoten

Crumble

  • 30 g kristalsuiker
  • 30 g roomboter
  • 30 g bloem

  • Verwarm de oven voor op 180ĖšC.
  • Schil de appels en snij deze in blokjes. Meng de appel met de basterdsuiker en de noten. Doe over in een ovenschaaltje.
  • Maak de crumble door de suiker, roomboter en de bloem met je vingers tot een kruimelig mengsel te vormen. Er mogen best wat klontjes nog inzitten.
  • Verdeel de crumble over je appelmengsel heen en zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot de crumble goudbruin is.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn: 334kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwit: 3g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 16mg | Natrium: 51mg | Kalium: 260mg | Vezels: 5g | Suiker: 39g | Vitamine A: 288IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 26mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.