Appelcrumble
Wil je nou echt een makkelijk dessert maken, dan is deze appelcrumble het ideale gerechtje. Staat in no time op tafel en is zo lekker!
Appelcrumble met walnoten
Een appelcrumble had ik natuurlijk al eens eerder gemaakt maar eigenlijk alleen de glutenvrije appelcrumble variant. Natuurlijk is het niet een mega groot verschil, maar stiekem vond ik deze misschien nog wel lekkerder. Ook deze is trouwens makkelijk glutenvrij te maken, maar daar kom ik later nog op.
Qua ingrediënten is dit echt heel eenvoudig. Onder het crumble laagje zitten slechts drie ingredienten; appels, walnoten en suiker. De suiker is natuurlijk optioneel want het geheel is redelijk zoet, maar in combinatie met bijvoorbeeld ijs of yoghurt is het echt wel heel lekker!
Pruttelen in de oven
De appel snij je in stukjes, die tol je door de lichtbruine basterdsuiker en je meng het met grof gehakte walnoten of pecannoten (of gebruik allebei). Dan maak je vervolgens de appelcrumble laag. Daarvoor gebruik ik kristalsuiker, bloem en kleine blokjes roomboter. Die wrijf ik vervolgens met mijn vingers tot een grof geheel en dit strooi je over het schaaltje dat in de oven gaat. Even laten roosteren voor ongeveer 20-30 minuten en genieten maar. Door de suiker in de appel gaat het karameliseren en krijg je een extra lekker eindresultaat. Gebruik je geen suiker dan is dat effect uiteraard minder.
Je kunt het warm eten of lauwwarm. Koud kan natuurlijk ook, maar ik vind het lauwwarm het lekkerste. Echt de ultieme herfsttraktatie. Die je natuurlijk ook prima midden in de zomer kunt maken. Het leuke is dat je dit recept ook prima met ander fruit kunt maken.
Wissel van fruit
De logische vervanging in de appelcrumble is natuurlijk peer, maar denk ook eens aan kersen, perzik, abrikozen, aardbeien, blauwe bessen en – doe eens wild – met kakifruit bijvoorbeeld. Heerlijk! Dit is dus niet te verwarren met een appelcrumble taart waar je een laag over een taart of cakedeeg heen strooit. Dit is echt een op zich zelf staand dessert.
Ik gebruik het meestal als dessert, want als ontbijt vind ik het dan wel echt heel zoet, maar het zou prima kunnen als je er wat frisse yoghurt en misschien nog wat vers fruit bij serveert.
Wil je hier een glutenvrije versie van maken dan is het enige wat je moet vervangen de bloem. Die kun je vervangen voor amandelmeel!
Check ook deze:
- Pruimencake met crumble topping
- Rabarber crumble
- Perzik crumble met peer
- Havermout crumble met kersen
Appelcrumble
Ingrediënten
- 4 appels
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 50 gr pecan/walnoten
Crumble
- 30 g kristalsuiker
- 30 g roomboter
- 30 g bloem
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Schil de appels en snij deze in blokjes. Meng de appel met de basterdsuiker en de noten. Doe over in een ovenschaaltje.
- Maak de crumble door de suiker, roomboter en de bloem met je vingers tot een kruimelig mengsel te vormen. Er mogen best wat klontjes nog inzitten.
- Verdeel de crumble over je appelmengsel heen en zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot de crumble goudbruin is.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.