Rabarber crumble
Zijn er dingen lekkerder dan een goede rabarber crumble? Ik denk het dan weer niet. Deze is in ieder geval heerlijk om te maken!
Rabarber crumble
Deze rabarber crumble heeft een beetje een historie. De allereerste keer dat ik het maakte – alweer jaren geleden – had ik het voorbij zien komen op het blog van Ellen van MadebyEllen. Zag er geweldig lekker uit en het leek me het perfecte recept voor de visite die later die dag zou langs komen.
Ik ging dus blij aan de slag en alles zag er goed uit. Ik gebruikte een ovenschaal om de rabarber crumble te maken. Dat leek me handig en het had ongeveer de goede vorm. Tot het moment dat ik de rabarber crumble uit de schaal wilde halen en vervolgens met geen enkele mogelijkheid door die bodem heen kwam.
De foto die je hieronder ziet is nog uit die tijd. Je ziet aan die ovenschaal wel dat het niet helemaal goed ging. Maar de smaak was heerlijk dus het leek me dat ik dat nog eens over moest doen. Maar dan goed.
In de remake
De rabarber crumble ging dus in de remake en dit keer gelukkig een stuk beter. Ik weet nog steeds niet wat er die eerste keer fout ging. Ik vermoed iets met die ovenschaal, maar hoe dan ook; dit keer bakte ik de taart in een gewone bakvorm van 20 x 30 cm bekleed met bakpapier en dat ging perfect. Phieuw.
Rabarber compote
Voor het maken van de rabarber crumble begin je met het maken van de rabarber compote. Dat is in principe zo klaar. Ik gebruikte ongeveer een kilo rabarber. Na schoonmaken was er nog zo’n 850 gram over. Dit deed ik een pan met het sinaasappelsap en de suiker.
Er gaat niet overdreven veel suiker in de rabarber compote. Dit ook omdat er al suiker in de bodem gaat en in de crumble dus het eindresultaat is een heerlijk frisse rabarber crumble. Je wilt wel nog dat lekkere zure van rabarber proeven.
De eerste keer dat ik het maakte was ik wel een beetje bezorgd over het feit dat je de rabarber compote zo op de bodem giet. Zoals je je kunt voorstellen is de compote behoorlijk nat, dus ik was een beetje bang dat het niet goed zou aflopen, maar daar hoef je dus niet bang voor te zijn.
Direct na het bakken is het nog een beetje zacht, maar na een nachtje in de koeling is de rabarber crumble stevig genoeg. Kan overigens ook zeker wel eerder hoor, maar dan is het wel nog wat zachter van structuur.
Maken van de bodem van de rabarber crumble
Voor het maken van de bodem meng je eenvoudig de ingrediënten samen tot een kruimelig deeg. Als je het deeg in je handen neemt en het samenknijpt moet het een geheel vormen. Ik stort het altijd gewoon uit in de vorm en druk het dan met handen en vingers tot een bodem.
Vergeet niet om – voor je dat doet – de vorm goed te bekleden met bakpapier. Dat maakt het eruit halen een stuk makkelijker. Ik prik de bodem in met een vork en bak de bodem eerst een minuut of 15 in de oven.
Daarna gaat de rabarber compote erop en maak je de crumble voor op de bovenkant. Dat is een mix van suiker, bloem, havermout en boter. Ook dit wrijf je weer met je vingers tot een crumble en verdeel je over de bovenkant van de compote.
Afbakken
Daarna is het tijd om de rabarber crumble af te bakken. Je doet het voor nog eens een minuut of 20 in de oven of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat het geheel in de vorm goed afkoelen. Het wordt het stevigste als je het een nachtje in de koeling heeft gestaan maar kun je je niet beheersen dan is er zeker niks mis mee om het al eerder aan te snijden.
Hoe lang kun je de rabarber crumble bewaren?
In de koeling kun je de rabarber crumble gerust een dag of vijf bewaren. Dek het wel af om te voorkomen dat het andere geurtjes uit de koeling opneemt.
Rabarber crumble
Benodigdheden
Ingrediënten
Taartbodem
- 250 gr bloem
- 5 gr zout
- 125 gr boter in blokjes
- 125 gr suiker
- 1 ei
Rabarbercompote
- 1 kg rabarber schoongemaakt en in stukjes van 1,5 cm gesneden
- sap van 1 sinaasappel
- 100 gram suiker
- 1/2 theelepel vanille extract
Crumble topping
- 70 gram bloem
- 70 gram havermout
- 70 gram suiker
- 70 gram koude boter
- evt. poedersuiker om over de topping te strooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe voor de taartbodem de bloem, zout en de boter in een grote kom en gebruik je vingers om er een kruimelig deeg van te maken. Doe de suiker en het ei erdoor en kneed even door tot het bij elkaar komt. Zet in de koelkast voor 20 minuten om te rusten.
- terwijl je deeg rust kun je de rabarber en de crumble maken
- Doe de rabarber samen met de suiker, het sinaasappelsap en de vanille in een grote pan en verhit tot de suiker smelt en het mengsel kookt. Zet het vuur dan laag en laat rustig doorkoken tot de rabarber gaar is. Dit duurt ongeveer 12 minuten
Crumble
- Voor de crumble doe je de bloem en de boter samen in een kom en maak je met je vingers een kruimelig deeg. Roer hier de suiker en de havermout door en ‘kruimel’ het nog even na met je vingers.
- Haal het deeg uit de koelkast en leg dit in een ovenschaal met anti aanbak of bekleed met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem tot het gelijkmatig verdeeld is. Prik gaatjes in het deeg en zet in de oven voor 10 tot 15 minuten
- Haal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden.
- Schenk de rabarschenk de rabarbercompote bovenop de taartbodem. Daar bovenop komt een dun laagje crumble.
- Plaats de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven. Totdat de crumble topping gaar en mooi bruin gekleurd is.
- Bestrooi eventueel voor serveren met poedersuiker
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Prima gelukt. Gemaakt voor bij n high tea. In mooie blokjes en geserveerd met vanillesaus om het zure van de rabarber te compenseren. Iedereen wilde nog wel n stukje mee naar huis. Hij staat in mijn favorietenlijst
Leuk Ingrid! Ja ik vind hem zelf ook erg lekker!
Die van mij is helaas niet zo goed gelukt, nogal kleffe bodem en ik had meer suiker bij de rabarber moeten doen. Volgende keer een tikkie langer voorbakken. Groetjes
He Anne. O dat is jammer. Ik vermoed dat je de bodem dan net wat langer had moeten bakken inderdaad. Ik heb ook gemerkt dat het de ene keer anders is dan de andere keer. Waarschijnlijk heeft het alles te maken met de dikte van de bodem. Dus even goed checken voor je de rabarber erop doet. En de hoeveelheid suiker is altijd een tikkeltje persoonlijk. Ik hou wel van lekker zuur… 🙂 Maar wel jammer dat het niet zo geslaagd was!
Hoi Simone,
Heel mooi en stevig uit de vorm gekomen. Ik kan geen foto toevoegen. Anders had ik dat gedaan voor je. Maar zeker voor herhaling vatbaar.
Ik wil hem de volgende keer wel in een 26 cm vorm bakken ipv een 24cm. Dan is de bodem wat dunner. Maar nog steeds lekker hoor.
Groetjes
Hoi Simone, de rabarbertaart was prima gelukt. Erg lekker. Ik heb de geleisuiker gebruikt en nog wat extra gewone suiker.
Verder heb ik wat droge havermout over de voorgebakken bodem gestrooid voor het vocht van de rabarber alvorens ik de rabarber erover heen gegoten heb.
Zelfs een vriendin die niet van rabarber houdt vond hem lekker…..dat zegt toch wel wat. 😁
Super Marion! Blij dat het in de smaak is gevallen… en goed idee van die havermout over de bodem. En ik neem aan dat het ook mooi uit de vorm is gekomen.. 🙂
Hoi Simone,
het lijkt me erg lekker. Wil ik daarom van het weekend gaan maken.
Maar zou ik ook gelei suiker kunnen gebruiken met citroensap ipv gewone suiker en sinaasappelsap?
En in een gewone springvorm bakken kan ook…. met invetten natuurlijk…. 😉
Groetjed, Marion
Haha, ja insmeren is wel essentieel.. 😉 Je kunt wel geleisuiker gebruiken maar dat geleert wel wat meer. Maar denk dat het geen probleem is. Laat je weten hoe het is geworden?
Haha, op de foto ziet het er toch nog smakelijk uit. Ik maakte pas een te lelijke rabarbercrumble, die de foto niet eens haalde… Maar oh wat was hij lekker. En daar gaat het uiteindelijk om!
Aaaaah, ik dacht ook gelijk heb je ‘m wel ingevet (dit was ik laatst namelijk vergeten, wat een drama haha). Maar jeetje die bodem ziet er desondanks wel TE goed uit, wow. Ik denk dat het in een siliconen bakvorm goed werkt of natuurlijk bakpapier.
Ik heb de laatste dagen al te veel gebakken dus eigenlijk mag ik even niet meer, maar deze verleiding kan ik bijna niet weerstaan… Ik heb nog één stengel liggen dus ik denk dat het wel bijna moet he (een kleine variant dan)
Ja hoor, ik zeg gewoon die ene stengel gebruiken voor een mini versie… Kleine taartjes tellen niet mee toch? Een siliconen bakvorm… Dat is een goeie. Die heb ik ook nog ergens slingeren. Gebruik nooit siliconen eigenlijk maar in dit geval misschien wel handig!
Haha, simone!!
Arme jij……. ik gebruik hier een bakplaat voor zodat je een dunnere laag krijgt. Zal meteen even in het recept kijken of ik dit wel vermeld heb. En bakpapier is ook altijd een goede.
Ziet er in ieder geval wel heerlijk uit!!
Liefs, Ellen
Ja zielig he… Hahaha… Er stond wel bakplaat idd maar het leek me dat het ook wel in een andere vorm moest kunnen…. Nou ja, ga hem zeker nog een keer maken!
Ah ja lekker rustiek en zeker homemade. Het lijkt mij heerlijk en idd ook erg fijn als ontbijt.
Liefs Suus van Food Bandits
Ha ha, ja rustiek is het zeker! Ach, mijn moeder zei altijd; waar het komt is het toch donker…:)
Mijn zus maakt wel eens appel crumble als ontbijt, ook erg lekker 🙂 Moet echt eens vaker rabarber meenemen uit de supermarkt.. ik zie het altijd liggen maar durf het toch nog niet aan.
O gewoon doen joh! Rabarber is zo makkelijk om te verwerken en lekker!