Rabarber crumble taart | simoneskitchen.nl

In mijn hoofd had ik hem al helemaal keurig netjes in mooie blokjes gesneden. Echt… Ik had dit recept voor een rabarber crumble zien staan op het blog van Ellen van MadebyEllen. Zag er geweldig lekker uit en schoonpapa zou komen eten die avond plus ik had nog rabarber liggen dus dat leek me een logische gedachtengang om dat voor het dessert te maken die avond. Als hoofdgerecht hadden we een – totaal niet bij elkaar passend – Mexicaans getinte stoofschotel met rijst, maar ach… het leek lekker. Het recept was eenvoudig te volgen, zo in elkaar gezet, gebakken en klaar is kees.

Rabarber crumble taart | simoneskitchen.nl

We hadden lekker gegeten en was ook vooral erg te spreken over mijn eigengemaakte guacamole… (vergeten op de foto te zetten maar die maak in binnenkort zeker nog eens!) Dus even uitgebuikt en tijd voor het toetje. Ik loop naar de keuken, klop even snel de slagroom en wil een stukje van de rabarbertaart uit de ovenschaal snijden. En je kent het wel he; dat moment dat je denkt even iets te doen en dan tot de ontdekking komt dat er iets niet helemaal klopt… Nou zo’n moment was het… Want met de beste wil ter wereld kwam ik met mijn spatel niet door de korst van de bodem heen. Hmmm, mes erbij gepakt, maar ook hier… niet door te komen… En ja, mocht je je afvragen of ik de bodem had ingevet; jazeker!

Aanschouw de ovenschaal Rabarber crumble | simoneskitchen.nl

Aanschouw de ovenschaal

Voor het visuele aspect heb ik nog maar even de ovenschaal op de foto gezet; kun je zien dat ik niet heb overdreven. Want de enige manier om de taart uit de schaal te krijgen is met een lepel en dan voornamelijk zonder de bodem. De bodem is gek genoeg prima te eten als je er met hamer en beitel een stuk uit hebt gekregen… Hahaha… Nou ja, het is echt erg lekker maar ga je deze maken doe hem dan niet in bovenstaande schaal maar gebruik bij voorkeur iets met anti aanbak of doe er bakpapier onder. Als ik het had geweten…

Gelukkig kan ik goed scheppen en heeft schoonpapa nooit gemerkt dat er iets niet klopte aan de rabarbertaart. Een beetje slagroom om wat te verdoezelen doet ook wonderen. Superlekker is het wel! Het grappige is dat ik me vooral druk maakte om al dat vocht van de rabarber, maar dat dikt mooi in en verdwijnt in de bodem/crumble om een mooi stevig geheel op te leveren. Dus zeker maken maar even aandacht voor de bodem dus!

20140404-MH2A8141

Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Rabarber crumble taart

Ingrediënten

Taartbodem

  • 250 gr bloem
  • 5 gr zout
  • 125 gr boter in blokjes
  • 125 gr suiker
  • 1 ei

Rabarbercompote

  • 1 kg rabarber schoongemaakt en in stukjes van 1,5 cm gesneden
  • sap van 1 sinaasappel
  • 100 gram suiker
  • 1/2 theelepel vanille extract

Crumble topping

  • 70 gram bloem
  • 70 gram havermout
  • 70 gram suiker
  • 70 gram koude boter
  • evt. poedersuiker om over de topping te strooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe voor de taartbodem de bloem, zout en de boter in een grote kom en gebruik je vingers om er een kruimelig deeg van te maken. Doe de suiker en het ei erdoor en kneed even door tot het bij elkaar komt. Zet in de koelkast voor 20 minuten om te rusten.
  • terwijl je deeg rust kun je de rabarber en de crumble maken
  • Doe de rabarber samen met de suiker, het sinaasappelsap en de vanille in een grote pan en verhit tot de suiker smelt en het mengsel kookt. Zet het vuur dan laag en laat rustig doorkoken tot de rabarber gaar is. Dit duurt ongeveer 12 minuten

Crumble

  • Voor de crumble doe je de bloem en de boter samen in een kom en maak je met je vingers een kruimelig deeg. Roer hier de suiker en de havermout door en ‘kruimel’ het nog even na met je vingers.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg dit in een ovenschaal met anti aanbak of bekleed met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem tot het gelijkmatig verdeeld is. Prik gaatjes in het deeg en zet in de oven voor 10 tot 15 minuten
  • Haal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden.
  • Schenk de rabarschenk de rabarbercompote bovenop de taartbodem. Daar bovenop komt een dun laagje crumble.
  • Plaats de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven. Totdat de crumble topping gaar en mooi bruin gekleurd is.
  • Bestrooi eventueel voor serveren met poedersuiker

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!