Zijn er dingen lekkerder dan een goede rabarber crumble? Ik denk het dan weer niet. Deze is in ieder geval heerlijk om te maken!

Rabarber crumble

Rabarber crumble

Deze rabarber crumble heeft een beetje een historie. De allereerste keer dat ik het maakte – alweer jaren geleden – had ik het voorbij zien komen op het blog van Ellen van MadebyEllen. Zag er geweldig lekker uit en het leek me het perfecte recept voor de visite die later die dag zou langs komen.

Ik ging dus blij aan de slag en alles zag er goed uit. Ik gebruikte een ovenschaal om de rabarber crumble te maken. Dat leek me handig en het had ongeveer de goede vorm. Tot het moment dat ik de rabarber crumble uit de schaal wilde halen en vervolgens met geen enkele mogelijkheid door die bodem heen kwam.

De foto die je hieronder ziet is nog uit die tijd. Je ziet aan die ovenschaal wel dat het niet helemaal goed ging. Maar de smaak was heerlijk dus het leek me dat ik dat nog eens over moest doen. Maar dan goed.

Aanschouw de ovenschaal Rabarber crumble | simoneskitchen.nl
Aanschouw de ovenschaal van de eerste poging

In de remake

De rabarber crumble ging dus in de remake en dit keer gelukkig een stuk beter. Ik weet nog steeds niet wat er die eerste keer fout ging. Ik vermoed iets met die ovenschaal, maar hoe dan ook; dit keer bakte ik de taart in een gewone bakvorm van 20 x 30 cm bekleed met bakpapier en dat ging perfect. Phieuw.

Rabarber compote

Voor het maken van de rabarber crumble begin je met het maken van de rabarber compote. Dat is in principe zo klaar. Ik gebruikte ongeveer een kilo rabarber. Na schoonmaken was er nog zo’n 850 gram over. Dit deed ik een pan met het sinaasappelsap en de suiker.

Er gaat niet overdreven veel suiker in de rabarber compote. Dit ook omdat er al suiker in de bodem gaat en in de crumble dus het eindresultaat is een heerlijk frisse rabarber crumble. Je wilt wel nog dat lekkere zure van rabarber proeven.

De eerste keer dat ik het maakte was ik wel een beetje bezorgd over het feit dat je de rabarber compote zo op de bodem giet. Zoals je je kunt voorstellen is de compote behoorlijk nat, dus ik was een beetje bang dat het niet goed zou aflopen, maar daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

Direct na het bakken is het nog een beetje zacht, maar na een nachtje in de koeling is de rabarber crumble stevig genoeg. Kan overigens ook zeker wel eerder hoor, maar dan is het wel nog wat zachter van structuur.

Rabarber crumble

Maken van de bodem van de rabarber crumble

Voor het maken van de bodem meng je eenvoudig de ingrediënten samen tot een kruimelig deeg. Als je het deeg in je handen neemt en het samenknijpt moet het een geheel vormen. Ik stort het altijd gewoon uit in de vorm en druk het dan met handen en vingers tot een bodem.

Vergeet niet om – voor je dat doet – de vorm goed te bekleden met bakpapier. Dat maakt het eruit halen een stuk makkelijker. Ik prik de bodem in met een vork en bak de bodem eerst een minuut of 15 in de oven.

Daarna gaat de rabarber compote erop en maak je de crumble voor op de bovenkant. Dat is een mix van suiker, bloem, havermout en boter. Ook dit wrijf je weer met je vingers tot een crumble en verdeel je over de bovenkant van de compote.

Rabarber crumble

Afbakken

Daarna is het tijd om de rabarber crumble af te bakken. Je doet het voor nog eens een minuut of 20 in de oven of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Haal uit de oven en laat het geheel in de vorm goed afkoelen. Het wordt het stevigste als je het een nachtje in de koeling heeft gestaan maar kun je je niet beheersen dan is er zeker niks mis mee om het al eerder aan te snijden.

Hoe lang kun je de rabarber crumble bewaren?

In de koeling kun je de rabarber crumble gerust een dag of vijf bewaren. Dek het wel af om te voorkomen dat het andere geurtjes uit de koeling opneemt.

Rabarber crumble

Rabarber crumble

4.67 van 3 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Heerlijke en makkelijke rabarber crumble die je maakt in een rechthoekige vorm
clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 55 minuten

12 personen

Materiaal

Ingrediënten

Taartbodem

  • 250 gr bloem
  • 5 gr zout
  • 125 gr boter in blokjes
  • 125 gr suiker
  • 1 ei

Rabarbercompote

  • 1 kg rabarber schoongemaakt en in stukjes van 1,5 cm gesneden
  • sap van 1 sinaasappel
  • 100 gram suiker
  • 1/2 theelepel vanille extract

Crumble topping

  • 70 gram bloem
  • 70 gram havermout
  • 70 gram suiker
  • 70 gram koude boter
  • evt. poedersuiker om over de topping te strooien

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe voor de taartbodem de bloem, zout en de boter in een grote kom en gebruik je vingers om er een kruimelig deeg van te maken. Doe de suiker en het ei erdoor en kneed even door tot het bij elkaar komt. Zet in de koelkast voor 20 minuten om te rusten.
  • terwijl je deeg rust kun je de rabarber en de crumble maken
  • Doe de rabarber samen met de suiker, het sinaasappelsap en de vanille in een grote pan en verhit tot de suiker smelt en het mengsel kookt. Zet het vuur dan laag en laat rustig doorkoken tot de rabarber gaar is. Dit duurt ongeveer 12 minuten

Crumble

  • Voor de crumble doe je de bloem en de boter samen in een kom en maak je met je vingers een kruimelig deeg. Roer hier de suiker en de havermout door en ‘kruimel’ het nog even na met je vingers.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg dit in een ovenschaal met anti aanbak of bekleed met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem tot het gelijkmatig verdeeld is. Prik gaatjes in het deeg en zet in de oven voor 10 tot 15 minuten
  • Haal uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden.
  • Schenk de rabarschenk de rabarbercompote bovenop de taartbodem. Daar bovenop komt een dun laagje crumble.
  • Plaats de schaal voor ongeveer 20 minuten in de oven. Totdat de crumble topping gaar en mooi bruin gekleurd is.
  • Bestrooi eventueel voor serveren met poedersuiker

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 353kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwit: 5g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 36mg | Natrium: 293mg | Kalium: 300mg | Vezels: 3g | Suiker: 26g | Vitamine A: 574IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 85mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer rabarber recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.