Traditioneel zit er natuurlijk flink wat suiker in een aardbeien crumble, wat best gek is als je bedenkt dat aardbeien van zichzelf al best zoet zijn. Dus heb je echt zoveel suiker nodig om er wat lekkers van te maken? Ik denk het niet en dat laat ik in dit aardbeien crumble recept zien.

Aardbeien crumble

Aardbeien crumble met een amandeltopping

Omdat het momenteel midden zomer is (alhoewel het weer dat nog niet echt laat zien) koop ik elke week wel een doos aardbeien. Als het niet vaker per week is. Ik kan er geen weerstand aanbieden. De zomerse aardbeien zijn zoveel lekkerder dan de kas aardbeien die je het hele jaar kunt kopen. Een verschil van dag en nacht. Daarom deelde ik vorige week al deze lekkere aardbeiendrank.

Tijdens een shoot hadden we een tikkie teveel aardbeien ingekocht en ontstond vervolgens heel spontaan dit recept voor een paleo aardbeien crumble.

Glutenvrij

Zoals ik al aangaf zit er weinig suiker in deze aardbeien crumble. Het enige plekje waar we wat honing hebben toegevoegd is in de crumble topping. En dat is met name omdat het anders niet zo snel bruin wordt. Je zou het eventueel weg kunnen laten als je echt niks zoets wilt toevoegen maar een beetje is wel lekker.

De aardbeien maak je voor dit recept schoon en vervolgens rol je ze even door de arrowroot. Dat is puur om het sap wat uit de aardbeien komt een beetje in te dikken tijdens het bakken. Er komt vrij veel vocht uit de aardbeien maar door de arrowroot wordt het lekker stroperig.

Het citroensap is puur om het een beetje op te frissen. Limoen kun je hier ook voor gebruiken.

De topping maak je met een combinatie van amandelmeel, amandelschaafsel, kokosrasp, honing, olijfolie en een beetje kaneel. Dit meng je goed zodat alles een beetje vochtig wordt.

Kruimelen maar

Om de aardbeien crumble uiteindelijk af te maken verdeel je dat over de aardbeien heen. Je zet het even in de oven en dan is het wachten tot het resultaat. Heel even laten afkoelen (anders verbrand je je tong!) en dan warm eten. Dit is ook waanzinnig lekker met wat kokosyoghurt of wat ijs.

Wij hadden het gemaakt en die twee lepeltjes op de foto? Die gingen elke keer weer in dat bakje tot ie zo oeps ineens leeg was!

Je kunt dit natuurlijk ook heel goed variëren met allerlei ander zomers fruit. Maak eens een blauwe bessen crumble of een perzik crumble of een kersen crumble. Alles is mogelijk. Bijna elk fruit kun je op dezelfde manier behandelen.

Probeer ook eens de aardbeien custardtaartjes met lemon curd of de toast met aardbeien en feta.

Aardbeien crumble

Aardbeien crumble

5 van 3 stemmen
GangDessert
Keukenpaleo

Deze heerlijke aardbeien crumble gebruikt bijna geen zoetstof en alleen in de topping zit wat honing.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 250 gr aardbeien
  • 1 el arrowroot
  • 1 tl citroensap

Topping

  • 25 gr amandelschaafsel
  • 50 gr amandelmeel
  • 2 el olijfolie
  • 25 gr kokosrasp
  • 2 el honing
  • 1 tl kaneel
  • Snufje zout

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Neem een kom en maak de aardbeien schoon. Mix de aardbeien met de arrowroot en de citroensap. Neem een klein ovenbestendig schaaltje en verdeel hier de aardbeien in.
  • Maak de crumble door het amandelschaafsel te mengen met het amandelmeel, de olijfolie, kokosrasp, kaneel, zout en de honing. Mix het even goed door en zorg dat de honing overal een beetje zit. Is het te droog dan kun je nog wat olie toevoegen.
  • Verdeel over de bovenkant van de aardbeien en zet in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.
  • Eet warm. Ook heerlijk met wat kokosyoghurt of kokosroom erbij!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 503kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwit: 9g | Vet: 37g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Natrium: 5mg | Kalium: 344mg | Vezels: 9g | Suiker: 26g | Vitamine A: 19IU | Vitamine C: 75mg | Calcium: 123mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.