Zomerse pannacotta met aardbeien en basilicum
Zomerse pannacotta met aardbeien
Het is zomer in Nederland. Maar laat ik dat niet te hard roepen want voor je er erg in hebt komt het water weer met bakken tegelijk uit de hemel vallen. Maar voor alsnog…. kunnen we in ieder geval genieten van heerlijk verse aardbeien. En kun je deze zomerse pannacotta met aardbeien maken!
Het favoriete gedeelte van de zomer is voor mij zeker de aanwezigheid van al dat heerlijke zomerse fruit. Ja natuurlijk kun je aardbeien tegenwoordig het hele jaar krijgen, maar de slappe winteraftreksels uit de kas kunnen onmogelijk vergeleken worden met die heerlijk zoete zomerse aardbeien. Van de koude grond. Niet uit de kas dus.
Doe meer met aardbeien
Zodra de aardbeien in het seizoen zijn, koop ik er nagenoeg elke week wel een paar doosjes van. Ik doe ze door de yoghurt, maak er een lekker zomerse salade van of een grote kan vol aardbeien of een aardbeientiramisu!
Lactosevrije pannacotta met aardbeien
Het fijne van deze pannacotta met aardbeien is dat het ook nog eens een paleo pannacotta is en daarmee lactosevrij. Voor de room gebruikte ik kokosroom (uit blik) en combineerde dat met kokosyoghurt. Je kunt – indien gewenst – ook alleen kokosmelk gebruiken maar dan wordt de pannacotta wel een stuk zwaarder. Maar het kan dus wel.
Wil je de pannacotta met aardbeien liever vegan maken? Doordat je kokosmelk en kokosyoghurt gebruikt is het ombouwen tot een vegan pannacotta niet erg ingewikkeld. Je vervangt in dat geval de honing voor ahornsiroop. De gelatine vervang je door agar agar en je hebt een snelle vegan pannacotta gemaakt.
Snel dessert
Ik vind een pannacotta en dus ook deze pannacotta met aardbeien altijd een lekker snel en makkelijk. Voor ik mijn eerste maakte dacht ik dat het een heel ingewikkeld dessert zou zijn, maar niets is minder waar. Het is eenvoudig en snel. Je verwarmt de ingrediënten, weekt de gelatine en mengt de twee samen. Dan verdelen over de vormpjes en in de koeling.
Ik heb er hier voor gekozen om geen aardbeien door de mix te doen maar dat kan natuurlijk wel. Je kunt ook een aantal stukjes aardbeien nog door de kokosroom mengen voor je het in de vormpjes giet.
Storten
Om de pannacotta met aardbeien te maken gebruik ik altijd van die aluminium pannacotta vormpjes. Die laten zich makkelijk storten. Na het koelen en opstijven maak ik een bakje met heet water. Daar dip ik de vormpjes in, draai deze om op een schoteltje en pak die met twee handen vast. Vervolgens schud ik één keer flink en als het goed is hoor je dan een zachte ‘flop’ en als je het vormpje dan optilt heb je als het goed is een heerlijke pannacotta!
Je kunt het vervolgens serveren met aardbeiencoulis en verse basilicum!
Aardbeienpannacotta
Ingrediënten
- 4 blaadjes gelatine
- 340 ml kokosroom
- 110 gr honing
- 400 gr kokosyoghurt
- Sap van 1 citroen
- 1 tl vanilla extract
- 400 gr aardbeien
- 1 limoen
- Eventueel nog wat extra honing
- Blaadjes basilicum
Instructies
- Doe de gelatine blaadjes in een kom met koud water en laat vijf minuten weken.
- Doe de kokosroom en de honing in een steelpannetje en verhit net tegen het kookpunt aan. Laat niet koken. Haal van het vuur en knijp de gelatine uit. Doe dit in de warme vloeistof en roer tot het opgelost is.
- Voeg de kokosyoghurt, de citroen en de vanilla toe en roer even goed door.
- Verdeel over 6 pannacotta vormpjes en zet in de koeling voor minimal 4 uur maar liever nog de hele nacht.
- Als je klaar bent om te serveren, snij je de aardbeien klein en deze pureer je met een staafmixer of blender. Breng op smaak met eventueel een klein beetje honing en limoen en serveer bij de pannacotta met de blaadjes basilicum
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.