De allerlekkerste aardbeien tiramisu
Ben je op zoek naar een zomers dessert waar je gegarandeerd hoge ogen mee gooit? Check dan zeker dit eenvoudige recept voor aardbeien tiramisu.
Aardbeien tiramisu
Deze aardbeien tiramisu geeft je zelfs als het regenachtig prutweer is, weer een beetje het idee van zomer. Het is snel en eenvoudig te maken en is een stuk lichter als de klassieke chocolade variant!
Zomer in Nederland
Hoewel we de laatste jaren eigenlijk prima zomers hebben weet je het maar nooit. We wonen tenslotte wel nog steeds in Nederland. Het land waar je van de een op de andere dag verrast kunt worden door een omslag in het weer. Deze aardbeientiramisu echter zorgt ervoor dat je – onafhankelijk van het weer – altijd een beetje zomer in huis haalt.
Verse aardbeien
De smaak van de aardbeientiramisu valt of staat met de aardbeien die je gebruikt. Ondanks het feit dat aardbeien tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar zijn, maak ik dit gerecht echt alleen in de zomer. Het moment dat de aardbeien van de koude bodem weer beschikbaar zijn.
Zacht en zoet
Dat is voor mij het enige moment dat de aardbeien echt, echt heel erg lekker zijn. Je hoeft je neus maar te gebruiken en je weet eigenlijk zonder enige twijfel of de aardbeien goed genoeg zijn. Aardbeien uit de kassen in Spanje of nog verder weg ruiken simpelweg niet. En echt heerlijk zoete aardbeien? Die geur zorgt ervoor dat je direct een kist mee wilt nemen.
En heb je dan toevallig teveel aardbeien gekocht? Maak dan ook eens deze aardbeien rabarberjam zodat je het langer kunt bewaren. Trouwens ook lekker om die vervolgens weer te verwerken in de aardbeientiramisu. Smeer in dat geval een laagje over de lange vingers. Genieten!
Nee deze versie is alcoholvrij, maar als je alcohol wilt toevoegen dan kan dat zeker. Ik vind het lekker met een scheutje limoncello maar de traditionele marsala wijn kan ook.
Vooropgesteld dat ik vind dat af en toe dit soort desserts zeker wel kunnen, kun je het inderdaad wel lichter maken. Je kunt de slagroom vervangen voor kookroom. Dat is over het algemeen minder vet. De mascarpone kun je gedeeltelijk vervangen voor dikke Griekse yoghurt. Hou er wel rekening mee dat de smaken ook veranderen. Voeg eventueel iets meer suiker toe.
Ja dat kan zeker. Ik doe in dat geval wel altijd de laatste bovenste laag aardbeien er last minute op zodat er geen rode vlekken doorlopen. Voor de smaak maakt dat niet uit, maar het oog wil ook wat. De rest van de tiramisu kun je prima van tevoren klaarmaken. Sterker nog, dan wordt het alleen maar lekkerder.
Ja dat kan wel. Denk dan aan fruit zoals bijvoorbeeld perziken of abrikozen. Appel is te hard voor dit dessert. Neem dus zacht fruit wat je bij voorkeur in plakjes kunt snijden. In het seizoen zijn mooie zoete pruimen ook heerlijk. Of maak er een kersentiramisu van!
Pin dit recept
Wil je de aardbeien tiramisu op een later moment maken? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden!
Aardbeien tiramisu
Benodigdheden
- Schaal van ongeveer 20 x 30 cm
Ingrediënten
- 1-2 pakken lange vingers hangt een beetje af van de grootte van je schaal
- sinaasappelsap ik gebruik altijd vers geperste
- 1 flesje Tova aardbeiensaus
- 250 ml slagroom
- 250 gr mascarpone
- 40 gr. witte basterdsuiker
- 500 gr verse aardbeien ongeveer, haal extra voor de zekerheid
- eventueel cacaopoeder
Instructies
- klop de slagroom met de basterdsuiker, maar niet al te stijf
- meng de slagroom met de mascarpone tot het een egaal mengsel is
- meng wat sinaasappelsap met Tova aardbeiensaus (je kunt altijd weer bijmaken als je niet genoeg hebt), haal hier de lange vingers doorheen (niet te lang in het mensel laten liggen, want dan worden ze heel week)
- leg een laag lange vingers op de bodem van de schaal en hierop een laag van het mascarpone/slagroommengsel, daarop een laag verse aarbeienschijfjes
- dan nogmaals een laag lange vingers en mascarpone/slagroom
- laat de tiramisu minimaal 2-4 uur opstijven in de koeling voordat je de laatste laag verse aardbeien en eventueel de cacaopoeder erop legt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi Simone. Ik wil deze voor de kinderen maken met kerst. Kan ik hem verheel invriezen?
He Stefan. Ik heb hem nog nooit ingevroren maar ik denk dat het wel moet lukken. Alleen de verse aardbeien aan de bovenkant zou ik dan pas na ontdooien toevoegen. Anders wordt het minder mooi denk ik.
Pingback: Aardbeien custardtaartje met lemon curd | Simone's Kitchen
Pingback: Cooking Battle(s) in Hildesheim en Wolffenbuttel | Simone's Kitchen
Pingback: Pittige gehaktballetjes met bloemkool couscous en een studie | Simone's Kitchen
Pingback: Wortelsalade met gember en honing - Frog Bites
Dank je wel Karin! Inderdaad lekker zomers nou het bijpassende weer nog!
Dat ziet er zalig uit, en heel heerlijk zomers inderdaad!