Simone's Kitchen

De allerlekkerste worteltaart bestaat echt!

De allerlekkerste worteltaart | simoneskitchen.nl

Carrot cake

De allerlekkerste worteltaart!

Ik ga je een geheimpje vertellen; een aantal jaar geleden (hoe lang geleden weet ik even niet meer) was ik ervan overtuigd dat worteltaart niet echt was. Dat het niet bestond behalve in een of ander mega flauw grapje van het konijn dat naar de bakker gaat en vraagt om een wortel taart. Elke dag komt hij terug om die taart te vragen en elke dag heeft de bakker het niet. Tot de bakker het zielig vind voor het konijn en speciaal een wortel taart maakt. Dus de volgende keer dat het konijn komt en om de worteltaart vraagt kan hij trots zeggen dat hij die heeft. Waarop het konijn alleen maar zegt ‘Vies he”… Ja ja ik weet het. heel flauw grapje en al een heel oud grapje ook. Maar wel de reden dat ik echt serieus dacht dat worteltaart niet bestond. Want een zoete taart van wortel, dat moest toch een verzinsel zijn.

De allerlekkerste worteltaart | simoneskitchen.nl

Recept voor worteltaart

En die wetenschap hield ik voor me want ja, worteltaart was in die tijd nog niet zo populair in Nederland en je kwam het dan ook nergens tegen. Inmiddels is dat wel anders, maar ik leerde dat het echt was door de diverse Amerikaanse blogs te lezen… Maar dan nog leek het me eigenlijk helemaal niet zo lekker (nog steeds die gedachte dat groente en zoet niet samen gaan… ) Maar ergens in 2012 toen we onze nieuwe keuken net hadden en ik heel toevallig dit recept tegen kwam op de website van Good Food. Het was een soort van makeover om de worteltaart iets gezonder te maken dus het leek mij dat het een teken was om het dan nu toch echt eens zelf te proberen.

 

20120410-_MG_6732

Dus deze geweldige wortelcake was het allereerste dat uit onze hele nieuwe oven kwam… En jee, wat is dit lekker zeg! Of het echt veel gezonder is als een ‘normaal’ recept voor worteltaart dat durf ik dan weer te betwijfelen, maar hoe dan ook is dit een recept waar je geen spijt van gaat krijgen!

 

Print recept Pin recept
4 van 1 stem

Worteltaart

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 min
Porties: 16 stukken

Ingrediënten

  • 1 medium sinaasappel
  • 140 g rozijnen
  • 125 ml zonnebloem olie
  • 115 g volkoren bloem
  • 1 tl bakpoeder plus nog een snufje
  • 1 tl bakzout
  • 1 flinke tl gemalen kaneel
  • 140 g donkere basterdsuiker
  • 280 g wortel fijn geraspt
  • 2 eieren
  • 115 g zelfrijzend bakmeel
  • Frosting
  • 100 gr philadelphia light
  • 100 gr kwark
  • 3 el poedersuiker
  • 1/2 tl sinaasappel rasp
  • 1,5 tl citroensap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 C. Voor de cake, rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl je de cake maakt. Vet een vierkant 20 cm bij 20 cm bakblik in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
  • Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker bij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lange snelheid mixen tot het goed gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit tot zachte pieken.
  • Roer de wortel en de rozijnen (en eventueel overgebleven vocht) door het bloemmengsel, Vouw het eiwit erdoor en giet alles dan in je bakblik. Beweeg hem een beetje om het bakmengsel te egaliseren. Bak voor 1 uur of tot een houten prikker in het midden er schoon uit komt. Laat 5 minuten in het bakblik afkoelen, doe dan over op een cakerek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.
  • Om de frosting te maken, roer je de roomkaas, kwark, poedersuiker en sinaasappel rasp samen. Klop dit niet te lang. Roer het citroensap erdoor. Smeer de frosting over de cake en snij in 16 blokken. Deze cake wordt nog beter als je hem goed afgedekt in de koelkast bewaard voor een dag of 2. Zonder de frosting dan. Hij blijft 5 dagen goed in een luchtdicht blik zonder frosting of in de koelkast met frosting.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.