Deze overheerlijke glutenvrije wortelcake maak je met bakbananenmeel, waardoor je meteen resistent zetmeel binnenkrijgt. Goed voor je darmen en super lekker!

glutenvrije wortelcake

Glutenvrije wortelcake met bakbananenmeel

Ik gebruik sinds kort regelmatig bakbananenmeel als ik glutenvrij ga bakken. Maar elke soort meel heeft weer andere eigenschappen en het is soms even zoeken naar de goede verhouding. De eerste poging tot het maken van een cake met bakbananenmeel mislukte dan ook jammerlijk. Ja ook mij overkomt dat echt nog wel eens. Dat zie je meestal niet, want die recepten halen de site uiteraard niet.

Gelukkig had ik diezelfde dag ook deze overheerlijke pannenkoekjes met bakbananenmeel gemaakt. Want als alles mislukt op een bepaalde dag dan word ik daar niet perse vrolijk van.

glutenvrije wortelcake

Heerlijk!

Gelukkig was deze versie absoluut gelukt. Zo lekker! Door de wortel in de cake blijft de glutenvrije wortelcake lekker smeuïg. Ik had de ochtend dat ik het maakte Marike van Oh my pie te gast en zij keurde hem goed. Als glutenvrij bakexpert is dat toch fijn om te horen!

Wil je overigens het hele podcast interview met Marike terugluisteren dan kan dat hieronder. Interessant ook als je meer wilt weten over coeliakie. En gewoon omdat Marike een leuk mens is.

Luchtig

De glutenvrije wortelcake is behalve heel lekker ook nog best luchtig. Dat is soms een uitdaging met glutenvrij bakken, maar hier behoorlijk goed gelukt. Ik gebruikte voor het luchtig worden appelciderazijn in combinatie met bakzout. Werkte top hier.

Als zoetmiddel gebruikte ik kokosbloesemsuiker, maar dat kun je eventueel ook 1 op 1 vervangen voor gewone suiker. Niet voor honing! Door het vloeibare karakter van honing heeft dat echt wel een andere uitwerking. Dat heb ik niet verder getest.

glutenvrije wortelcake

Resistent zetmeel

Resistent zetmeel is een soort zetmeel wat niet verwerkt wordt door de dunne darm maar wel fermenteert in de dikke darm, waardoor het een gunstig effect heeft op de darmflora. Bovendien zorgt het ervoor dat je bloedsuiker minder hard stijgt dan wanneer je ‘gewoon’ zetmeel gebruikt. Deze glutenvrije wortelcake is dus beter voor je dan een gewone wortelcake!

Wortelcake met bakbananenmeel
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Glutenvrije wortelcake met bakbananenmeel

Deze heerlijke glutenvrije wortelcake maak je met bakbananenmeel
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Dieetsoort glutenvrij, paleo
Porties: 12 personen

Benodigdheden

  • 1 cakeblik van 25 cm

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Neem een kom en meng hierin de bakbananenmeel, arrowroot, bakzout, kaneel, kardemom, nootmuskaat en de suiker.
  • Neem een andere kom en doe hierin de gesmolten kokosolie (afgekoeld!), kokosmelk, appelciderazijn, vanille extract, wortel en de vier eieren. Klop dit even door tot het een geheel vormt.
  • Voeg dit toe aan je droge mengsel en roer tot het een geheel vormt.
  • Bekleed je bakblik met bakpapier en giet hierin je beslag. Bestrooi met een beetje geraspte kokos.
  • Zet in de oven voor ongeveer 1 uur of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Gang: Koek en gebak
Keuken: Glutenvrij
Trefwoord: bakbananenmeel, wortel
Dieetsoort: glutenvrij, paleo

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 184kcal, Koolhydraten: 13g, Eiwit: 2g, Vet: 15g, Verzadigd vet: 12g, Meervoudigd onverzadigd vet: 0.5g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Transvet: 0.01g, Cholesterol: 55mg, Natrium: 153mg, Kalium: 78mg, Vezels: 0.4g, Suiker: 8g, Vitamine A: 80IU, Vitamine C: 0.3mg, Calcium: 16mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!