Glutenvrije wortelcake met bakbananenmeel
Deze overheerlijke glutenvrije wortelcake maak je met bakbananenmeel, waardoor je meteen resistent zetmeel binnenkrijgt. Goed voor je darmen en super lekker!
Glutenvrije wortelcake met bakbananenmeel
Ik gebruik sinds kort regelmatig bakbananenmeel als ik glutenvrij ga bakken. Maar elke soort meel heeft weer andere eigenschappen en het is soms even zoeken naar de goede verhouding. De eerste poging tot het maken van een cake met bakbananenmeel mislukte dan ook jammerlijk. Ja ook mij overkomt dat echt nog wel eens. Dat zie je meestal niet, want die recepten halen de site uiteraard niet.
Gelukkig had ik diezelfde dag ook deze overheerlijke pannenkoekjes met bakbananenmeel gemaakt. Want als alles mislukt op een bepaalde dag dan word ik daar niet perse vrolijk van.
Heerlijk!
Gelukkig was deze versie absoluut gelukt. Zo lekker! Door de wortel in de cake blijft de glutenvrije wortelcake lekker smeuïg. Ik had de ochtend dat ik het maakte Marike van Oh my pie te gast en zij keurde hem goed. Als glutenvrij bakexpert is dat toch fijn om te horen!
Wil je overigens het hele podcast interview met Marike terugluisteren dan kan dat hieronder. Interessant ook als je meer wilt weten over coeliakie. En gewoon omdat Marike een leuk mens is.
Luchtig
De glutenvrije wortelcake is behalve heel lekker ook nog best luchtig. Dat is soms een uitdaging met glutenvrij bakken, maar hier behoorlijk goed gelukt. Ik gebruikte voor het luchtig worden appelciderazijn in combinatie met bakzout. Werkte top hier.
Als zoetmiddel gebruikte ik kokosbloesemsuiker, maar dat kun je eventueel ook 1 op 1 vervangen voor gewone suiker. Niet voor honing! Door het vloeibare karakter van honing heeft dat echt wel een andere uitwerking. Dat heb ik niet verder getest.
Resistent zetmeel
Resistent zetmeel is een soort zetmeel wat niet verwerkt wordt door de dunne darm maar wel fermenteert in de dikke darm, waardoor het een gunstig effect heeft op de darmflora. Bovendien zorgt het ervoor dat je bloedsuiker minder hard stijgt dan wanneer je ‘gewoon’ zetmeel gebruikt. Deze glutenvrije wortelcake is dus beter voor je dan een gewone wortelcake!
Glutenvrije wortelcake met bakbananenmeel
Benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gr bakbananenmeel
- 1 el arrowroot
- 1 tl bakzout
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom
- 1/2 tl nootmuskuut
- 1 tl gember
- 150 gr kokosbloesemsuiker
- 4 eieren
- 250 ml kokosmelk volvet, uit blik
- 1 el appelciderazijn
- 100 gr kokosolie gesmolten
- 1 tl vanille extract
- 2 el kokosrasp
- 150 gr wortel geraspt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C
- Neem een andere kom en doe hierin de gesmolten kokosolie (afgekoeld!), kokosmelk, appelciderazijn, vanille extract, wortel en de vier eieren. Klop dit even door tot het een geheel vormt.
- Voeg dit toe aan je droge mengsel en roer tot het een geheel vormt.
- Bekleed je bakblik met bakpapier en giet hierin je beslag. Bestrooi met een beetje geraspte kokos.
- Zet in de oven voor ongeveer 1 uur of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hai Simone ,
Kan de suiker ook vervangen worden door erythritol?
gr. Rebecca
He Rebecca, goeie vraag. Ik heb net pas een potje met erythritol gekocht dus ben er nog niet echt mee bekend. Ik vermoed dat het wel kan maar de hoeveelheden kan ik je op dit moment nog niet mee helpen. Maar ik ga binnenkort met de erythritol aan de slag… 🙂
he mijn reactie kan niet worden geplaatst
Ik moet hem eerst goedkeuren… 😉
Hi, even een vraagje, ik ben niet zo’n fan van de smaak van kokos. Kan ik de kokosmelk ook vervangen door iets anders? En kan ik de eieren vervangen door (gemalen)chipzaad met water? Ik hoor graag van je!
Je kunt de kokosmelk vervangen voor een andere melk naar keuze. De eieren kun je ook vervangen, maar dat heb ik niet getest. Normaal gesproken vervang je 1 ei voor 1 el chiazaad of lijnzaad aangemaakt met 3 el water. Even laten staan en dan door je beslag. Maar nogmaals: dat heb ik niet getest dus kan niet garanderen dat het werkt. Maar gewoon proberen zeg ik
Kijk ik er nou overheen of is dit een wortelcake zonder wortel?
O mijn god, dat is wel heel stom zeg. Klopt. Die was eraf gevallen.. 😉 Nu toegevoegd! Thanks voor het doorgeven!