Simone's Kitchen

Glutenvrije chocolade donuts

paleo chocolade donuts

Chocolade donuts

Deze lekkere chocolade donuts zijn glutenvrij en worden gebakken in plaats van gefrituurd.

Vroeger kocht ik zo af en toe donuts bij de bakker. Heerlijk vond ik ze maar soms wel een beetje aan de droge kant. Tien jaar geleden deed ik mee aan een Daring Bakers Challenge. De Daring Bakers bestaan inmiddels niet meer maar het idee was dat je elke maand een uitdaging kreeg om iets te maken wat nieuw was en je nog niet eerder had gedaan.

Als voorbeeld kreeg je dan een recept waar je uit kon kiezen. Heel leuk om te doen en het zorgde ervoor dat je dingen ging bakken die je nog nooit eerder had gemaakt. Donuts bijvoorbeeld.

Ik maakte zo voor het eerst zelf donuts en jee wat een werk was dat! Deze chocolade donuts lijken eigenlijk in niets op het origineel, behalve dan dat ze ook erg lekker zijn.

Chocolade donuts

Glutenvrije chocolade donuts

Deze donuts zijn glutenvrij, gebakken en niet gefrituurd. Dus in alle opzichten anders. Door de kokosbloesemsuiker krijgen ze een beetje een karamelachtige smaak. En ze zijn heerlijk luchtig.

Ik gebruik om de donuts te bakken een siliconen vorm die ik via Ali Express heb gekocht een tijd geleden. Super handig en een leuk vormpje. Ik maakte al eens eerder gewone chocolade donuts maar dat gebeurde zonder een dergelijke vorm en dan krijg je niet echt het gewenste effect.

De siliconen vormpjes zijn perfect voor mooi gevormde donuts. Echt groot zijn ze overigens niet, maar groot genoeg om als lekkere traktatie te dienen.

paleo chocolade donuts
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Chocolade donuts

Heb je geen donutvormpjes dan kun je dit natuurlijk ook prima bakken in muffin vormpjes of je kunt er een cake van maken. In dat geval veranderd de baktijd natuurlijk wel dus hou daar rekening mee!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 25 min
Porties: 8 donuts

Ingrediënten

Instructies

  • Doe de eieren en de suiker in de kom van een mixer en klop op medium snelheid voor ongeveer 5 minuten of tot het luchtig wordt.
  • Voeg – met de mixer op de lage stand – de appelmoes toe plus de afgekoelde kokosolie.
  • Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en zeef deze over je mengsel heen. Vouw deze voorzichtig door je appel-ei beslag. Als alles goed gemengd is, laat je het 10 minuten staan.
  • Vet je vormpjes goed in met kokosolie en bestuif licht met wat kokosmeel. Klop het vervolgens goed uit zodat er geen klontjes meel blijven zitten. Heb je siliconen bakvormen dan is invetten meestal voldoende
  • Verdeel het deeg over de vormpjes en bak voor 25 minuten in de oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de donuts 10 minuten afkoelen voor je het stort!
  • Heb je een grotere vorm verhoog dan de baktijd naar 45 minuten maar hou in de gaten dat het niet te bruin wordt. Als dat wel het geval is dek dan af met aluminiumfolie en laat verder garen.
Gang: Koek
Keuken: paleo
Trefwoord: chocola, donuts, glutenvrij

Voedingswaarde

Calorieën: 200kcal, Koolhydraten: 20g, Eiwit: 4g, Vet: 12g, Verzadigd vet: 9g, Cholesterol: 82mg, Natrium: 214mg, Kalium: 50mg, Vezels: 2g, Suiker: 11g, Vitamine A: 119IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 19mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Avatar

    Kan het amandelmeel 1-op-1 vervangen worden met boekweitmeel?? Of raad je een andere vervanging aan. Dit ivm allergie voor pinda/noten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.