Glutenvrije chocolade donuts
Deze lekkere en makkelijke chocolade donuts zijn glutenvrij en bak je in de oven. Je hoeft ze dus niet te frituren zoals de “echte” donuts.
Chocolade donuts
Deze lekkere chocolade donuts zijn glutenvrij en worden gebakken in plaats van gefrituurd.
Vroeger kocht ik zo af en toe donuts bij de bakker. Heerlijk vond ik ze maar soms wel een beetje aan de droge kant. Tien jaar geleden deed ik mee aan een Daring Bakers Challenge. De Daring Bakers bestaan inmiddels niet meer maar het idee was dat je elke maand een uitdaging kreeg om iets te maken wat nieuw was en je nog niet eerder had gedaan.
Als voorbeeld kreeg je dan een recept waar je uit kon kiezen. Heel leuk om te doen en het zorgde ervoor dat je dingen ging bakken die je nog nooit eerder had gemaakt. Donuts bijvoorbeeld.
Ik maakte zo voor het eerst zelf donuts en jee wat een werk was dat! Deze chocolade donuts lijken eigenlijk in niets op het origineel, behalve dan dat ze ook erg lekker zijn.
Glutenvrije chocolade donuts
Deze donuts zijn glutenvrij, gebakken en niet gefrituurd. Dus in alle opzichten anders. Door de kokosbloesemsuiker krijgen ze een beetje een karamelachtige smaak. En ze zijn heerlijk luchtig.
Ik gebruik om de donuts te bakken een siliconen vorm die ik via Ali Express heb gekocht een tijd geleden. Super handig en een leuk vormpje. Ik maakte al eens eerder gewone chocolade donuts maar dat gebeurde zonder een dergelijke vorm en dan krijg je niet echt het gewenste effect.
De siliconen vormpjes zijn perfect voor mooi gevormde donuts. Echt groot zijn ze overigens niet, maar groot genoeg om als lekkere traktatie te dienen.
Chocolade donuts
Ingrediënten
- 100 gr appelmoes
- 5 el kokosolie gesmolten en afgekoeld
- 120 gr kokosbloesemsuiker
- 4 eieren
- 30 gr kokosmeel
- 20 gr amandelmeel
- 2 el arrowroot
- 1,5 tl koekkruiden
- 1 el cacaopoeder
- ½ tl zout
- 1 tl vanille
Instructies
- Doe de eieren en de suiker in de kom van een mixer en klop op medium snelheid voor ongeveer 5 minuten of tot het luchtig wordt.
- Voeg – met de mixer op de lage stand – de appelmoes toe plus de afgekoelde kokosolie.
- Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en zeef deze over je mengsel heen. Vouw deze voorzichtig door je appel-ei beslag. Als alles goed gemengd is, laat je het 10 minuten staan.
- Vet je vormpjes goed in met kokosolie en bestuif licht met wat kokosmeel. Klop het vervolgens goed uit zodat er geen klontjes meel blijven zitten. Heb je siliconen bakvormen dan is invetten meestal voldoende
- Verdeel het deeg over de vormpjes en bak voor 25 minuten in de oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
- Laat de donuts 10 minuten afkoelen voor je het stort!
- Heb je een grotere vorm verhoog dan de baktijd naar 45 minuten maar hou in de gaten dat het niet te bruin wordt. Als dat wel het geval is dek dan af met aluminiumfolie en laat verder garen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Of maak eens deze donuts:
Kan het amandelmeel 1-op-1 vervangen worden met boekweitmeel?? Of raad je een andere vervanging aan. Dit ivm allergie voor pinda/noten.
He Sandra. De verhouding ligt iets anders voor amandelmeel versus boekweitmeel. Voor 100 gr amandelmeel gebruik je 125 gr boekweitmeel. Iets meer dus. Je zout ook chufameel kunnen gebruiken. Dat is wel 1 op 1 vervanging