Oven gebakken chocolade donuts
Tijdens het maken van die overheerlijke donuts waar ik jullie gisteren over vertelde had ik wat tijd over. Ik moest tenslotte toch wachten tot alles gerezen was dus de ideale gelegenheid om het recept voor gebakken donuts van Lara Ferroni eens uit te proberen. Lara heeft een heel boek over Donuts geschreven dus de expert bij uitstek leek me dan weer… Ze klinken in ieder geval al een heel stuk gezonder als gefrituurde donuts denk ik dan. Super makkelijk en snel om te maken ook.
Als je hebt gebakken smaken ze echter meer als een soort van cake als dat het op een donut lijkt. Dat is dan natuurlijk weer een beetje jammer.
Maar goed het is heel snel om te maken en met de smaak is op zich niks mis. Zelfs al is het wellicht niet helemaal de donut die je voor ogen had. Het recept melde dat je ze kunt maken in een muffin blik of in een donut bakblik. Nu heb ik de laatste niet (sterker nog, ik wist niet eens dat ze bestonden) dus ik bakte deze in een muffin bakblik.
Je moet het beslag er wel inspuiten want er is natuurlijk geen manier om dit met een lepel zo erin te krijgen. Maar zelfs dan rijst het deeg tijdens het bakken dermate dat het gat in het midden toch gevuld raakt. Ik heb dus maar een beetje vals gespeelt en er alsnog een gaatje uitgestoken. Nadat je ze hebt geglazuurd of bestoven zie je dat echt niet meer!
Oven gebakken chocolade donuts
Ingrediënten
- 130 gram bloem
- 2 el cacao poeder
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 75 gram suiker
- 1/2 tl vers gemalen nootmuskaat
- 1/2 tl fijn zout
- 2 el ongezouten boter
- 60 ml karnemelk
- 60 ml yoghurt
- 1 tl vanille extract
- 1 groot ei
Instructies
- Vet een muffinblik goed in en verhit de oven voor op 180˚C.
- Zeef de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en baking soda en meng dit met de suiker, nootmuskaat en zout
- Voeg de boter toe en met je vingers wrijf je dit door de andere ingredienten tot je grove korrels hebt.
- In een aparte kom meng je de karnemelk, yoghurt, vanille en het ei. Voeg het bloemmengsel toe en roer tot het net gemengd is. Niet te lang mengen anders krijg je rubberen donuts
- Vul elk muffingat met een randje beslag. Dit gaat het makkelijkste met een spuitzak en zorg dat het gat niet te klein is want anders is het dicht als het gaat rijsen.
- Bak voor 6 tot 10 minuten (afhankeijk van de maat van je donut blik) tot de donuts terugveren als je erop drukt. Laat afkoelen voor je ze eruit haalt en bestrijkt met glazuur of poedersuiker
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi!
Allereerst wil ik even zeggen dat deze donuts er verukkelijk uitzien!
Ik ga ze zeker een keertje proberen zelf te maken.
Ik heb ook nog een vraagje:
Voor mijn profielwerkstuk heb ik bakliefhebbers nodig die voor mij deze enquête willen invullen: http://www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=256121
Je zou mij er erg mee helpen!
Alvast bedankt!! 🙂
Donuts in een muffintray? Geniaal!!
Oh donuts, heerlijk. Nog nooit zelf gemaakt maar wel gekocht. Maar wat zal het leuk zijn om dat eens te proberen.En wat heb je gedaan met de uitgestoken stukjes van het midden? Vast lekker op gesmikkeld. 🙂
Stttt, niet verder vertellen!