Zelf donuts maken klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is zeker niet het geval! Met behulp van dit recept maak je zelf donuts in 9 makkelijke stappen. Voor je het weet geniet je van dit overheerlijke lekkernij en wil je nooit meer anders.

Making your own doughnuts | insimoneskitchen.com

Zelf donuts maken – hoe het begon

Ik maakte deze donuts zelf met gist in 2010 voor een Daring Bakers challenge en ik wilde wel zeker weten dat ik het recept ook mee nam want geloof me: als je deze eenmaal hebt geproefd wil je nooit meer die slappe aftreksels die je in de winkel kunt kopen!

Ik maakte de donuts op een zaterdagmiddag. Tom had die dag iets te doen, dus ik had het huis (en de keuken) geheel en al tot mijner beschikking. De uitdaging bestond uit vier recepten maar uiteindelijk was de echte challenge erop gericht om donuts te maken. De rest mochten we zelf invullen. Nu had ik al eerder met het idee gespeeld om donuts te maken nadat ik me had zitten vergapen aan het blog van Lara Ferroni, die toevallig ook recentelijk een boek over donuts had geschreven dus het eerste dat ik deed na het lezen van de Daring Bakers challenge was naar Lara’s site gaan en me inlezen op het gebied van donuts. Ik zag een heerlijk recept voor donuts zelf maken, dus ik besloot dat ik die zou gaan uitproberen en het recept voor de donuts met gist, die de uitdaging ons gaf. De gebakken donuts kon ik mooi maken in de tijd dat de andere donuts moesten rijsen dus dat leek me een prima tijdsbesteding tijdens het wachten (nooit mijn sterkste punt!)

Delicious doughnuts | insimoneskitchen.com

Waarom zelf donuts maken een veel beter idee is dan de donuts uit de supermarkt

Donuts kun je hier wel her en der vinden maar echt veel worden ze niet gegeten: Ik heb redelijke donuts gegeten hier in Nederland maar het merendeel dat je in de winkels en bakkerijen kunt vinden zijn echt niet de beste exemplaren. Of te droog, of te vet of te smakeloos of te kleverig. Je snapt waar ik heen wil. Ik was dus wel heel benieuwd hoe het nou zou zijn als je homemade donuts zou maken.

De voorbereiding van zelf donuts maken

Ik begon met het voorbereiden van het deeg voor het zelf maken van de donuts en volgde het recept met uitzondering van het feit dat ik wat kaneel toevoegde aan het deeg. Dit omdat ik gek ben op kaneel en het leek me dat het goed zou werken met de citroenglazuur die ik in mijn hoofd had.

Volgens het recept zou het deeg los moeten komen van de randen in de mixer. Lori, de uitdager, zei dit dit bij haar slechts 2 minuten duurde maar ik heb de mijne echt veel langer laten draaien en uiteindelijk heb ik de machine uitgezet toen ze een klein beetje los kwamen, maar wellicht had ik meer geduld moeten hebben. Ik was bang dat ik het te lang zou mengen, dus het leek me dat het wel oké moest zijn en ik deed het over in een ingevette kom. Rijsen zou een uur moeten zijn.

Zoals je misschien kunt zien aan de foto’s hieronder ziet het er nogal zacht uit. Te zacht, denk ik.

Na een uur was het deeg flink gerezen dus dat was allemaal prima in orde. Het deeg bleef alleen heel zacht en plakkerig en volgens mij echt niet zoals het moest zijn. Maar goed, ik besloot om te doen met wat ik had en kreeg het voor elkaar om het soort van in de juiste vorm te duwen en trekken. Rollen was absoluut onmogelijk met de flubberigheid die het had… Te zacht en te plakkerig!

Doughnuts cut into rings | insimoneskitchen.com

Meer bloem toevoegen

Het was al moeilijk genoeg om ze van het aanrecht op een bakblik te krijgen waar ze nog een keer moesten rijzen. Dus de vorm die ze hadden bleef niet heel erg goed, maar hoe meer bloem ik toevoegde des te steviger ze werden. Ik vermoed dus dat de verhouding bloem verkeerd is geweest ergens. In ieder geval kun je vast aan de foto’s zien dat de vorm niet perfect is, maar het lijkt een beetje op een donut toch?

Ik liet ze nog eens rijzen voor een half uur en verhitte de olie vervolgens tot de juiste temperatuur. Ik moest ze natuurlijk op de een of andere manier zien op te tillen en in de hete olie leggen. Dat bleek een beetje ingewikkeld zoals je je kunt voorstellen, maar zodra ze gefrituurd waren werden ze een stuk steviger en zagen er veel beter uit. Nog steeds met een beetje maffe vormen her en der, maar om eerlijk te zijn leek me dat niet meteen een issue als je ze toch in je mond stopt.

De tweede lichting had veel meer bloem gekregen en bleef daardoor een stuk steviger dus makkelijker om te bakken ook.

Zelfgebakken donuts versieren met glazuur

Ik heb de glazuur eenvoudig gehouden. Een simpele citroenglazuur, wat ik altijd heerlijk vind. Ook de glazuur had wat beter gekund maar hé, je kunt niet alles hebben. De glazuur zat dan ook bijna overal toen ik klaar was. 🙂

Na al dat harde werk moest er natuurlijk een eindproduct geproefd worden en O MY GOD… wat waren ze lekker!!!!

Freshly baked doughnuts | insimoneskitchen.com

Het was echt een van die dingen waarvan je natuurlijk wel hoopt dat ze lekker zijn, maar ik had niet verwacht dat ze ZO lekker zouden zijn. Het is echt een verschil van dag en nacht met de donuts die ik voor die tijd had gegeten. Ik had nog nooit een homemade versie geproefd, maar de korst was krokant en de binnenkant mooi luchtig en in combinatie met die citroen glazuur…. Kijk maar naar de luchtbubbels in de donut hieronder. Hoe luchtig is dat?

Het recept is nog niet perfect; er moet definitief ergens iets veranderen in de verhouding bloem tot vocht maar ik ga ze zeker nog vaker maken!

Making your own doughnuts | insimoneskitchen.com

Donuts zelf maken

5 van 1 stem

clock
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
Rijstijd1 uur 30 minuten
totaal 30 minuten

12 donuts

Ingrediënten

 • 360 ml melk
 • 70 gr boter
 • 14 gram droge gist
 • 80 ml warm water
 • 2 grote eieren geklopt
 • 55 gr suiker
 • 9 gr zout
 • 1 tl nootmuskat
 • 1 tl kaneel
 • 650 gr bloem + extra voor bestuiven
 • olie om te frituren

 • Doe de melk in een steelpannetje en verhit op medium tot net warm genoeg om de boter te smelten. Zorg dat het goed gesmolten is zodat het beter verdeeld door het beslag
 • Doe de boter in een kom en giet de warme melk erover. Zet apart.
 • In een kleine kom doe je de gist over het warme water en zet dit even apart voor 5 minuten. Het moet een beetje gaan schuimen. Na 5 minuten giet je het gist mengsel in een grote kom van een KitchenAid (oid) en voeg je de melk en boter mengsel toe. (zorg dat het lauw is en niet heet!)
 • Voeg de eieren, suiker, zout, nootmuskaat en de helft van de bloem toe. Gebruik het platte attachment van je mixer (als je die hebt) en combineer de ingredienten op lage snelheid tot de bloem geheel is opgenomen. Zet hem dan op medium en klop nog even goed door.
 • Voeg de overgebleven bloem toe, combineer eerst weer op lage snelheid en dan hoger en klop goed door. Zet de deeghaak erop en klop op medium tot het deeg loslaat van de zijkant en glad wordt, ongeveer 3 tot 4 minuten. Als je geen deeghaak hebt kneed je met de hand tot je deeg glad en niet plakkerig is.
 • Doe over in een ingevette kom, dek af en laat een uur rijzen of tot verdubbeld in volume
 • Op een goed met bloem bestoven oppervlak rol je je deeg uit tot ongeveer 10mm dik. Gebruik twee verschillende maten om uit te snijden tenzij je een donut steker hebt. Anders neem je een grotere ring voor de buitenkant en een kleinere voor de binnenkant. Steek je rondjes uit en doe over op een licht met bloem bestoven bakplaat en laat nog eens 30 minuten rijzen.
 • Verhit je olie tot 185 ˚C.
 • Laat de donuts voorzichtig in de olie zakken, 3-4 tegelijk. Frituur voor 1 minuut per kant of tot goudbruin. Doe over naar een rek en laat afkoelen voor 15-20 minuten voor je glazuur erop doet.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Airy homemade doughnuts | insimoneskitchen.com

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.