Donuts met bacon en ahornsiroop
Zelf donuts maken is natuurlijk hartstikke leuk en als je ze dan vervolgens maakt met bacon en een lekkere salted caramel glaze… dan wil je nooit meer anders!
Donuts met bacon en ahornsiroop
Deze te lekkere donuts met bacon en ahornsiroop komen uit het boek Foodtrucks van Miljuschka Witzenhausen. Ik maakte de foto’s voor dit boek in 2015 en geloof me als ik zeg dat alles uit het boek echt veel te lekker was. Nu is het boek inmiddels niet meer verkrijgbaar maar het goede nieuws is dat je deze overheerlijke donuts toch nog gewoon kunt maken!
Deeg maken
Belangrijk om te weten als je de donuts met bacon gaat maken is dat het deeg de avond van tevoren moet worden klaargemaakt. Het goede nieuws is echter dat je de donuts niet hoeft te koken. Als je al eens zelf donuts hebt gemaakt dan weet je misschien dat het deeg eerst gekookt wordt en daarna gefrituurd. Deze zijn dus makkelijker om te maken.
Alsnog is het natuurlijk best nog wel even een klusje dus ga het niet ’s morgen maken als je eigenlijk aan het werk moet. Bijvoorbeeld.
De held van de donuts is natuurlijk de frosting die je maakt met poedersuiker en de ahornsiroop. Mega zoet dus, maar dat maak je weer goed door ze te bestrooien met de uitgebakken en verkruimelde baconstukjes. Ik weet wel dat wij tijdens de shoot echt de grootste moeite hadden om niet alles in ons mond te proppen.
Dit is wel echt het ultieme comfortfood. Of noem het guilty pleasure of wat voor andere term dit soort dingen tegenwoordig heeft.
Opeten
Kijk en als je dan deze donuts met bacon gaat eten… en je houdt het bij één enkel exemplaar? Dan valt het allemaal nog best wel een beetje mee. De ellende is echter met dit soort gerechten dat het bij 1 stuk laten bijna onmenselijk is. Dus tja, je bent gewaarschuwd.
Misschien alleen maken als je zeker weet dat er nog 13 vrienden langs komen. Dan kom je misschien (ik zei misschien) minder in de verleiding.
Zoete zoute en zachte donuts
Ingrediënten
Donuts
- 60 gr ongezouten boter
- 4 tl bakpoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1,5 tl zout
- 200 gr kristalsuiker
- 250 ml volle melk
- 2 eieren
- 500 gr bloem
Frosting
- 14 plakken bacon
- 60 gr boter
- 120 ml pure ahornsiroop
- 110 gr poedersuiker
Instructies
DONUTS
- Smelt de boter en zet apart
- Roer de bakpoeder, nootmuskaat, het zout en de suiker samen in een kom. Meng er de gesmolten boter, melk en eieren door. Roer in vier delen de bloem erdoor. Dek de kom af met vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast.
- Rol het deeg de volgende dag uit tot een halve centimeter dikte.Verwarm de frituurpan of een grote pan et olie tot 180˚C.
- Steek rondjes uit het deeg met een koeksteker of een groot glas. Voor het middelste rondje (het beroemde donutgaatje) kun je een borrelglaasje gebruiken.
- Frituur de donuts 2 tot 3 minuten aan elke kant. Laat ze uitlekken op bakpapier.
FROSTING
- Bak de bacon krokant in een koekenpan of in de oven. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Verwarm de boter en ahornsiroop in een pan. Zodra dit samen is gesmolten roer je er de poedersuiker door.
- Dan is het tijd om de donut af te maken! Dip de gefrituurde donut in de frosting. Verkruimel de uitgebakken bacon over de donuts.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wat grappig om te lezen! 😀 Leuk dat het bij jou thuis allemaal heeft plaatsgevonden en dat je alles mocht proeven. Ik heb het boek ook thuis! Heel mooi en lekkere recepten 🙂
Wow, dit recept klinkt echt niks minder dan fantastisch. Boek gaat op m’n lijstje. En deze donuts ga ik binnenkort maken. Nomnomnom.
Ja het is echt een van de lekkerste donuts ooit. Volgende week komt ook het recept online van de allereerste donuts die ik ooit maakte, maar – eerlijk is eerlijk – deze zijn lekkerder!
Ik kan niet anders dan me volledig aansluiten bij Marianne; ook bij mij staat ie in de kast (officieel is hij(het boek) is nu even ‘logeren’ bij een andere kookgek) maar alles maar dan ook alles zou ik willen maken. De Phils Steak heb ik al geprobeerd maar ook de donuts staan op m’n lijstje. Prachtige foto’s, heerlijke recepten en inderdaad niet goed voor de slanke lijn maar soms zo fijn zo’n heerlijk ‘zondig’ kookboek 🙂
Ja absoluut en tenslotte eet je niet elke dag uit het boek (lijkt me) dus af en toe lekker zondigen moet kunnen!
Heb het boek net uit, fantastische foto’s! En inderdaad waanzinnige gerechten, deze donuts gaan zeker op de ’to bake’ lijst 🙂
O en vergeet die wafels niet, en die burger en… En… Allemaal maken…:)
Dit verklaard waarom de fotografiestijl me zo bekend voor kwam! Hebben jullie echt prachtig gedaan. Dit recept vond ik ook super lekker klinken. Voor nu ben ik vooral fan van Phil’s Steaks uit het boek. Ongezond lekker.
Haha… Dankjewel Maris. Ja Phil’s steaks… Ook zooooo lekker!
Ik ben zo benieuwd naar het boek! Ik vond haar progamma op 24kitchen zoiezo al heel leuk om naar te kijken
Nou dan is het boek eigenlijk wel een must have.. 🙂
Ik heb het boek ook in de kast staan. Er staat inderdaad geen enkel recept in dat ik niet zou willen maken! En dan die foto’s….! Alles ziet er zo vreselijk lekker uit! Dit boek is een absolute aanrader!
Ah leuk Marianne! Ja zo lekker allemaal!