Simone's Kitchen

Zelf bitterkoekjes pudding maken

bitterkoekjes pudding | simoneskitchen.nl

Zelf bitterkoekjes pudding maken

Mijn vent is gek op bitterkoekjes pudding. En hij houdt helemaal niet van toetjes verder maar als het op bitterkoekjes aankomt dan kan hij er geen weerstand aan bieden. Is de mona bitterkoekjes in de aanbieding in de supermarkt dan komt hij steevast met twee van die grote potten thuis. Niet dat ik het vies vind hoor, maar dat is geen verrassing want ik vind nagenoeg alle desserts lekker. 🙂 Hij niet… Als we uit eten gaan slaat hij de desserts meestal over om dan genoegen te nemen met een bakje koffie.

Bitterkoekjespudding met cranberrysaus | simoneskitchen.nl

Makkelijk

Dus toen ik op zoek was naar iets leuks om te maken en in het boek van Janneke Philippi bitterkoekjes pudding zag staan… ja toen was de keuze snel gemaakt. En – al zeg ik het zelf – ze zijn aardig gelukt nietwaar? Het lastigste punt was nog het vinden van een geschikte vorm.

Een echte puddingvorm heb ik niet, maar ik had nog wel van die mini tulband vormpjes (zonder gat) en dat leken me de ideale maatjes voor de pudding. Het maken is heel erg simpel. Koekjes breken, slagroom en melk verhitten, maizena papje maken erbij doen en klaar. In de koeling en wachten maar.

20140209-MH2A5171

Uit de vorm halen

Kind kan de was doen zou ik bijna zeggen. Ik was even bang dat de pudding niet goed uit de vormpjes zou komen, want het is plakkerig spul. In Janneke’s boek raadde ze aan om de vormpjes of met water te spoelen van tevoren of goed in te vetten. Omdat ik niet wist wat het beste zou werken heb ik beide methodes uitgeprobeerd en eerlijk gezegd geen verschil gevonden. In beide gevallen heb ik de puddingvorm even heel kort in heet water gedoopt, omkeren op een bordje, even een flinke shake geven en hop… ging heel makkelijk.

20140209-MH2A5176

Mijn vormpjes zijn dan ook van ijzer dus dat warmt snel op. Erbij…. eet ik (ja echt) Tova…. Je kunt natuurlijk een eigen frambozen coulis maken, maar daar was het absoluut de tijd van het jaar niet voor en ik vind Tova lekker hierbij. Kan er ook niks aan doen. Slagroom kan natuurlijk ook!

bitterkoekjes pudding
Print recept Pin recept
3.4 van 5 stemmen

Zelf bitterkoekjes pudding maken

Een heerlijke bitterkoekjespudding maak je natuurlijk gewoon zelf met dit makkelijke recept
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Koeling: 4 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

 • 250 gr bitterkoekjes
 • 65 gr maizena
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 3 el suiker
 • 500 ml volle melk
 • 500 ml slagroom
 • 3 el amandelessence of likeur
 • diverse puddingvormpjes
 • folie

Instructies

 • Breek 200 gr van de bitterkoekjes in kleine stukjes en zet die op het vuur met 400 ml melk en de 500 ml slagroom. Maak een papje van de maizena, de vanille suiker, de suiker en de resterende 100ml melk. Roer dit goed door zodat je een glad papje hebt zonder klontjes.
 • Ik had overigens geen vanillesuiker meer in huis dus heb een vanillestokje gebruikt en 5 el suiker.
 • Breng het mengsel op het vuur aan de kook en laat dit zachtjes koken tot alle bitterkoekjes zijn opgelost. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Let op dat het niet aanbrand.
 • Draai het vuur laag en giet er al roerend het maizena papje bij. Laat dit even zachtjes doorkoken en blijf goed roeren want nu bakt het snel aan. Laag vuur dus. Neem de pan van het vuur en voeg de amandelessence of likeur toe.
 • Spoel de puddingvormen om met koud water en laat uitlekken (dus niet afdrogen) Je kunt ze ook goed insmeren met boter, dat werkt net zo goed.
 • Schenk de pudding in je vormpjes en zet het in de koelkast voor minimaal 4 uur.
 • Om de pudding om te keren kun je het beste – als je metalen vormpjes gebruikt zoals ik – heel even in heet water dopen, op een bord omkeren en bord en pudding beide tegelijk omdraaien en even een shake geven. Als het goed is komt het meteen los.
 • Serveer met de resterende bitterkoekjes en/of slagroom en tova
Gang: Dessert
Keuken: Hollands
Trefwoord: bitterkoekjes, bitterkoekjespudding, pudding
Auteur: Janneke Philippi

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

16 comments

 1. Ik ben ook geen toetjes mens maar voor bitterkoekjes pudding mag je me wakker maken. Ook voor gewoon, echt goede, bitterkoekjes ook.

 2. Dit recept doet mij denken aan logeren bij mij Oma. Heel ernstig, ik luste nooit pudding, alleen die van haar. Deze ziet er ook super uit!

 3. Het genoegen was geheel wederzijds! Vond het leuk de dame achter de blog die ik al zo lang volg te ontmoeten! Ik zie dat de koekjes van Charlotte je hebben geïnspireerd 🙂

 4. Gemaakt!
  Tadaa:
  https://twitter.com/ilonavg_eet/status/437617536247427072

  Heel erg lekker! Volgende keer wel zelf de bitterkoekjes maken denk, ik, want da’s nog veel leuker. 🙂

  • O dat ziet er goed uit Ilona! En goed idee om de bitterkoekjes ook zelf te maken de volgende keer. Ben niet zo’n koekjesmaker maar misschien moet ik maar eens oefenen.. 😉

   • Dag Simone,

    Ik heb de pudding helemaal volgens recept gemaakt. De smaak is uitstekend. Alleen vraag ik me af of er niet teveel maizena wordt gebruikt, want het was geen luchtige, maar een vrij zware pudding.

    • Ik probeer me nu heel hard te herinneren of die van ons ook zwaar was. Het is een stevige pudding dat wel, het is geen bavarois of zo. Misschien gewoon proberen de volgende keer of minder maizena hem luchtiger maakt. Dit is volgens de aanwijzingen van Janneke Philippi. Ik gok dat ie anders niet zo mooi opstijft. Ik vond het in ieder geval niet té zwaar. (en nou wil ik meteen weer bitterkoekjes pudding maken!)

 5. Pingback: Eetclub Oud Hollandsch – Ellenkooktenbakt

 6. Is dit recept echt maar voor 4 personen? Ik zie dat er een liter melk / slagroom in zit.
  Ik heb 9 personen te eten, maar ik denk dat het dubbele recept maken wel genoeg is toch?
  Of zou ik m dan echt voor 12 personen moeten maken?
  Dan zit ik met 3 litter pudding..dat lijkt me zo veel?

  • He Iris, Het komt ongeveer neer op 250 ml per persoon dus dat is niet heel gek hoor, maar uiteindelijk ligt het ook aan hoe groot je vormpjes zijn. Als je het verdubbeld lijkt het me meer dan genoeg hoor. Drie liter lijkt me ook een beetje teveel! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.