Zelf een basis vanillesaus maken
Een goede vanillesaus is een handig recept om in je repertoire te hebben als het op koken aankomt. Je kunt het gebruiken voor allerlei desserts. Je kunt er smaken aan toevoegen zodat je binnen een mum van tijd bijvoorbeeld een lekkere vanille sinaasappelsaus hebt of een vanillesaus met een vleugje kaneel, een beetje witte chocola…. en nou ja, de mogelijkheden zijn redelijk groot. Ik heb de saus in nog warme staat op de foto gezet. Hij dikt iets in als hij volledig is afgekoelt maar is prima te gebruiken direct vanaf het vuur.
Ik heb in dit recept de hele eieren gebruikt. Er zijn veel recepten te vinden waar alleen de eidooiers worden gebruikt. Ik weet het niet zeker maar gok dat de saus iets meer indikt met alleen eidooiers. Ga dat zeker ook nog een keer proberen.
Basis vanillesaus
Ingrediënten
- 250 ml slagroom
- 2 eieren
- 50 gr suiker
- 1 vanille peul
- optioneel vanille extract
Instructies
- Zet een pannetje met water op het vuur en breng aan de kook.
- Neem een hittebestendige kom die op het pannetje past en doe hier de eieren, slagroom, suiker en vanille is en klop het geheel samen. Zet de kom op je pan met kokend water en klop tot de saus in begint te dikken. Zorg dat de saus niet aan de kook komt! De eieren gaan dan stollen. Weten of het goed is?
- Haal een pollepel door de saus en trek een streep aan de achterkant met je vinger. Blijft de streep staan en loopt het niet meteen door dan is je saus dik genoeg.
- Je kunt de saus warm of koud gebruiken. De saus kan ook later worden opgewarmd maar zorg er in ieder geval voor dat de saus niet gaat koken.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Wentelteefjes - dudefood dinsdag | Simone's Kitchen
Waarom wordt mijn saus niet dikker?
Of duurt het gewoon heel lang?
Dat is altijd lastig vanaf een afstandje te zeggen. Hij wordt iets dikker als het afkoelt en het is niet een hele dikke vanille saus. Heb je hele eieren gebruikt of eidooiers? Het wordt iets dikker met alleen de dooier.
Heerlijk bij de appeltaart 🙂
Super handig die basis recepten! Ik sla deze gelijk op