Simone's Kitchen

Oud Hollandse poffertjes om zelf te maken

Oud Hollandse poffertjes

Zelf poffertjes maken

Vroeger – toen ik nog kind was – verheugde ik me elk jaar weer op het moment dat de poffertjeskraam zijn entree zou maken op de Brink in Laren. Elk jaar weer stond de kraam er de hele zomer en de lucht van poffertjes hing dan door het hele dorp. Zo verschrikkelijk lekker!

In mijn beleving zijn poffertjes de ultieme Nederlandse uitvinding, maar dat blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Zo blijkt dat de Denen een soort poffertjes hebben die Aebleskiver heten ( en echt heel erg lekker zijn)

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze speciale gevulde variant ook wel heel erg lekker is. Check het recept maar. Onthoud overigens wel dat je hiervoor een speciale pan nodig hebt. Ik tikte er een op de kop bij Duikelman in Amsterdam maar ook even googlen levert je de nodige hits op.

Zelf met poffertjes aan de gang

Nu is het geheim van echte poffertjes dat je ze maakt met boekweitmeel. Althans dat heb ik me laten vertellen. Nu kun je dat natuurlijk ook in pannenkoekenbeslag gebruiken, maar het grootste verschil is dat je in het poffertjesbeslag een rijsmiddel gebruikt. In het geval van het recept hieronder is dat een zakje gedroogde gist.

Dat plus natuurlijk het feit dat je de poffertjes in een speciale poffertjespan bakt zorgt voor een hele andere beleving. Ik moet zeggen dat mijn eerste poffertjesbakavontuur nogal een kliederboel werd want hoe doe je in vredesnaam het beslag in de pan. Of beter; hoe verdeel je het zonder je hele aanrecht onder te kliederen.

Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat het makkelijkste is om het beslag met een spuitfles in de gaten te doen. Zorg natuurlijk wel voor dat je de pan echt goed invet én goed heet laat worden. Het materiaal van een echte poffertjespan is altijd van gietijzer. Vul deze dan voor ongeveer de helft met het beslag. Wacht tot het beslag nagenoeg gestold is voor je het omdraait met een vorkje.

Het vergt even enige handigheid maar als je de pan goed hebt verwarmd en ingevet dan is het niet ingewikkeld. Serveer de Oud Hollandse Poffertjes vervolgens met een lekkere klont roomboter en natuurlijk poedersuiker.

Ok, toegegeven dat ik er altijd een berg poedersuiker op doe, maar honing of iets vergelijkbaars kan natuurlijk ook. Er zijn zelfs mensen die poffertjes hartig maken en eten maar dan is het naar mijn mening geen poffer meer, Wel maakte ik ooit zoete kokospoffertjes, een soort Aziatische variant op het origineel. Maar ook zoet dus.

Oud Hollandse poffertjes
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Recept voor Oud Hollandsche poffertjes

Er gaat toch niks boven zelf gemaakte Oud Hollandse poffertjes!
Voorbereidingstijd: 45 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 porties

Ingrediënten

 • 125 gr bloem
 • 125 gr boekweitmeel
 • 2 eieren
 • boter
 • 3 dl lauwe melk
 • 1 zakje gedroogde gist van 7 gram
 • vanillesuiker

Instructies

 • Meng de gist met een beetje van de lauwe melk en roer tot het is opgelost.
 • Doe de boekweit en de bloem bij elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden waar je de gist ingiet. Meng tot een stevig glad beslag en doe de rest van de melk erbij en roer tot allemaal is opgenomen.
 • Voeg de (losgeklopte) eieren, zout en vanillesuiker toe en laat voor ongeveer 45 minuten rijzen.
 • Verhit de poffertjespan en doe een beetje boter in elk holletje. Vul ze voor ongeveer de helft met het beslag en bak eerst de ene kant tot de bovenkant wat droger wordt. Draai dan om met een vorkje en bak de andere kant nog even kort mee.
 • Serveer met de poffertjes met een flinke klont roomboter en poedersuiker
Gang: Ontbijt
Keuken: Hollandse
Trefwoord: poffertjes

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

16 comments

 1. Aahh ik schaam me een beetje… ik maakte daarnet poffertjes uit een pakje.
  Ben dan wel een belgische maar helemaal gek op poffertjes.
  Ik probeer je receptje binnenkort zeker uit!

 2. Via via kwam ik onlangs op je mooie site …
  Heerlijk poffertjes, ik ga het recept eens proberen.
  Poffertjes zonder knoeien: giet het beslag in een spuitfles, en dan ritmisch elk kuiltje (half)vol spuiten: psssjt, psssjt, psssjt !
  Ik ben benieuwd naar je ervaringen met de Deense variant !
  Groeten, Margriet

  • Maar het beslag van de poffertjes was vrij dik…. Ik weet niet of dat lukt met een spuitfles maar het lijkt me inderdaad wel een stuk makkelijker als wat ik nu heb zitten prutsen (met een theelepeltje!)

 3. Ik heb het een keer gemaakt en toen waren ze keihard….. Het was dus niet goed gegaan bij mij.
  Ze zien er heerlijk uit. Misschien dat ik ze nog een keer maak.
  Met een soep- of juslepel krijg je ze in het holletje.

  O, ik bedenk me net dat ik de pan heb weggedaan…

 4. Ik begin toch te denken dat ik ergens iets fout heb gedaan. Het beslag was namelijk dermate dik dat ik me niet voor kan stellen dat het lekker schenkt uit een soeplepel… Ik kreeg het al amper van de theelepel af! Het gaat wel snel te hard met bakken hoor, dat had ik ook!

 5. de beslag van de poffertjes hooren vrij soepel te zijn als het dik is lukken ze niet goed je kon wat melk toevoegen om het te verdunnen maar ja mischien voor de volgende keer en tip. De deeg kan je ook in een leege mayo bus doen die zijn harstikke handig gaat veel beter dan een scheplepen en al die andere hulpstukken

 6. Beste Simone, Ook ik vond uw beslag wel wat dik, maar de verhoudingen kloppen precies met het receptenboek uit 1935 (Wannee) dat ik van mijn oma heb georven. Vooraf een klein stukje roomboter in de vormpjes doen, met een jus-lepel scheppen, afvegen tegen de rand van de kom en twee vormpjes vullen. Gaat perfect, smaakt perfect!

 7. Ik vond uw recept toen ik op zoek was naar poffertjes banaan te maken – er was een link op Pinterest naar uw oude website.

  Ik heb een poffertjes maker (het is eigenlijk een Japanse takoyaki maker verkocht met een ander label) en hebben deze vóór, ze zijn heerlijk!

  Andere websites zeggen met de mix in een knijpfles zetten zodat het niet rommelig, ik gebruik gewoon een lepel. Maar om ze uit, gebruik ik een smalle spatel en hoop dat mijn vingers niet verbrand!

  Mijn excuses als dit niet goed gelezen, ik spreek Engels en gebruikt Google om dit te vertalen.

 8. Het beslag moet mooi vloeibaar zijn. Het handigst is het om daarna het beslag in een moderne lege Heinz Ketchup fles te doen met zo’n druppelstop systeem. Dat doseert heel makkelijk.
  Het omdraaien doe ik met een vork. Bolle kant naar boven en vanaf de rand door het poffertje steken en het poffertje losdrukken van de bodem. Als je voldoende hebt ingevet lukt dat goed. Het poffertje zit nu op de rand gespiest op de vork en laat zich makkelijk omdraaien.

 9. Beslag volgens je recept is mooi vloeibaar en de poffertjes heerlijk.
  Tip: de eerste keer zat ik te knoeien met een soeplepel.
  Tweede keer het beslag in een theepot gedaan en zo prachtig kunnen schenken.

 10. In het pannenkoekenrestaurant waar ik jaren gewerkt heb gebruiken ze gewoon pannenkoekenbeslag. Dat zijn de lekkerste poffertjes die ik ooit gehad heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.