Oud Hollandse poffertjes

Zelf poffertjes maken

Vroeger – toen ik nog kind was – verheugde ik me elk jaar weer op het moment dat de poffertjeskraam zijn entree zou maken op de Brink in Laren. Elk jaar weer stond de kraam er de hele zomer en de lucht van poffertjes hing dan door het hele dorp. Zo verschrikkelijk lekker!

In mijn beleving zijn poffertjes de ultieme Nederlandse uitvinding, maar dat blijkt toch niet helemaal zo te zijn. Zo blijkt dat de Denen een soort poffertjes hebben die Aebleskiver heten ( en echt heel erg lekker zijn)

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat deze speciale gevulde variant ook wel heel erg lekker is. Check het recept maar. Onthoud overigens wel dat je hiervoor een speciale pan nodig hebt. Ik tikte er een op de kop bij Duikelman in Amsterdam maar ook even googlen levert je de nodige hits op.

Zelf met poffertjes aan de gang

Nu is het geheim van echte poffertjes dat je ze maakt met boekweitmeel. Althans dat heb ik me laten vertellen. Nu kun je dat natuurlijk ook in pannenkoekenbeslag gebruiken, maar het grootste verschil is dat je in het poffertjesbeslag een rijsmiddel gebruikt. In het geval van het recept hieronder is dat een zakje gedroogde gist.

Dat plus natuurlijk het feit dat je de poffertjes in een speciale poffertjespan bakt zorgt voor een hele andere beleving. Ik moet zeggen dat mijn eerste poffertjesbakavontuur nogal een kliederboel werd want hoe doe je in vredesnaam het beslag in de pan. Of beter; hoe verdeel je het zonder je hele aanrecht onder te kliederen.

Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat het makkelijkste is om het beslag met een spuitfles in de gaten te doen. Zorg natuurlijk wel voor dat je de pan echt goed invet én goed heet laat worden. Het materiaal van een echte poffertjespan is altijd van gietijzer. Vul deze dan voor ongeveer de helft met het beslag. Wacht tot het beslag nagenoeg gestold is voor je het omdraait met een vorkje.

Het vergt even enige handigheid maar als je de pan goed hebt verwarmd en ingevet dan is het niet ingewikkeld. Serveer de Oud Hollandse Poffertjes vervolgens met een lekkere klont roomboter en natuurlijk poedersuiker.

Ok, toegegeven dat ik er altijd een berg poedersuiker op doe, maar honing of iets vergelijkbaars kan natuurlijk ook. Er zijn zelfs mensen die poffertjes hartig maken en eten maar dan is het naar mijn mening geen poffer meer, Wel maakte ik ooit zoete kokospoffertjes, een soort Aziatische variant op het origineel. Maar ook zoet dus.

Oud Hollandse poffertjes
Print recept Pin recept
4.60 van 5 stemmen

Recept voor Oud Hollandsche poffertjes

Er gaat toch niks boven zelf gemaakte Oud Hollandse poffertjes!
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 porties

Ingrediënten

 • 125 gr bloem
 • 125 gr boekweitmeel
 • 2 eieren
 • boter
 • 3 dl lauwe melk
 • 1 zakje gedroogde gist van 7 gram
 • vanillesuiker

Instructies

 • Meng de gist met een beetje van de lauwe melk en roer tot het is opgelost.
 • Doe de boekweit en de bloem bij elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden waar je de gist ingiet. Meng tot een stevig glad beslag en doe de rest van de melk erbij en roer tot allemaal is opgenomen.
 • Voeg de (losgeklopte) eieren, zout en vanillesuiker toe en laat voor ongeveer 45 minuten rijzen.
 • Verhit de poffertjespan en doe een beetje boter in elk holletje. Vul ze voor ongeveer de helft met het beslag en bak eerst de ene kant tot de bovenkant wat droger wordt. Draai dan om met een vorkje en bak de andere kant nog even kort mee.
 • Serveer met de poffertjes met een flinke klont roomboter en poedersuiker
Gang: Ontbijt
Keuken: Hollandse
Trefwoord: poffertjes

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!