Deze post werd eerder gepubliceerd op Junglefrog Cooking in 2010 maar nog niet in het Nederlands en wilde niet dat het in de archieven zou verdwijnen want deze poffertjes zijn té lekker! 

aebleskiver

Ik had vandaag een openbaring; ik ben altijd al gek geweest op poffertjes maar vanaf vandaag is het officieel; de Nederlanders zijn verslagen in het maken van deze lekkernij door niemand minder dan de Denen… 🙂 Het is triest maar waar. Nou ja, in het voordeel van de Nederlandse mensheid; het is niet echt hetzelfde recept en er zijn duidelijke verschillen tussen de twee, dus misschien moet ik het gewoon niet vergelijken. Weet je wat? Laten we dat gewoon niet doen… Ik kan maar zo de halve Nederlandse bevolking beledigen in het verklaren dat de Deense beter zijn dus laten we daar nou maar niet aan beginnen.. Haha… Maar even serieus… deze kleine beauties zijn zooooo lekker en dat had ik helemaal niet verwacht dus dat maakte het dubbel bijzonder toen ik ze vanmiddag ging maken. Ik was alleen thuis dus ik kon het met niemand delen Ik stuurde Tom dus maar een sms dat hij iets heel erg goeds miste en ik beloofde dat ik ze de dag erna voor hem zou maken. Ja, zo goed zijn ze namelijk!

aebleskiver filled with banana

aebleskiver gevuld met banaan

Hoe ben ik erbij gekomen om deze lekkernijen te maken? Zoals je je misschien kunt herinneren als je dit blog vaker leest hadden n Nurit of FamilyFriendlyFood en ik een virtuele kooksessie vorige maand waarin we onze nationale lekkernij maakten; poffertjes. We vonden het zo lekker dat we besloten om het pannenkoek/poffertjes thema uit te breiden door meerdere recepten over de hele wereld uit te proberen. Deze maand komt Trissa from Trissalicious ons versterken dus ik kan niet wachten om te zien waar zij mee aankomen. We hadden eerst gepland om dit eerder te plaatsen maar door allerlei redenen is dat er niet van gekomen maar hier zijn we dan; ik heb ze gemaakt!

En waarom zijn deze dan wel zo goed en beter als de onze, vraag je je nu af? Om te beginnen; ze zijn wat groter, dus dat geeft je de mogelijkheid om ze te vullen met allerlei lekkers. Dat geeft ze ook meteen een uniek voordeel ten opzichte van de originele poffertjes want die vulling maakt het hele verschil. Dat en de luchtige structuur die door het bakpoeder wat fluffier wordt als een gewoon poffertje. En het opgeklopte eiwit helpt natuurlijk ook mee. Luchtig aan de binnenkant en met een krokant laagje.

Combineer dat met een fruitige of chocolade binnenkant en je hebt een winaar. Ik maakte maar twee batches aangezien ik alleen was. De eerste die ik bakte was met banaan plakjes aa de binnenkant en de tweede met een theelepel appelcompote erin, maar je kunt ze echt vullen met alles wat je maar wilt; kersen, ananas, jam, chocola en ik zou me niet verbazen als ze ook nog lekker zouden zijn met kaas van binnen. Hoe lekker is dat?

Ik moet bekennen dat ik beide porties op heb gegeten en ik had nog steeds het gevoel dat ik er nog meer kon eten. Wat niet echt een goed idee was op dat moment. Het is maar goed dat ik niet iets speciaals had gepland voor het avondeten want na deze snack denk ik dat er niet veel meer naar binnenkomt… 🙂

Maar dan; het moment waarop jullie allemaal hebben zitten wachten; het recept.. Ik heb het recept eigenlijk van Nurit. Dit was het recept dat kwam bij de pan die ze heeft gekocht. je moet weten dat je een speciale pan nodig hebt om de aebleskiver te maken. Je ziet een foto een stukje hieronder. Het heeft 7 grote ronde gaten die dieper zijn als de standaard poffertjespan. De pan is gemaakt van gietijzer. De mijne is ook wat vreemd omdat je hem niet kunt gebruiken op het gasfornuis zonder er iets onder te zetten. Geen idee waarom dat is eigenlijk maar ik heb een rek uit een bakplaat gebruik zodat ik daar de pan op kon zetten. Dat betekende ook dat de verhitting wat ongelijk was dus daar moest ik wel op letten maar behalve dat euvel, ging het prima. Ik kon ze zelfs vrij makkelijk uit de pan krijgen. Gebruik wel genoeg boter om in te vetten. Je neemt dit natuurlijk niet omdat er zo weinig calorieën in zitten.

Aebleskiver

Omdat deze poffers veel groter zijn duurt het langer eer ze gaat zijn, zet ze dus niet te hoog op het vuur.
Verder heb je een aebleskiver pan nodig. Ik vond de mijne uiteindelijk bij Duikelman in Amsterdam, maar zoek eens op marktplaats. Dan vind je er soms ook een en ze zijn tegenwoordig ook online te koop.

Ingredients:

 • 1 cup bloem (omrekentabel kun je hier vinden)
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 1/2 el suiker
 • 1/4 tl zout
 • 2 eieren, gesplitst
 • 250 ml melk
 • 2 el boter, gesmolten plus extra om te bakken
 • Voor de vulling kun je gebruiken; jam, banaan, chocola, appel, appelcompote, blauwe bessen, ananas, frambozen... o eigenlijk alles...
 • Honing, maple syrup of stroop of poedersuiker om te serveren

Directions:

 1. In een kleine kom meng je de dooiers en klopt die lichtjes, voeg dan de melk en de gesmolten boter toe.
 2. Klop het dooiermengsel in het bloemmengsel (bloem, bakpoeder, suiker, zout) tot alles goed gemengd is. In een derde kom klop je de eiwitten op hoge snelheid tot stijve pieken maar zorg dat het niet te droog wordt, 2 a 3 minuten. Met een rubbel spatel vouw je de eiwitten voorzichtig door het mengsel in 2-3 gedeeltes.
 3. Doe 1/4 tl boter in elk van de gaten in de aebleskiver pan. Zet op medium vuur en verhit tot de boter begint te bubbelen. Met een pastry kwast draai je de boter rond in het gat zodat alles goed bedekt is. Giet 1 eetlepel beslag in elk gat, voeg dan wat van de vulling naar keus toe en dek af met nog een eetlepel beslag. Bak tot de bodem goudbruin en krokant is en iets wegtrekt van de zijkanten, 3-5 minuten. Met 2 houten prikkers flip je de poffertjes om en bak je de andere kant tot ook die goudbruin is, nog eens 3 minuten. Doe over naar een bord.

aebleskiver

Aebleskiver pan with batter inside

Aebleskiver pan met beslag erin