Stapel bitterkoekjes op een ondergrond met amandelen

Zelf bitterkoekjes maken

Ik hou van de smaak van amandelen. Dus leek het me leuk om eens een keer zelf bitterkoekjes te maken. En hoe eenvoudig is dit wel niet! Het enige wat je nodig hebt is poedersuiker, amandelen, eiwit en – optioneel – amandelextract.

Het fijne van deze koekjes is bovendien dat ze glutenvrij zijn ook nog eens. Dus voor iedereen geschikt. Ik gebruikte hier hele amandelen. Ik heb het niet uitgeprobeerd om de bitterkoekjes te maken met amandelmeel, maar ik denk maar zo dat dat ook best zou kunnen.

Stapel bitterkoekjes met poedersuiker.

Crunch

Het enige wat je wel mist als je amandelmeel gebruikt is dat je af en toe een stukje in de bitterkoekjes hebt. Dat vind ik zelf wel erg lekker. Gebruik overigens wel blanke amandelen als je de koekjes licht wilt houden. Met velletje zou wel kunnen denk ik maar kan dat de structuur van de koekjes dan wel veranderd.

Wil je de bitterkoekjes maken met hele amandelen dan draai je ze in principe ook wel zo glad mogelijk. Is het beslag te nat voeg dan nog wat poedersuiker toe eventueel (of extra amandelmeel) Je komt ook wel recepten voor het maken van bitterkoekjes tegen met een verhouding van 1 op 1. Ik vond de koekjes dan echt veel te nat met als gevolg dat ze uitliepen op de. bakplaat.

Maar dat is altijd een beetje lastig in te schatten omdat het al uit kan maken hoelang je de ingredienten samen laat draaien in de machine. Gebruik dus je eigen inzicht hier wel bij. Onthoudt dat je de koekjes gaat bakken en dat het beslag dus zeker niet te vloeibaar moet zijn. Mag wel een beetje uitlopen maar niet te veel. Bak in geval van twijfel eerst een paar koekjes.

Dan kun je altijd nog wat ingrediënten toevoegen aan de tweede batch.

Zelf bitterkoekjes maken | simoneskitchen.nl

Zelf bitterkoekjes maken

5 van 1 stem
GangKoek en gebak

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

Ingrediënten

  • 225  g amandelen of amandelmeel
  • 150  g poedersuiker
  • eiwitten grote
  • tl bitter amandelextract

  • Verwarm de oven voor 190 ºC.
  • Maal de amandelen met de suiker en het eiwit tot een glad beslag. Breng op smaak met het amandelextract. Schep het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit doppen op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de pieken van het beslag iets plat met een natte vinger. Bak de koekjes in circa 10 minuten goudbruin en gaar.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.