Een lekker en makkelijk recept voor glutenvrije poffertjes met bakbananenmeel. De poffertjes zijn bovendien gemaakt met wortel.

Glutenvrije poffertjes met bakbananenmeel

Glutenvrije poffertjes

Het maken van glutenvrije poffertjes stond al een tijdje op mijn wensenlijstje. Gewone poffertjes zijn natuurlijk heerlijk, maar niet voor iedereen geschikt dus tijd om eens aan de slag te gaan met een glutenvrije versie. Ik koos ervoor om ze te maken met een basis van bakbananenmeel. Deze bijzondere meelsoort is gemaakt van groene bakbananen en bevat resistent zetmeel wat heel goed is voor je darmen. Altijd een win-win situatie als je het aan mij vraagt.

Als je dan toch wat lekkers gaat maken, dan is het een pluspunt als het ook nog eens gezond is toch?

Ik voegde bovendien wat geraspte wortel toe aan het beslag voor de glutenvrije poffertjes. Die proef je eerlijk gezegd niet echt terug, maar alles waar je groente in kunt stoppen is weer mooi meegenomen.

Glutenvrije poffertjes

Maken van het beslag

Voor het maken van het beslag heb je niet veel nodig. Er zitten eenvoudige ingrediënten in dus waarschijnlijk heb je het meeste wel in huis. Het bakbananenmeel koop ik altijd hier. Zorg wel dat je de geraspte wortel niet te grof raspt. Het zijn maar kleine poffertjes natuurlijk, dus te grove wortel is een beetje lastig.

Ik rasp het op een blokrasp en haal daarna nog even een mes erdoorheen om de stukjes kleiner te maken. Verder is het een kwestie van mengen en je beslag is klaar.

glutenvrije poffertjes met bakbananenmeel

Bakken van de glutenvrije poffertjes

Voor het bakken heb je uiteraard een poffertjespan nodig. Ik gebruik graag een gietijzeren poffertjespan, omdat die de hitte goed geleid. Ik weet trouwens niet eens of je ook andere poffertjespannen hebt, zit ik me nu te bedenken. Ik ken alleen een gietijzeren variant. Ik gebruik er eentje die op inductie kan. Heel handig om mee te werken.

Voor het bakken bestrijk je elk gaat met wat kokosolie en je verdeelt er wat beslag in elk gaatje. Laat dit ongeveer 3-5 minuten bakken op medium vuur. Draai de poffertjes om met een vork of een sate prikker. Ik gebruik meestal twee kleine gebaks vorkjes. Dat vind ik het makkelijkste werken.

Zodra de ene kant gebakken is draai je ze om en je bakt de andere kant ook nog 1-2 minuten even tot de glutenvrije poffertjes goudbruin en gaar zijn.

Serveer de poffertjes met

Ik serveer de glutenvrije poffertjes met wat ahornsiroop en eventueel vers fruit. Als ik iets moet zeggen over de poffertjes dan is het dat ze ietsje droger zijn dan gewone poffertjes. Door honing of ahornsiroop te gebruiken los je dat weer een beetje op. Je kunt het natuurlijk ook serveren met een lekkere klont boter als je die gebruikt.

Vers fruit is er ook heel erg lekker bij! Of serveer het met gekarameliseerde banaanplakjes.

Probeer ook eens de Deense poffertjes of deze poffertjes met biet en rozenwater.

glutenvrije poffertjes

Glutenvrije poffertjes met bakbananenmeel en wortel

Nog geen review
GangOntbijt, Snack
KeukenHollandse keuken

Lekkere en makkelijke glutenvrije poffertjes met bakbananenmeel en geraspte wortel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

3 porties

Materiaal

  • Poffertjespan

Ingrediënten

  • 70 gr bakbananenmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 50 gr geraspte wortel
  • 180 ml amandelmelk
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • kokosolie om te bakken
  • ahornsiroop om te serveren

Hoe maak je de glutenvrije poffertjes

  • Voor het beslag meng je de bakbananenmeel met bakpoeder, ei, amandelmelk, kaneel en de kardemom.
  • Voeg de geraspte wortel op het laatst toe en meng goed door elkaar. Voeg een snufje zout toe aan het beslag.
  • Bak de poffertjes in een poffertjespan. Verhit de pan eerst goed en bestrijk elk holletje met wat kokosolie. Giet het beslag in de holletjes en bak voor een paar minuten. Het omdraaien gaat het makkelijkste met twee kleine vorkjes of met twee sate prikkers. Bak ook de andere kant nog 1-2 minuten en haal de poffertjes eruit voor je aan de volgende batch begint.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 70kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 3g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 0.5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 55mg | Natrium: 117mg | Kalium: 363mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 3130IU | Vitamine C: 5mg | Calcium: 173mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.