Glutenvrije brownies met bakbananenmeel
Deze heerlijke glutenvrije brownies met bakbananenmeel zijn super eenvoudig om te maken en heerlijk om te serveren met een bol ijs of een flinke lik slagroom.
Glutenvrije brownies met bakbananenmeel
Glutenvrije brownies heb ik natuurlijk al vaker gemaakt, maar ik had ze nog niet uitgeprobeerd met bakbananenmeel. Ik maakte al eerder de pannenkoekjes van bakbananenmeel en vond het een heel prettige meelsoort om mee te werken. Tijd dus om eens wat meer te experimenteren met dit type meel. Bakbananenmeel heeft als voordeel dat er resistent zetmeel in zit. Check het artikel van Juglen om te lezen wat precies de voordelen van dit type zetmeel zijn.
De glutenvrije brownies met bakbananenmeel baseerde ik op een recept wat ik al een keer eerder had gemaakt. Daar zat echter behoorlijk wat ahornsiroop in en ik wilde kijken of ik dat volledig kon vervangen voor banaan. Ik kan je vertellen; dat werkte helemaal prima. De brownies zijn niet overdreven zoet maar net genoeg om ze lekker te maken.
Lodgepan
Sinds ik heb ontdekt hoe goed je kunt bakken in mijn lodge koekenpan gebruik ik die te pas en te onpas. Heb je geen lodge dan kun je natuurlijk ook een andere gietijzeren koekenpan gebruiken of je kunt de brownies bakken in een vierkante vorm van 20 x 20 cm. Het is niet een hele hoge brownie, maar voor de smaak maakt dat niet uit.
Na het smelten van de chocola met de kokosolie voeg ik de gepureerde banaan er aan toe. Dat zorgt ervoor dat de gesmolten chocola meteen dik wordt. Maak je daar niet druk om. Dat komt goed. Ik klop het even goed door met een garde en voeg dan de overige ingrediënten erbij.
Mijn glutenvrije brownie met bakbananenmeel is een tikkie aan de donkere kant. Ik was iets met mijn telefoon aan het doen waardoor ik net de timer niet hoorde afgaan. Hij zat er dus iets langer in dan de bedoeling was, maar gelukkig niet verbrand.
Serveer de glutenvrije brownies met bakbananenmeel met geklopte kokos of geraspte kokos. Of gewoon met slagroom of een lekkere bol ijs.
Glutenvrije brownie met bakbananenmeel
Benodigdheden
- 1 Lodge koekenpan 22-24 cm
Ingrediënten
- 100 gr pure chocola
- 200 gr banaan gepureerd
- 20 gr rauwe cacaopoeder
- 60 ml kokosolie
- 30 gr bakbananenmeel
- 1/4 tl zout
- 1/4 tl baking soda
- 2 eieren
- 1 tl vanille extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Gebruik je een koekenpan vet deze dan goed in. Gebruik je een bakvorm bekleed deze dan met bakpapier en zet opzij.
- Doe de stukjes chocola, cacao en de kokosolie samen in een kom. Smelt deze au bain marie en laat afkoelen. Pureer de bananen en voeg dit toe aan je chocolade mengsel.
- Doe bakbananenmeel, zout en baking soda in een kleine kom en meng door.
- Doe eieren en vanille in een andere kom en klop dit schuimig. Voeg dan eerst het meelmengsel toe aan je chocola, daarna de eieren en meng tot een glad geheel.
- Doe over in je bakvorm en bak in de oven voor 20-25 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoi Anne Marie. Nu weet ik niet wie Monique is 😉 maar dat is een goede vraag. Ik denk dat ik me gewoon vergist heb. 🫣
Hoi Monique, wat een heerlijk recept is dit! Mag ik vragen waarom je baking soda gebruikt en geen bakpoeder, aangezien je geen zuur toevoegt? groetjes Anne Marie