Simone's Kitchen

De allerlekkerste brownies (glutenvrij, paleo)

Brownies

Wat is er nou leuker in deze gekke tijden dan eens even lekker de keuken in duiken om te bakken? Toegegeven dat het een flinke uitdaging kan zijn om de nodige ingredienten te vinden. Ik weet dat bloem bijvoorbeeld compleet weggehamsterd is. Gaat iedereen dus bakken? Of staat het in de kast te wachten op een goed moment? Het is mij een beetje een raadsel maar een tikkie vervelend vind ik het dan weer wel.

Het goede nieuws is dat je voor deze overheerlijke brownies helemaal geen bloem nodig hebt. Want – jawel – ze zijn glutenvrij. En ik durf wel te zeggen dat ze misschien gewoon lekkerder zijn dan een gluten variant. Echt. Alhoewel deze van Miljuschka dan ook wel weer de hoofdprijs wint. Maar goed, het is maar net waar je zin in hebt. En – misschien belangrijker – wat je nog in huis hebt liggen!

Amandelmeel en kokosmeel

Voor dit recept gebruikte ik een combinatie van amandelmeel en kokosmeel. Het kokosmeel neemt altijd veel vocht op dus dat zorgt voor een iets steviger resultaat, maar heb je dat niet probeer het dan gewoon met alleen amandelmeel. Hetzelfde geldt voor de noten die erin gaan. Geen walnoten in de buurt? Probeer het dan eens met hazelnoten of een andere crunchy noot. De ghee kan eventueel vervangen worden door kokosolie of boter als je dat gebruikt.

Kokosbloesemsuiker

De kokosbloesemsuiker tot slot kan uiteraard ook vervangen worden door gewone suiker. Het is in deze tijd toch roeien met de riemen die we hebben dus gebruik gewoon wat je voorhanden hebt. Wil je helemaal de blits maken, dan kun je – als de brownies afgekoeld zijn – er nog een lekkere laag ganache overheen maken. Hiervoor gebruik je 100 gram pure chocola en ongeveer 75 ml room. Smelt de twee samen (au bain marie) of verwarm de room en giet dit over de chocola. De choco wel eerst in stukjes breken anders wordt het lastig smelten.

Eet smakelijk!

Overheerlijke brownies
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Glutenvrije brownies

Deze brownies zijn echt de moeite waard van het proberen. Of je nu wel of niet glutenvrij eet!
Bereidingstijd: 50 min
Porties: 10 porties

Benodigdheden

  • Bakblik van 20 x 20 cm

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een vierkant bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.
  • Combineer de suiker en de eieren en mix deze op een hoge stand van je mixer tot ze fluffy zijn geworden en ongeveer verdubbeld in volume. 3-5 minuten
  • Roer vervolgens amandelmeel, kokosmeel, cacao, sinaasappelsap en de vanille erdoor en combineer dit goed met elkaar.
  • Smelt ondertussen de chocola samen met de ghee. Ik doe dit meestal au bain-marie (ik vul een kleine pan met een laagje water en zet daarop een ijzeren kom. Hierin doe ik de chocola en ghee samen. De kom komt niet in aanraking met het water eronder!)
  • Zodra de ghee en chocola samen zijn gesmolten en een glad geheel vormen laat je het even afkoelen en roer het dan door je brownie mengsel heen.
  • Roer als laatste de gehakte walnoten erdoor.
  • Doe het beslag over in de bakvorm en bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten of tot een stokje er semi droog uitkomt. Het hoeft niet helemaal droog te zijn, maar ook niet kletsnat.

Notities

Deze brownies zijn best behoorlijk kruimelig dus hou daar een beetje rekening mee met aansnijden en serveren. Zoals mijn moeder altijd zei ‘ je kunt het toch ook niet in een stuk naar binnen werken dus als het breekt… niks aan de hand’
Auteur: Simone van den Berg

Voedingswaarde

Calorieën: 340kcal, Koolhydraten: 28g, Eiwit: 5g, Vet: 26g, Verzadigd vet: 13g, Cholesterol: 96mg, Natrium: 61mg, Kalium: 128mg, Vezels: 3g, Suiker: 21g, Vitamine A: 102IU, Vitamine C: 2mg, Calcium: 27mg, Ijzer: 1mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!