Deze heerlijke brownies hebben een fijne notige bite door ze te bakken met chufa. De brownies zijn dus notenvrij, glutenvrij en geweldig lekker.

brownies met chufa

Brownies met chufa

Glutenvrije brownies heb ik al veel vaker gemaakt. Zo maakte ik recent de brownie uit de koekenpan en deze glutenvrije brownie zijn ook een goed voorbeeld van hoe lekker ze kunnen zijn. Ik kies vaak voor amandelmeel omdat dat een heerlijke smaak geeft aan elk baksel. Glutenvrij of niet glutenvrij.

Maar dit keer koos ik voor chufa. Chufa is geen noot en is daarmee geschikt voor mensen met een notenallergie die toch glutenvrij willen bakken. De brownies met chufa zijn qua structuur weer totaal anders dan een gewone brownie, maar ze blijven goed bij elkaar en door de chufa hebben ze toch een soort nootachtige bite.

Brownies met chufa

Zoet

Er gaat vrij veel ahornsiroop in dit recept. De chufa is wat minder zoet dan amandelmeel en heeft wel wat extra nodig. Wil je nou niet zoveel zoetstof gebruiken dan kun je overwegen om een goed rijpe banaan te gebruiken in plaats van de ahornsiroop. In dat geval hou je een gewicht aan van 120 gr gepureerde banaan en daarmee vervang je de ahornsiroop.

Voor het chufameel gebruik ik de fijn gemalen variant. Je kunt ook de wat grovere gebruiken, maar niet iedereen vind dat lekker doordat je een andere structuur krijgt. Ik hou wel van de structuur van de chufa maar Alex maak je er bijvoorbeeld niet blij mee. Ieder zijn ding zeg ik. 😉

Wil je nu geen chufa gebruiken dan kun je dit ook goed vervangen door amandelmeel. Dit is in een verhouding van 1 op 1 te vervangen. Gebruik je amandelmeel dan kun je ook iets minder ahornsiroop gebruiken. Let wel op de totale verhoudingen want zomaar weglaten heeft een effect op het eindproduct.

De brownies met chufa bak je voor ongeveer 25 minuten in de oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Je kunt trouwens ook nog als extra wat stukjes chocola door het beslag heen roeren voor je het bakt. Ook lekker!

brownies met chufa

Brownies met chufa

5 van 1 stem
GangKoek en gebak
KeukenGlutenvrij

Heerlijke glutenvrije brownies met chufameel
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 35 minuten
totaal 35 minuten

12 brownies

Ingrediënten


  • Verwarm de oven voor op 180˚C en vet een vorm in van 20 x 20 cm. Bekleed met bakpapier.
  • Smelt de chocoladestukken, de ahornsiroop, cacao en kokosolie samen. Dit kun je het beste au bain marie doen. Klop regelmatig terwijl het smelt en laat lichtjes afkoelen tot het warm is en niet heet.
  • Terwijl de chocola afkoelt, doe je het meel, zout en baking soda in een kleine kom. In een andere kom meng je de eieren en vanille tot dik en schuimend.
  • Voeg bloemmengsel toe en dan het chocolademengsel. Meng goed door en giet dan over in de vorm. Bak tot een prikker er droog uit komt. Ongeveer 20-25 minuten. Laat afkoelen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 131kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 2g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 1g | Cholesterol: 27mg | Natrium: 88mg | Kalium: 78mg | Vezels: 1g | Suiker: 10g | Vitamine A: 40IU | Calcium: 19mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.