Glutenvrije brownies met chufa
Deze heerlijke brownies hebben een fijne notige bite door ze te bakken met chufa. De brownies zijn dus notenvrij, glutenvrij en geweldig lekker.
Brownies met chufa
Glutenvrije brownies heb ik al veel vaker gemaakt. Zo maakte ik recent de brownie uit de koekenpan en deze glutenvrije brownie zijn ook een goed voorbeeld van hoe lekker ze kunnen zijn. Ik kies vaak voor amandelmeel omdat dat een heerlijke smaak geeft aan elk baksel. Glutenvrij of niet glutenvrij.
Maar dit keer koos ik voor chufa. Chufa is geen noot en is daarmee geschikt voor mensen met een notenallergie die toch glutenvrij willen bakken. De brownies met chufa zijn qua structuur weer totaal anders dan een gewone brownie, maar ze blijven goed bij elkaar en door de chufa hebben ze toch een soort nootachtige bite.
Zoet
Er gaat vrij veel ahornsiroop in dit recept. De chufa is wat minder zoet dan amandelmeel en heeft wel wat extra nodig. Wil je nou niet zoveel zoetstof gebruiken dan kun je overwegen om een goed rijpe banaan te gebruiken in plaats van de ahornsiroop. In dat geval hou je een gewicht aan van 120 gr gepureerde banaan en daarmee vervang je de ahornsiroop.
Voor het chufameel gebruik ik de fijn gemalen variant. Je kunt ook de wat grovere gebruiken, maar niet iedereen vind dat lekker doordat je een andere structuur krijgt. Ik hou wel van de structuur van de chufa maar Alex maak je er bijvoorbeeld niet blij mee. Ieder zijn ding zeg ik. 😉
Wil je nu geen chufa gebruiken dan kun je dit ook goed vervangen door amandelmeel. Dit is in een verhouding van 1 op 1 te vervangen. Gebruik je amandelmeel dan kun je ook iets minder ahornsiroop gebruiken. Let wel op de totale verhoudingen want zomaar weglaten heeft een effect op het eindproduct.
De brownies met chufa bak je voor ongeveer 25 minuten in de oven of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Je kunt trouwens ook nog als extra wat stukjes chocola door het beslag heen roeren voor je het bakt. Ook lekker!
Brownies met chufa
Benodigdheden
Ingrediënten
- 80 gr donkere chocola in stukken
- 120 ml ahornsiroop
- 20 gr cacao
- 60 ml kokosolie
- 30 gr chufameel
- ¼ tl zout
- ¼ tl baking soda
- 2 eieren
- 1 tl vanille
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C en vet een vorm in van 20 x 20 cm. Bekleed met bakpapier.
- Smelt de chocoladestukken, de ahornsiroop, cacao en kokosolie samen. Dit kun je het beste au bain marie doen. Klop regelmatig terwijl het smelt en laat lichtjes afkoelen tot het warm is en niet heet.
- Terwijl de chocola afkoelt, doe je het meel, zout en baking soda in een kleine kom. In een andere kom meng je de eieren en vanille tot dik en schuimend.
- Voeg bloemmengsel toe en dan het chocolademengsel. Meng goed door en giet dan over in de vorm. Bak tot een prikker er droog uit komt. Ongeveer 20-25 minuten. Laat afkoelen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.