Wat is chufa - chufa noten

Wat is chufa?

Chufa is een relatief onbekend ingredient in Nederland. In de paleokeuken is het wat bekender maar ook daar wordt het nog relatief weinig gebruikt. Tijd om daar verandering in te brengen want de chufa is een lekker product om mee te werken. Maar wat is het nou eigenlijk?

Om te beginnen is de chufa geen noot maar een knolletje. De naam tijgernoot lijkt dus vooral te slaan op de vorm van de bolletjes.

Waar komt het vandaan?

Chufa is de Spaanse naam voor de aardamandel, tijgernoot of de knolcyperus (cyperus esculentus). Ben je ooit in Valencia geweest dan heb je daar wellicht wel eens horchata gedronken. Dat wordt gemaakt van de tijgernoot. Ik vermoed dat de naam chufa hier het meest wordt gebruikt omdat het vanuit Spanje is overgewaaid naar Nederland.

Het is een plant die zich makkelijk uitbreidt en wordt in veel delen van de wereld gezien als een onkruid. Het bevindt zich overal, van rijstvelden tot glad gemaaide golfbanen. Niet meteen heel populair dus.

Chufameel in kommetje
Chufameel

Van meel tot de hele noot

In de keuken – en dan vooral ook in de glutenvrije keuken – is het een lekker ingredient om mee te werken. Ben je allergisch voor amandelmeel of komt de amandel je neus uit? Dan is chufa een lekker alternatief. De structuur van chufameel komt het meest in de buurt van amandelmeel maar is wat korreliger van struktuur. De smaak is zoeter dan amandelmeel waardoor je ook makkelijk minder suiker nodig hebt.

Vezelrijk

De tijgernoot zit ook vol met vezels en schijnt enorm goed te zijn voor je darmen. Let wel op dat je niet meteen enorme hoeveelheden tijgernoten gaat eten. Je darmen hebben wel even tijd nodig om eraan te wennen. In normale hoeveelheden kan het geen kwaad overigens. Het gaat echt om té veel (maar dat geldt eigenlijk voor alles nietwaar?)

Een bakje met chufa topping
Chufa topping

Chufanoten

Je kunt de tijgernoten of chufa’s zo eten maar dat is wel even flink kauwen. Makkelijker is het om ze te verwerken zoals hierboven op de foto in een chufa topping. Dit kun je makkelijk verwerken als topping voor salades of over je yoghurt in de ochtend. Fijn om de stoelgang op gang te krijgen!

De smaak is lekker en nootachtig en een beetje zoet. Het lijkt wel wat op de smaak van kastanjes. Al vind ik de smaak wel echt uniek.

Van de hele noten maak je horchata (vind hier het recept voor het zelf maken van horchata) maar meest gebruikt is wel het chufameel. Sinds kort verkopen ze bij chufa Nederland ook een fijn gemalen variant. Dit omdat niet iedereen de structuur van chufameel prettig vond. Het is wat grover dan amandelmeel zodat je de structuur echt wel proeft.

Chufameel

Persoonlijk vind ik dat overigens wel lekker, maar hou je niet van “stukjes” in je brownie of in de pannenkoeken? Dan is de extra fijne variant wellicht beter voor jou.

Wat kun je met chufameel?

Chufa selectie

Je kunt chufameel nagenoeg 1 op 1 gebruiken in plaats van amandelmeel. Het is iets droger van structuur dus soms is het handig om dat iets meer vet aan het recept toe te voegen maar door de bank genomen kun je het een zo voor het ander vervangen.

Ik heb inmiddels al vaak met chufa gewerkt, alhoewel veel recepten nog gepost moeten worden. Maar check hier alvast de volgende recepten

Of voor alle recepten met chufa

Waar koop je chufa?

Chufa zul je niet in de gemiddelde supermarkt vinden. Ik koop het online bij Chufa Nederland, waar ze nog veel meer producten op basis van chufa hebben. Check hun webwinkel voor het volledige overzicht.

Ook via pit-pit.com kun je chufa vinden en ook bij Puur Mieke kun je chufa kopen.

Delen is fijn!