Chufabroodjes met cranberries

Chufabroodjes

Hou je van glutenvrije bakken dan ben je wellicht wel bekend met tijgernoten of chufa. Chufa is – anders dan de naam doet vermoeden – geen noot en is een goed alternatief als je geen amandelmeel in gerechten wilt gebruiken. De smaak is nootachtig en in deze chufabroodjes is het heerlijk.

Chufa heb je in kant- en klare maling waarbij het handig is om te weten dat het fijne chufameel het lekkerste is in deze zoete chufabroodjes.

Cranberry love

Dat ik een zwak heb voor cranberries is misschien ook wel bekend. Als je me al wat langer volgt in ieder geval. Ik maakte natuurlijk al eens de allerlekkerste cranberrysaus (al zeg ik het zelf) en ook deze cranberry upsidedown cake is eentje die je geprobeerd moet hebben.

Het maken van deze chufabroodjes is niet ingewikkeld. En je hebt relatief weinig meel nodig. De broodjes zijn zoet, dus daarmee goed geschikt als ontbijtrecept of om mee te nemen voor onderweg.

Bakken van de chufabroodjes

Ik gebruikte voor het bakken van de chufabroodjes een speciale siliconenvorm. Gekocht bij Ali Express maar deze vorm is ook leuk om daarvoor te gebruiken. Of maak er donuts van. Ik vind siliconen wel echt een aanrader als je glutenvrij gaat bakken. Alsnog wel goed invetten en dan moeten ze er in principe goed uitkomen.

Heb je geen chufameel in huis of vind je het eenvoudigweg niet lekker dan kun je deze broodjes ook prima maken met amandelmeel. Dit kun je 1 op 1 vervangen voor de chufa. Ook wat betreft de cranberries kun je ervoor kiezen om die te vervangen voor rozijnen of krenten. Of maak het eens met stukjes appel erin.

Het beslag is relatief nat maar eenmaal gebakken (en afgekoeld) komt het goed. De broodjes hebben ongeveer 30 minuten nodig als je een kleine vorm gebruikt. Let dus wel op als je een grotere bakvorm gebruikt. Dan heb je een langere baktijd nodig.

Ben je op zoek naar andere koolhydraatarme broodjes in dezelfde vorm? Check dan de junglebroodjes!

Chufameel, tijgernoten of andere producten met chufa kun je kopen in de chufa factory.

Cranberry broodjes

Chufabroodjes met cranberries

No ratings yet
GangOntbijt
Keukenpaleo

Deze zoete broodjes zijn heerlijk als ontbijt! Heb je geen chufa of cassavemeel dan kun je ook amandelmeel gebruiken als vervanging.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

8 broodjes

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 el kokosolie gesmolten
  • 100 gr geraspte wortel
  • Rasp van 1 limoen
  • 75 gr gedroogde cranberries
  • 70 gr walnoten gehakt
  • Snufje zeezout
  • 1,5 el appelcider
  • 3 el cassavemeel
  • 45 gr chufameel
  • 30 gr amandelmelk bij het totaal gewogen
  • 1 tl bakpoeder

  • Verwarm de oven voor op 175˚C.
  • Doe de eieren in een kom en klop ze tot ze lichtgeel en luchtig worden. Voeg de wortelrasp, kokosolie, limoenrasp en zout toe en meng even door. Voeg bakpoeder en appelciderazijn toe.
  • Meng de meelsoorten door elkaar en voeg toe aan het beslag.
  • Voeg als laatste de cranberries en de walnoten toe. Het is een redelijk nat beslag.
  • Vet je vormpjes in en verdeel het beslag erover. In kleine vormpjes zoals de mijne of bv muffinvormpjes is de baktijd ongeveer 30 minuten. Gebruik je een cakevorm dan zal het iets langer zijn.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 202kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 4g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 7g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 46mg | Kalium: 172mg | Vezels: 2g | Suiker: 7g | Vitamine A: 2207IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 65mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.