Chufabroodjes met cranberries (paleo)
Chufabroodjes
Hou je van glutenvrije bakken dan ben je wellicht wel bekend met tijgernoten of chufa. Chufa is – anders dan de naam doet vermoeden – geen noot en is een goed alternatief als je geen amandelmeel in gerechten wilt gebruiken. De smaak is nootachtig en in deze chufabroodjes is het heerlijk.
Chufa heb je in kant- en klare maling waarbij het handig is om te weten dat het fijne chufameel het lekkerste is in deze zoete chufabroodjes.
Cranberry love
Dat ik een zwak heb voor cranberries is misschien ook wel bekend. Als je me al wat langer volgt in ieder geval. Ik maakte natuurlijk al eens de allerlekkerste cranberrysaus (al zeg ik het zelf) en ook deze cranberry upsidedown cake is eentje die je geprobeerd moet hebben.
Het maken van deze chufabroodjes is niet ingewikkeld. En je hebt relatief weinig meel nodig. De broodjes zijn zoet, dus daarmee goed geschikt als ontbijtrecept of om mee te nemen voor onderweg.
Bakken van de chufabroodjes
Ik gebruikte voor het bakken van de chufabroodjes een speciale siliconenvorm. Gekocht bij Ali Express maar deze vorm is ook leuk om daarvoor te gebruiken. Of maak er donuts van. Ik vind siliconen wel echt een aanrader als je glutenvrij gaat bakken. Alsnog wel goed invetten en dan moeten ze er in principe goed uitkomen.
Heb je geen chufameel in huis of vind je het eenvoudigweg niet lekker dan kun je deze broodjes ook prima maken met amandelmeel. Dit kun je 1 op 1 vervangen voor de chufa. Ook wat betreft de cranberries kun je ervoor kiezen om die te vervangen voor rozijnen of krenten. Of maak het eens met stukjes appel erin.
Het beslag is relatief nat maar eenmaal gebakken (en afgekoeld) komt het goed. De broodjes hebben ongeveer 30 minuten nodig als je een kleine vorm gebruikt. Let dus wel op als je een grotere bakvorm gebruikt. Dan heb je een langere baktijd nodig.
Ben je op zoek naar andere koolhydraatarme broodjes in dezelfde vorm? Check dan de junglebroodjes!
Chufameel, tijgernoten of andere producten met chufa kun je kopen in de chufa factory.
Chufabroodjes met cranberries
Ingrediënten
- 4 eieren
- 4 el kokosolie gesmolten
- 100 gr geraspte wortel
- Rasp van 1 limoen
- 75 gr gedroogde cranberries
- 70 gr walnoten gehakt
- Snufje zeezout
- 1,5 el appelcider
- 3 el cassavemeel
- 45 gr chufameel
- 30 gr amandelmelk bij het totaal gewogen
- 1 tl bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Meng de meelsoorten door elkaar en voeg toe aan het beslag.
- Voeg als laatste de cranberries en de walnoten toe. Het is een redelijk nat beslag.
- Vet je vormpjes in en verdeel het beslag erover. In kleine vormpjes zoals de mijne of bv muffinvormpjes is de baktijd ongeveer 30 minuten. Gebruik je een cakevorm dan zal het iets langer zijn.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.