zoete aardappelmuffins

Zoete aardappelmuffins met chufa

Vandaag heb ik lekkere zoete aardappelmuffins met chufa voor je. Ik gebruik graag chufameel in muffins omdat ze er een lekkere bite door krijgen en een nootachtig smaakje. Heerlijk. Als je chufa gaat proberen dan zijn er verschillende malingen om te proberen. Hoe fijner de maling des te minder je het knappertje van de chufa proeft. (voelt?)

In de zoete aardappelmuffins gebruik ik de extra fijne maling, maar alle malingen kun je gebruiken. Door de zoete aardappel zijn de muffins al van nature lekker zoet. Perfect als makkelijk en snel ontbijt of om mee te nemen voor onderweg.

Muffins met zoete aardappel

Zoete aardappelpuree

In deze gezonde muffins gebruik ik dit keer zoete aardappelpuree, maar je zou de zoete aardappel ook kunnen raspen. Dan worden de muffins iets steviger maar het scheelt wel tijd voor het maken van de puree. Beide opties zijn dus mogelijk.

Er gaat een minimale hoeveelheid ahornsiroop doorheen en die zou je desgewenst ook achterwege kunnen laten.

Er komen de komende tijd nog wel de nodige muffins online. Ik maakte ooit voor een paleo special een hele berg verschillende muffins en ik heb er al de nodige online staan. Zo kun je hier de wortelmuffins vinden maar vergeet ook zeker niet om een keer de koffiekruidkoek muffins te maken. Die laatste zijn natuurlijk perfect voor deze tijd van het jaar.

Ik denk dat ze het met Sinterklaasavond ook niet slecht zouden doen. Heb je overigens geen chufa of vind je chufa niet lekker dan kun je die ook 1 op 1 vervangen voor amandelmeel.

Door amandelmeel te gebruiken worden de zoete aardappelmuffins iets ‘vetter’ en krijgen een totaal andere smaak maar zeker niet minder lekker. Dat is dus ook mogelijk.

Het is momenteel natuurlijk pompoenseizoen dus je kunt de zoete aardappel ook goed vervangen voor pompoenpuree. Of wortelpuree. Of doe eens gek en maak ze eens met knolselderijpuree.

Terwijl je dit leest zit ik inmiddels op dag 7 van mijn sportvastenkuur. Ik ben heel benieuwd hoe ik me tegen die tijd voel. Maar een uitgebreid verslag daarvan volgt nog.

De zoete aardappelmuffins kun je overigens ook goed in vriezen. Handig om ze dan per 1 of 2 in te vriezen zodat je altijd een voorraadje hebt. Je kunt ze dan bevroren meenemen en tegen de tijd dat je ze gaat eten zijn ze ontdooid en heb je een makkelijke en snelle snack voorhanden.

Tapioca of arrowroot

Heb je overigens geen tapioca dan kun je dit ook vervangen voor arrowroot. Die twee hebben nagenoeg dezelfde werking.

Muffins met zoete aardappel

Zoete aardappelmuffins met chufa

Nog geen review
GangBijgerecht, lichte lunch

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 35 minuten
totaal 35 minuten

12 muffins

Ingrediënten

  • 200 gr zoete aardappelpuree
  • 4 eieren
  • 60 ml kokosolie gesmolten
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 tl ahornsiroop
  • 170 gr chufameel
  • 30 gr kokosmeel
  • 35 gr tapioca
  • 1 tl bakzout
  • ½ tl zout
  • ½ tl uipoeder
  • ½ tl gember
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • 2 el fijngehakte Thaise basilicum

  • Verwarm de oven voor op 175˚C en bekleed een muffinvorm met muffinpapiertjes of gebruik siliconen vormpjes.
  • Neem een mengkom en mix hierin zoete aardappelpuree, eieren, kokosolie, appelcider en ahornsiroop. Klop dit even door tot het goed gemengd is.
  • Meng in een andere kom chufameel, kokosmeel, tapioca, bakzout, zout en de specerijen. Voeg nat en droog bij elkaar en roer goed door. Als laatste meng je de Thaise basilicum erdoor.
  • Heb je geen Thaise basilicum dan kun je ook gewone basilicum of peterselie gebruiken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 167kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwit: 3g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 1g | Cholesterol: 55mg | Natrium: 235mg | Kalium: 107mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 3338IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 18mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.