Chufa pannenkoekjes met cashewroom
Chufa pannenkoekjes met cashewroom
Voor ik begon met paleo recepten maken had ik eerlijk gezegd nog nooit van chufa gehoord. Het klonk vrij exotisch en ingewikkeld maar dat bleek het uiteindelijk helemaal niet te zijn.
Chufa of tijgernoten is een veelzijdig ingredient wat makkelijk te verwerken is in diverse recepten. Wordt er ergens amandelmeel gebruikt? Dan kun je het bijna altijd 1 op 1 vervangen voor chufameel.
De smaak van chufa is wat nootachtiger dan amandelmeel. Wat grappig is aangezien de tijgernoot geen noot is. En de amandel er wel toe wordt gerekend.
Vezelrijk
De tijgernoten zijn ook nog eens heel vezelrijk en goed voor je darmflora. Daar kunnen we allemaal wel wat meer van gebruiken, dus deze chufa pannenkoekjes zijn een goed begin van je dag!
Wil je ze maken begin dan met het maken van de cashewroom. De cashewnoten moeten even weken (ik week ze het liefst de nacht ervoor of als ik dat vergeten ben gebruik ik kokend water en laat het een uurtje staan)
Zoete cashewroom
Cashewroom is heel veelzijdig en in dit geval maakte ik een zoete variant voor op de chufa pannenkoekjes. Maar in hartige gerechten kun je dit ook heel goed gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld een kaassaus.
Maken van de chufa pannenkoekjes
Voor het maken van de chufa pannenkoekjes meng je alle ingrediënten bij elkaar tot een vloeibaar beslag. Zoals bijna altijd met glutenvrije pannenkoeken moet je zorgen dat ze niet te groot worden om ze nog makkelijk om te kunnen keren.
Ik heb het flippen van de pannenkoekjes in de lucht ontdekt. Dat is – zeker met glutenvrij – goed te doen als je een crepe pan hebt. In een gewone koekenpan is het wel wat lastiger.
Maar hoe je je chufa pannenkoekjes ook maakt, lekker zijn ze! En ook kapot zijn ze net zo lekker, dus in dat opzicht is er geen man of vrouw overboord als het niet helemaal goed gaat.
Serveer de chufa pannenkoekjes met de cashewroom en vers fruit naar keuze.
Wil je weten waar je chufa kunt kopen? Check dan hier.
Check hier alle recepten met chufa
Chufa pannenkoekjes met cashewroom
Ingrediënten
- 130 gr chufameel
- 45 gr amandelmeel
- 95 gr tapioca
- 500 ml amandelmelk
- 1 el appelcider
- 3 el kokosbloesemsuiker
- 4 eieren
- 1 el bakpoeder
- Snufje nootmuskaat
- Kokosolie om te bakken
Cashewroom
- 75 gr rauwe cashewnoten geweekt
- 3 el van het weekwater
- 3 el amandelmelk
- 2 el citroensap
- 1 tl kokosbloesemsuiker
- ½ tl kaneel
- vers fruit om te serveren
Instructies
- Meng alle ingredienten voor de pannenkoeken goed door. Het beslag is dun dus gebruik of een kleine koekenpan of een ring om je pannenkoeken mee te bakken. Die heb ik gebruikt en is erg handig bij glutenvrije pannenkoeken. Je zet de ring in de koekenpan, doet er beslag bij en zodra de bovenkant droog is keer je de pannenkoek om (zonder de ring)
- Maak de cashewroom door de geweekte cashews in een blender te doen. Voeg hier de vloeistoffen, suiker en specerijen bij en draai glad. Is het nog te dik voeg dan nog een scheutje amandelmelk toe.
- Serveer de pannenkoekjes warm met de cashewroom en vers fruit erbij naar keuze
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi Simone! Erg lekker , je schrijft dat chufa/ amandel meel 1 op 1 te vervangen is, toch gebruik je hier nog extra wat amandel meel…. mijn vraag is of dat een functie heeft in dit recept…. ook valt me op dat je erg veel suiker gebruikt… zonder de suiker is het nml ook erg lekker, juist door het chufa meel!
Nou 3 el vind ik niet erg veel hoor, maar weglaten kan natuurlijk altijd… 😉
Ik voeg hier wat extra amandelmeel toe voor de smaak. Ik vind het lekker in combinatie met elkaar