Simone's Kitchen

Hoe maak je zelf horchata?

Hoe maak je zelf horchata

Hoe maak je horchata?

Toen Tom en ik naar Valencia gingen vorig jaar (je weet wel; die tijd dat je nog ongestoord kon reizen) had ik op mijn lijstje staan om te proberen: horchata.

Om eerlijk te zijn had ik me er verder niet echt in verdiept, maar ik had wel begrepen dat horchata een typisch drankje is uit Valencia. En inderdaad; je struikelt er bijna over als je op zoek gaat naar horchata.

Horchata maken

Horchateria de Santa Catalina

We belandden in een heuse horchateria (ja echt..) waar – naar men zegt – de eerste horchata gemaakt werd. Nou het was er in ieder geval lekker druk en aan de inrichting te zien bestond het bedrijf al een tijdje. Ik vermoed dat ze vrij veel suiker in de horchata in Valencia doen, maar ik heb het nagevraagd.

Ik was echter wel benieuwd hoe je het nu makkelijk zelf thuis zou kunnen maken. Dus toen ik een pakketje met chufa binnenkreeg was dat het eerste wat ik wilde gaan doen.

Ik had overigens ook tijgernoten meegenomen van de markt in Valencia maar eh… daar bleken torretjes in te zitten dus die heb ik maar weggegooid.

Zelf horchata maken

Zelf maken van dit Spaanse drankje (er schijnen echt enorm veel glazen over de toonbank te gaan op jaarlijkse basis!) is eigenlijk heel simpel.

Je moet alleen wel even wat tijd uittrekken om de tijgernoten goed te laten weken. Ik heb ze 24 uur in de week gehad voor ik de noten met vers water in de blender deed.

Horchata

Even draaien en dan kunnen ze door de zeef. Ik gebruikte daarvoor overigens de vegan milker van Chufa Nederland die ik had gekregen. En hoewel je het prima kunt doen met een zeef, is dat wel vele malen makkelijker. Ik was best sceptisch maar het bleek ideaal te zijn.

De horchata was klaar in no time. Je kunt het zo drinken zonder enige toevoeging. De smaak is van zichzelf al redelijk zoet dus echt veel extra heb je niet nodig.

Variatie

Ter variatie heb ik een versie gemaakt met wat limoensap, kaneel en honing. Dat maakte het nog lekkerder maar noodzakelijk is het niet. Je kunt de rest van de melk gebruiken als basis voor smoothies of gewoon zo drinken.

Hoe maak je zelf horchata
Print recept Pin recept
No ratings yet

Zelf horchata maken

Het beroemde drankje uit Valencia kun je ook heel makkelijk thuis zelf maken
Voorbereidingstijd: 1 d
Bereidingstijd: 10 min
Porties: 1 liter

Ingrediënten

  • 250 gr chufanoten geweekt voor 24 uur
  • 1 liter water

Optioneel

  • 1 tl kaneel
  • 1 el honing
  • 1 limoen sap

Instructies

  • Na het weken van de tijgernoten spoel je ze even af en doe ze over in de blender met een liter vers water.
  • Draai het geheel zo fijn mogelijk en giet dan over in de vegan milker of in een zeef met een kom eronder. Handig om een stuk kaasdoek te gebruiken om stukjes op te vangen.
  • Pers de resterende melk uit de pulp en drink het zo of meng het met wat kaneel, limoen en honing.
Gang: Drank
Keuken: Spaanse keuken
Trefwoord: chufa, horchata, tijgernoten

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.