Het is alweer bijna een week geleden dat we terug zijn gekomen uit Spanje. Time flies. Terwijl ik hier zit met een enorme verkoudheid tijd om even terug te kijken op een lekker weekje zon en mijn tips te delen voor het mooie Valencia!

Onze verblijfplaats was in Calpe (in de buurt van Benidorm), waar we in het huisje van een vriendin mochten blijven. Maar natuurlijk hadden we ook een huurauto van Sunny Cars want – om eerlijk te zijn – is er in Calpe zelf niet zoveel te beleven. Overigens ook heel verstandig om even goed te kijken waar je je auto huurt in Alicante, waar we op vlogen, want er zitten een paar minder goede maatschappijen tussen. Via Sunny Cars ben je altijd verzekerd van hun all-inclusive concept. En dat betekent inclusief alle verzekeringen. Op die manier kun je verder geheel zorgeloos rondrijden door Spanje. Dus toerden we van daar naar Valencia waar we een paar dagen bleven. Valencia is een heerlijke stad en er is enorm veel te doen dus ik geef je hier wat van onze highlights. Zowel om te eten, als dingen die je gratis kunt doen.

Mercado Central

Ons hotel in Valencia was geweldig trouwens en een aanrader als je ook die kant op gaat. Betaalbaar en de locatie was perfect op een steenworp afstand van de Mercado Central. Dat is dan ook mijn eerste tip voor als je naar Valencia gaat en van lekker eten houdt. De markt is groot dus je hebt echt wel even tijd nodig om alles te ontdekken en zien. En vergeet niet om wat lekkers te eten als je daar bent natuurlijk!

Mercado Central, Plaça de la Ciutat de Bruges

Canalla Bistro

Ik moet eerlijk zijn maar ik vind de etenstijden van de Spanjaarden echt vreselijk. De betere restaurants gaan pas open om 8 uur ’s avonds en een gemiddelde Spanjaard eet dan pas om half 10. Of zoiets. Ik kan daar niet aan wennen. Ik hoef echt niet om 6 uur te eten maar 7 uur vind ik persoonlijk een mooie tijd. Maar goed, Canalla Bistro is dus pas om 8 uur open dus we hebben het overleefd tot die tijd. Omdat we hier toch wel echt heel graag wilden eten hebben we de tijd uitgezeten. Superlekker gegeten! Een soort tapas 2.0 zeg maar. Als je er heen gaat probeer dan vooral de tempura groentes, de avocadorol en nou ja, alles wel eigenlijk. Aanrader!

Canalla bistro zit Carrer del Mestre Josep Serrano, 5, 46005 València

Horchata

Horchata is een drankje dat gemaakt wordt van de tijgernoot of chufa. Die is hier niet zo bekend maar in Valencia kun je bijna op elke hoek van de straat wel een horchata kopen. Ze staan er op pleintjes mee in een soort ijskarretjes. Maar dan met horchata dus. Als je het gaat drinken, waar dan beter dan bij een van de oudste zaken Horchateria de Santa Catalina. Neem er dan ook meteen een farton bij. Dip die in je horchata en drink en eet smakelijk!

Plaça de Santa Caterina, 6, 46001 València

Federal Cafe

Voor een super lekkere koffie en een top ontbijtje ga je naar Federal Cafe. Ik had er een French toast met karamelsaus, bessen en pistache. Overheerlijk! Maar ze hebben nog veel meer en het is een hip en leuk tentje voor een bezoek. Het is er ruim en schijnt meestal genoeg plek te zijn. Ze hebben een terras buiten.

Carrer de l’Ambaixador Vich, 15, 46002 València

Studentenwijk El Carmen

Ok de streetart die je hier ziet staat niet in verhouding tot wat je vindt in de wijk Wynwood in Miami, maar er hangt een lekker sfeertje en het is leuk om door de straten te dwalen op zoek naar de streetart. Kun je ook meteen af en toe neerstrijken in een van de vele koffietentjes. Er schijnen ook goede tapasbars in deze wijk te zitten, maar dat hebben we niet uitgeprobeerd.

Turia stadspark

In 1957 overstroomde de rivier die dwars door Valencia liep en richte ernstige schade aan. Om dit te voorkomen in de toekomst werd besloten om de rivier droog te leggen en om te toveren tot een stadspark. Een enorm langgerekt stadspark (9 kilometer lang!) dat dus dwars door de hele stad loopt. Het is een heerlijke plek om de hitte van de stad even te ontsnappen en gewoon te chillen in deze groene oase. Let wel op voor alle fietsers en hardlopers want dat zijn er veel! Het park bevat vele sportfaciliteiten, bankjes en meer.

Eindeloos terrasjes hoppen

Ben je een liefhebber van terrasjes dan zit je gebeiteld in Valencia want letterlijk rond elke hoek is wel een nieuw pleintje met terrasjes. Dus dat hoppen kun je eindeloos lang volhouden. Het mooiste plein van Valencia schijnt het Mar d”avellanes patriarca te zijn met sinaasappelbomen. Wij zijn er geweest en ja zeker mooi plein maar of het de mooiste is? Ga dat zelf maar bekijken.

Dulce de leche

Hou je van zoet dan moet je eigenlijk ook even langs bij de Dulce de Leche boutique voor een prachtig taartje of andere lekkernij. Het is flink lastig kiezen overigens want alles ziet er heerlijk uit. Je bent gewaarschuwd.

Carrer del Pintor Gisbert, 2, 46006 València

Paella bij Casa Carmela

De allerlekkerste paella schijn je te moeten eten bij Casa Carmela. Alleen open voor de lunch en reserveren is een aanrader. Wij zijn er niet meer aan toe gekomen, maar heb je wat meer tijd in Valencia? Dan zeker even langs gaan.

Aqua de Valencia

Dit drankje heeft ondanks de naam echt weinig te maken met water.. 🙂 Het is de lokale cocktail met wodka, cava, gin, sinaasappel en suiker. Dat je niet per ongeluk denkt dat je een glaasje water besteld..

Nog meer tips:

  • Op zondag zijn veel van de bezienswaardigheden gratis. Dat kan aardig wat geld besparen. Ook willen ze aan het eind van de dag nog wel eens de entree gratis maken.
  • Het smalste huis van Europa is La Estrecha met een breedte van slechts 107 cm. Het ligt op een pleintje en schijnt inmiddels onderdeel te zijn van de bar die ernaast ligt, maar wij vonden het een beetje tegenvallen. Er stonden mega parasols voor geparkeerd en de helft van het – toch al smalle – huisje zag je dus niet.
  • Turron is een andere lokale specialiteit. Een combinatie tussen karamel en noga.
  • Buñuelos de calabaza moet je eigenlijk eten bij Bunoleria el contraste. Het is een soort oliebol met pompoen. Je vindt deze overigens niet alleen in Valencia maar ook in Afrika, Azie en Latijns-Amerika.
  • Koffie bij Bluebell Coffee Company
  • Bezoekje aan Estacion del Nord. Een mooi oud stationsgebouw. Hou je van oude gebouwen zeker even langs lopen!

Check ook de vijf bijzondere eetadresjes in Spanje en wat er allemaal rondom Calpe te doen is.

Disclaimer: De huurauto is een samenwerking met Sunny Cars Nederland

Delen is fijn!