Glutenvrije wortelpannenkoekjes | simoneskitchen.nl

Meer doen met de pulp van je slowjuicer, zoals deze lekkere wortel pannenkoekjes

Weet je nog dat ik vorige week ergens geloof ik die hele lekkere wortel dadelballetjes maakte? Nou ik had daarna nog steeds wortelpulp over dus daar wilde ik ook iets mee doen natuurlijk. En het was toevallig toch lunchtijd en het leek me in eerste instantie wel wat om er wortelkoekjes van te maken. Maar op het laatste moment besloot ik toch dat ik meer zin had in wortelpannenkoekjes en voila.

Ik moet zeggen dat de eerste poging niet meteen goed ging; ik had vrij weinig boekweitmeel bij de pannenkoekjes gedaan en tijdens het bakken bleven ze amper in elkaar zitten.

Wortelpannenkoekjes | simoneskitchen.nl

Poging twee

De eerste werd dus een soort scrambled pannenkoek, maar wél erg lekker. Ik besloot de hoeveelheid boekweitmeel iets te verhogen en dat deed de truck. Het blijven alsnog wel pannenkoekjes die je een beetje met beleid moet omdraaien maar he, je moet er wat voor over hebben. Want ze zijn lekker!

Ik heb ze glutenvrij gemaakt en zonder toegevoegde suikers, maar je kunt natuurlijk ook gewone bloem gebruiken. Als vervanging voor het hazelnootmeel (die je overigens bij de Albert Heijn kunt kopen tegenwoordig) kun je ook amandelmeel gebruiken. Zie het recept voor eventuele andere vervangers.

Ik gebruik voor het maken van de sappen de Versapers 4G. Elk model slowjuicer/sapcentrifuge zorgt voor een verschillend soort pulp. De 4G maakt vrij droge pulp (hoge sapopbrengst dus) en daar zijn deze pannenkoekjes van gemaakt.

Heb jij een ander type slowjuicer, kijk dan even hoe nat of hoe droog je beslag is. Het is lastig in te schatten voor mij, maar als je vaker pannenkoeken bakt dan heb je vast een idee hoe een normaal beslag eruit zou moeten zien. Is het te nat? Voeg dan nog wat meel toe. Is het te droog? Voeg dan nog wat amandelmelk toe.

Vervanging voor amandelmelk

Er zijn vrij veel mensen die allergisch zijn voor amandelen. Je kunt de amandelmelk in deze wortelpannenkoekjes dan ook goed vervangen voor bijvoorbeeld havermelk, gewone melk of een ander soort plantaardige melk. Vervang je het hazelnootmeel door een ander soort meel dan veranderd de verhouding natuurlijk ook weer.

Gewone bloem kan dus wel maar probeer eerst een test pannenkoekje om te zien wat er gebeurd.

Glutenvrije wortelpannenkoekjes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Wortel pannenkoekjes met hazelnootmeel

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 6 kleine pannenkoeken

Ingrediënten

  • 175 gr wortelpulp
  • 80 gr hazelnootmeel
  • 50 gr boekweitmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl kardemom
  • 1/2 tl gember
  • 2 eieren
  • 2 el honing
  • 225 ml amandelmelk

Voor het serveren:

Instructies

  • Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Meng de natte ingrediënten met wortel. Mix alles goed door en voeg dan bij de droge ingrediënten. Laat het geheel even staan en verhit dan een koekenpan met kokosolie. Leg in het midden van de pan één schep in een rondje en bak dit rustig tot de ene kant goudbruin is. Draai om en bak de andere kant.
  • Serveer met vers fruit, maple syrup en eventueel geraspte kokos
Gang: Ontbijt

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 183kcal, Koolhydraten: 19g, Eiwit: 5g, Vet: 11g, Verzadigd vet: 2g, Cholesterol: 55mg, Natrium: 197mg, Kalium: 246mg, Vezels: 4g, Suiker: 8g, Vitamine A: 4950IU, Vitamine C: 2.6mg, Calcium: 125mg, Ijzer: 1.5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!