hartige courgettepannenkoekjes

Hartige courgettepannenkoekjes

Deze heerlijke courgettepannenkoekjes zijn ideaal om in grote aantallen te maken en een gedeelte ervan in te vriezen. Handig ook om mee te nemen voor onderweg.

Enige tijd geleden deelde ik al mijn 13 favoriete pannenkoekrecepten, maar omdat je er naar mijn mening nooit genoeg kunt hebben vandaag deze lekkere courgettepannenkoekjes.

Of je dit nu een pannenkoek moet noemen of wat anders, daar kunnen we over van mening verschillen. Ik bedoel; wanneer is iets nu een pannenkoek en wanneer is het een groenteburger? In het Engels heb je de term fritter. Dat is zeker van toepassing op deze courgettepannenkoekjes, maar daar is geen goede Nederlandse titel voor.

Maken van de pannenkoekjes

Om de courgettepannenkoekjes te maken heb je om te beginnen natuurlijk courgette nodig. Ik vind het lekker om ze te mengen met geraspte wortel, maar dit is optioneel. Je kunt ook extra courgette gebruiken.

Het is wel belangrijk om de courgette goed uit te knijpen voor je het door het beslag mengt. Courgette is altijd vrij vochtig. Hoe meer vocht je er van tevoren uitknijpt, des te beter de courgettepannenkoekjes in elkaar blijven zitten.

Voor de wortel geldt dit overigens niet. Die is een stuk droger dus kun je zo gebruiken. De kokosbloem neemt ook veel vocht op overigens dus ben je wat vergeten eruit te knijpen dan komt het uiteindelijk ook wel goed.

Qua smaakmakers heb ik gekozen voor ontbijtspek. Dit wordt eerst gebakken en daarna verkruimeld door het beslag. Wil je het liever vega houden dan kun je het ontbijtspek ook weglaten. In dat geval is het lekker om dit te vervangen door bijvoorbeeld wat uitgebakken champignons. Let ook daar op vocht.

Even doorbakken en vocht laten verdampen is dan handig.

Ik kwam trouwens bij Laura’s Bakery ook hele lekkere tegen met feta. Die wil je misschien ook wel eens proberen. Ik ben persoonlijk bijvoorbeeld gek op feta.

Variatie

De courgettepannenkoekjes kun je goed variëren. Ik mengde het hier met wortel, maar ook andere groentes doen het goed. Denk eens aan bijvoorbeeld venkel geraspt erdoor, of doe als Laura en voeg er wat feta aan toe. Wil je liever geen kokosbloem gebruiken? Vervang dit dan door een gedeelte tapioca (ongeveer 1 flinke eetlepel) of arrowroot en vervang de rest dan door amandelmeel of chufa.

hartige courgettepannenkoekjes
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Hartige courgette pannenkoekjes met bieslook

Heerlijke en makkelijke courgette pannenkoekjes die je ook goed mee kunt nemen voor onderweg
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 15 min
Porties: 8 stuks

Ingrediënten

  • 6 grote eieren
  • 1 courgette geraspt, uitgeknepen
  • 100 gr geraspte wortel
  • 5 plakjes ontbijtspek
  • 3,5 el kokosbloem
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm een koekenpan en bak hierin de ontbijtspek krokant en bruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Het vet laat je in de pan. Hier ga je zo je pannenkoekjes in bakken
  • Meng de geraspte courgette en wortel met de kokosbloem, de eieren, de gehakte bieslook en het knoflook en uienpoeder. Roer even goed door.
  • Verkruimel het ontbijtspek en doe dit er ook door.
  • Verhit de pan opnieuw en schep met twee eetlepels een bergje beslag uit je kom en leg dit in de koekenpan. Druk een beetje plat en herhaal dit voor 1 of 2 keer (afhankelijk van het formaat van je koekenpan.) Bak goudbruin aan 1 kant in 3-4 minuten, draai om en herhaal voor de andere kant.
  • Herhaal tot alle beslag op is.
  • Serveer met een pittige mayonaise
Gang: Bijgerecht, Lunch
Keuken: paleo
Trefwoord: courgette

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 74kcal, Koolhydraten: 5g, Eiwit: 5g, Vet: 4g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Transvet: 1g, Cholesterol: 123mg, Natrium: 77mg, Kalium: 165mg, Vezels: 2g, Suiker: 2g, Vitamine A: 2332IU, Vitamine C: 6mg, Calcium: 29mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!