Hartige taart met courgette
Deze heerlijke hartige taart met courgette, verse doperwten en gerookte kip is makkelijk om te maken. Ik geef je voor de bodem twee opties. Een makkelijke met kant- en klaar bladerdeeg of een wat tijdrovender versie met zelfgemaakt deeg.
Hartige taart met courgette
Het oorspronkelijke recept voor deze lekkere hartige taart met courgette stamt uit 2013, toen Simone’s Kitchen net een maandje oud was. De foto’s waren nu niet meteen om over naar huis te schrijven (een daarvan vind je nog onder de receptkaart terug…) dus het leek me tijd voor een remake. Ik veranderde ook her en der het recept een beetje en ik geef je nu twee opties voor de bodem.
De oorspronkelijke is heerlijk, maar duurt langer. Als je de tijd hebt, zeker voor die gaan want de parmezaanse kaas en de peper in de bodem maakt het wel echt heel speciaal. Maar de versie met bladerdeeg (kant- en klaar uit het koelschap) is natuurlijk vele malen sneller. Je kunt overigens ook deeg voor hartige taart gebruiken.
Met bladerdeeg of kant- en klaar deeg voor hartige taart
Heb je geen zin om zelf je deeg te maken dan koop je een rol kant- en klaar bladerdeeg (dat gebruikte ik op de foto) of deeg voor hartige taart in een rol. Voor het blind bakken gelden dezelfde regels dus dat kun je aanhouden zoals in de receptkaart staat vermeldt.
Wil je toch de parmezaan verwerken dan kun je na het blind bakken de bodem ook bestrooien met wat geraspte parmezaanse kaas voor een vergelijkbaar effect. Maar dan sneller.
Verse doperwten
Ik had het geluk om op de markt verse doperwten te vinden. Die worden hier rauw in de quiche verwerkt. Ze garen tijdens het bakken maar blijven wel lekker knapperig. Je kunt uiteraard ook diepvries doperwten gebruiken als er geen verse doperwten voor handen zijn. De hartige taart met courgette is makkelijk aan te passen naar wens en en naar seizoen.
Fan van hartige taart?
Check dan zeker ook een van onderstaande recepten:
Hartige taart met courgette en gerookte kip
Materiaal
- 1 Quichevorm van 22 cm
Ingrediënten
Bodem optie 1
- 1 rol bladerdeeg of deeg voor hartige taart
Deeg (bodem optie 2)
- 270 gr bloem
- 40 gr parmezaanse kaas geraspt
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- 2 tl zout
- 226 gr boter ijskoud en in blokjes gesneden
- 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te houden
Vulling
- 1 courgette in dunne linten
- 200 gr doperwten vers of diepvries
- 100 gr gerookte kipfilet in kleine stukjes gesneden
- zout en vers gemalen zwarte peper
- 3 el slagroom
- 3 eieren
- 75 gr geraspte kaas
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 tl chilivlokken
- 1 ei-dooier voor bestrijken deeg
- Maak eerst het deeg door de droge ingredienten bij elkaar te doen en even te mengen in de keukenmachine (of met de hand). Voeg vervolgens de koude blokjes boter erbij en draai dit snel door de droge ingredienten heen (ongeveer 40 snelle pulses is voldoende) tot je een massa hebt wat een beetje lijkt op grof zand. Doe je het mengen met de hand werkt dan met je vingertoppen en zo snel mogelijk.
- Zodra de boter gemengd is voeg je elke keer een eetlepel water toe en draai je de machine nog even. Kijk wanneer het deeg pakt. Het blijft eruit zien als ‘zand’ maar als je het tussen je vingers doet moet het bij elkaar komen.
- Stort het nu uit op een aanrecht en druk het zo snel mogelijk bij elkaar tot een platte schijf. Verpak in plastic folie en leg in de koelkast voor minimaal een half uur.
Vulling
- In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180˚ C.Bereid je groentes voor en zet apart.
- Klop de eieren los met de Italiaanse kruiden, de slagroom, chilivlokken en peper en zout. Zet apart.
Blind bakken
- Als het deeg minimaal een half uur heeft gekoeld haal je uit de koelkast en leg je het op een met bloem bestoven aanrecht. Druk het even aan met je handen om het vast even ‘in te werken’. Rol dan met een deegroller (en maak ruim gebruik van bloem) uit tot een dunne plak en beleg daar je vormen mee. Omdat er veel boter in het deeg zit hoef je de vormpjes meestal niet eerst in te smeren. Ik heb dat althans nog nooit gedaan.
- Leg bakpapier in de vorm en bedek dit met droge peulvruchten, rijst of iets anders zwaars en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal daarna eruit, verwijder de bonen en het bakpapier, bestrijk met ei en zet nog eens 5 minuten in de oven om bruin te bakken.
- Daarna is je deeg klaar om verder bereid te worden.
Afmaken
- Verdeel de stukjes gerookte kip over de bodem. Daaroverheen de verse doperwten en de courgette linten.
- Verdeel je ei-mengsel over de groente en eindig met de geraspte kaas.
- Bak af in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot goudbruin en gaar.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
It’s very beautiful Simone…I love the new look and the new name. And you have a whole chapter for your gorgeous katten 🙂 Congratulations. Oh….and this tart looks scrumptious too xxx
Thanks so much Colleen! Yes i couldn’t leave the cats out ofcourse….!