hartige taart met courgette

Hartige taart met courgette, ui en gerookte kip[/caption]

Wij hebben dat soms wel eens hè… Dan slaan we door…. Gaan compleet door het lint… Weten eigenlijk niet van ophouden… Ik heb het natuurlijk over koken… Want we kunnen geen maat houden. Komt er iemand eten dan moet er vooral veel variatie op tafel komen. Ik ben erg en Tom is misschien nog wel een tikkie erger als ik. Neem nou afgelopen zondag. Ik heb al verteld dat vrienden kwamen eten en het recept voor de salade gedeeld. (Die -hoewel erg lekker – alleen door mij is gegeten…. Pfft) Het thema was hartige taart maar er moest natuurlijk ook een voorgerecht komen, dus hadden we bedacht dat garnalen toast wel erg lekker zou zijn. En dat is het ook, alleen licht is het niet. “O,” zegt mijn vent. “Maar we kunnen toch niet maar een voorgerecht doen? Moeten we er niet ook nog van die lekkere makreel bitterballen bij doen?” Op dit punt heb ik dan mijn veto maar laten gelden want er zijn natuurlijk grenzen… En achteraf maar goed ook, want de garnalentoast was al veel te veel!! Super lekker ( recept volgt binnenkort) dat wel.

Courgette taart
En toen was daar het hoofdgerecht, bestaande uit vier verschillende hartige taartjes met het onovertroffen deeg recept van Holly Herrick… Het ene deeg opgeleukt met peper en parmezaanse kaas, het andere deeg au naturel. Gelukkig waren alle vier de smaken eigenlijk bijzonder goed gelukt maar deze variant had de voorkeur van Marga. En dat was dan wel weer grappig want het was het taartje wat ons de meeste zorgen baarde. En wat we – last minute – nog een andere twist besloten te geven.
Maar ik vond het tomatentaartje met ricotta ook erg lekker en de gehakt taartjes met champignons waren ook niet te versmaden. Uiteraard was de gorgonzola peer taart een topper maar die kende ik al in de variant met vijgen dus daar had ik niet zoveel twijfel over…

Hebben jullie een favoriete hartige taart? En zo ja, wat doe je daar dan in?

Probeer ook eens deze hartige taart met gorgonzola!

hartige taart met courgette
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Hartige courgette taart

Het deeg voor de hartige taart maakt voldoende voor twee vormen van 20 cm en dan hou je nog een beetje over voor wat kleintjes eventueel
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Deeg

  • 270 gr bloem
  • 40 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 2 tl zout
  • 226 gr boter ijskoud en in blokjes gesneden
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te houden

Vulling

  • 1-2 courgette in dunne plakjes gesneden
  • zout en vers gemalen zwarte peper
  • 1 ui
  • 3 el slagroom
  • 1 eidooier
  • rasp van 1 citroen
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 100 gr gerookte kipfilet in kleine stukjes gesneden
  • 50 gr cheddar kaas geraspt
  • 1 ei voor bestrijken deeg

Instructies

  • Maak eerst het deeg door de droge ingredienten bij elkaar te doen en even te mengen in de keukenmachine (of met de hand). Voeg vervolgens de koude blokjes boter erbij en draai dit snel door de droge ingredienten heen (ongeveer 40 snelle pulses is voldoende) tot je een massa hebt wat een beetje lijkt op grof zand. Doe je het mengen met de hand werkt dan met je vingertoppen en zo snel mogelijk.
  • Heb je – net als ik – warme handen dan is het waarschijnlijk beter met een machine te werken omdat het deeg niet te warm mag worden!
  • Zodra de boter gemengd is voeg je elke keer een eetlepel water toe en draai je de machine nog even. Kijk wanneer het deeg pakt. Het blijft eruit zien als ‘zand’ maar als je het tussen je vingers doet moet het bij elkaar komen.
  • Stort het nu uit op een aanrecht en druk het zo snel mogelijk bij elkaar tot een platte schijf. Verpak in plastic folie en leg in de koelkast voor minimaal een half uur.

Vulling

  • In de tussentijd verwarm je de oven voor op 180 C.
  • Verwarm wat boter of olie in een koekenpan op medium vuur. Voeg de courgette plakjes toe en bestrooi ruim met peper en zout. Bak de plakjes ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn geworden en wat vocht los laten. Schud af en toe om. Zet opzij om af te koelen.
  • Rasp de ui (let op want dit is scherp! Huilen!!) en vang het vocht van de ui op. Laat de rest uitlekken en knijp dit goed uit. Zet even apart.
  • Doe room, eidooier, citroenrasp, tijm, zout en peper bij elkaar in een kleine kom.

Blind bakken

  • Als het deeg minimaal een half uur heeft gekoeld haal je uit de koelkast en leg je het op een met bloem bestoven aanrecht. Druk het even aan met je handen om het vast even ‘in te werken’. Rol dan met een deegroller (en maak ruim gebruik van bloem) uit tot een dunne plak en beleg daar je vormen mee. Omdat er veel boter in het deeg zit hoef je de vormpjes meestal niet eerst in te smeren. Ik heb dat althans nog nooit gedaan.
  • Leg bakpapier in de vormpjes en bedek dit met droge peulvruchten, rijst of iets anders zwaars en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal daarna eruit, verwijder de bonen en het bakpapier, bestrijk met ei en zet nog eens tien minuten in de oven om bruin te bakken.
  • Daarna is je deeg klaar om verder bereid te worden.

Afmaken

  • Om de taart in elkaar te zetten knijp je nog eens de ui goed uit om alle vocht te verwijderen. Het vocht van de ui doe je bij je ei/room mengsel en dit roer je even goed door. Beleg de bodem van je taartjes met de geraspte ui. Leg hierover de plakjes courgette in een leuk patroontje (niet dat je dat ziet maar het is het idee, toch?)
  • Verdeel het roommengsel over de taarten die je hebt gemaakt, het is niet veel maar dat is ook niet nodig hier.
  • Verdeel de kip over de twee taarten en bestrooi met de cheddar kaas. Zet vervolgens ongeveer 30-40 minuten in de oven om af te bakken. Het is het lekkerste warm maar kan ook goed koud gegeten worden!
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Gezonde keuken
Trefwoord: courgette

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 857kcal, Koolhydraten: 57g, Eiwit: 23g, Vet: 60g, Verzadigd vet: 37g, Meervoudigd onverzadigd vet: 3g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g, Transvet: 2g, Cholesterol: 259mg, Natrium: 855mg, Kalium: 396mg, Vezels: 3g, Suiker: 3g, Vitamine A: 2011IU, Vitamine C: 11mg, Calcium: 265mg, Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!