Hartige taart met ui, appel en Stilton
Hartige taart met ui en stilton
Een heerlijke hartige taart met een snelle bodem van croissantdeeg, zoete appel en uitgebakken ui. Gecombineerd met pittige blauwe Stilton is dit een heerlijk bijgerechtje!
Leftovers
Het begon met een blikje croissantdeeg dat nog in de koeling stond. Vervolgens met een stuk Stilton dat we eigenlijk ergens anders voor bedacht hadden maar waar de vorm in de studio stond. Toen werd het uiteindelijk een hartige taart met zacht gekarameliseerde uien, zoete appel en lekker veel Stilton.
Lekker veel kaas
Het is grappig dat ik natuurlijk jarenlang niet zoveel gerechten met kaas kon maken omdat Tom geen kaas lust. Dus als Charlotte en ik een kooksessie hadden dan waren het steevast gerechten zonder kaas. Een hartige taart met ui en stilton kwam dan echt niet voor op ons menu.
Maar tegenwoordig hebben we dat soort beperkingen natuurlijk helemaal niet meer en drie keer raden wat er zo ongeveer in elk gerecht zat toen we vorige week een kooksessie hadden… Juist… Lekker veel kaas.
Blauwe stilton
Nu is blauwe kaas niet ieders smaak maar geloof me, als je daar wel van houdt, dan wil je deze hartige taart met ui en stilton graag een keer maken. Als bodem gebruikten we een blikje croissantdeeg wat nog in de koeling stond en dringend op moest.
Je kunt dit echter ook prima maken met kant- en klaar deeg voor hartige taart of ook met bladerdeeg, als je dat lekkerder vindt. Hou je niet van blauwe kaas dan kun je misschien beter deze versie maken van hartige taart met bier en kaas.
Het is wel zo dat de blauwe kaas een gedeeltelijk van zijn kick verliest na het bakken. Blijft nog genoeg over maar het is echt niet zo sterk als wanneer je het zo eet. Gewoon proberen dus.
Wij vonden het in ieder geval een heerlijke combinatie.
Hartige taart met ui en stilton
Benodigdheden
- Rechthoekige bakvorm van 10 x 25 cm
Ingrediënten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Verhit een koekenpan met de olijfolie en bak hierin de uien langzaam gaar voor ongeveer 10 minuten. Voeg aan het eind de eetlepel balsamico toe en roer tot de uien zacht en zoet zijn.
- Vet de bakvorm in en bekleed de vorm met het blikje croissantdeeg. Overtollig deeg haal je eraf.
- Verdeel de uien over de vorm. Hier steek je de plakjes appel in en verkruimel de stilton eroverheen.
- Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten
Notities
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.