Hartige taart met roquefort en peer

Hartige taart met roquefort en peer

Deze heerlijke hartige taart met roquefort is aan de zoete kant door de hoeveelheid honing die erdoor gaat en door de gedroogde abrikozen in de vulling.

Toen ik twee weken geleden met Charlotte aan het koken was maakten we onder andere een hartige taart met stilton, een banoffee pie, scones en dus deze hartige taart met roquefort en peer.

Holly Herrick

Het recept komt uit het boek Tart Love van Holly Herrick. Ik kon hem alleen nog via amazon vinden. Het is al een wat ouder boek. Ooit leerde ik de kunst van het maken van korstdeeg van Helene aan de hand van dit boek, tijdens een workshop in Ierland.

hartige taart met roquefort en peer

Ik wil niet zeggen dat het deeg maken in dit geval helemaal soepeltjes verliep, maar lekker is het wel. Overigens is het maken van echt goed korstdeeg op zich niet ingewikkeld maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Check de blogpost hierboven even door de details.

Maken van de hartige taart met roquefort

Affijn terug naar deze hartige taart met roquefort. Het idee was eigenlijk om er een losse taart van te maken, maar het deeg was iets te kruimelig dus we kozen uiteindelijk toch voor een gewone taartvorm.

In het oorspronkelijke recept werd meer dan 200 gram honing gebruikt. Dat was echt wel teveel dus dat heb ik hieronder verminderd. Zoet is lekker maar het moet natuurlijk niet een mierzoete hartige taart worden. Dat is wat gek.

Onthoud dat het recept voor het deeg genoeg maakt voor twee hartige taarten. Je kunt het deeg goed bewaren in de vriezer. Handig voor de volgende keer dat je een hartige taart wilt gaan maken!

Hartige taart met roquefort en peer

Hartige taart met roquefort en peer

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenFrans

Een heerlijke hartige taart met roquefort en peer
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 50 minuten

10 personen

Materiaal

  • Vlaaivorm 24 cm

Ingrediënten

Bodem

  • 300 gr bloem goede kwaliteit
  • 2 tl zout
  • 225 gr boter ijskoud en in blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg samen te brengen

Vulling

  • 3 rijpe peren in blokjes, klokhuis verwijderd en geschild
  • 1 limoen sap
  • 100 gr gedroogde abrikozen in stukjes
  • 6 plakjes pittige worst in stukjes
  • 75 gr walnoten gehakt
  • 150 gr honing
  • 1 tl zwarte peper
  • zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 el bloem
  • 1-2 el verse tijm gehakt
  • 1 eidooier om te bestrijken

Topping

  • 100 gr roquefort

  • Begin minimaal 30 minuten van tevoren (of een dag van tevoren) met het voorbereiden van het deeg. In de kom van je keukenmachine, uitgerust met een mes, pulse je de bloem en het zout samen. Voeg de boter toe en pulseer een aantal keer snel achter elkaar, ongeveer 40-50 keer, of tot de boter opgenomen is in de bloem en je een structuur overhoud die een beetje lijkt op kleine erwtjes.
  • Voeg geleidelijk het water toe in een dun straaltje met de moter draaiend. Blijf toevoegen tot het samenkomt in een losse, kruimelige bal.
  • Stort uit op je aanrecht, vorm in een platte schijf en pak in plastic folie in.
  • Zet minimaal 30 minuten in de koelkast of de hele nacht tot je klaar bent om het te gebruiken.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Neem een grote kom en doe daar alle ingrediënten in voor de vulling. Met uitzondering van de eidooier. Roer het goed om zodat het allemaal lekker gemengd is.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Onthou dat het deeg genoeg is voor twee taarten, dus je kunt het door de helft doen en de ene helft bewaren voor een later moment.
  • Vet de vlaaivorm in en leg het deeg hierin. Druk het goed aan in alle hoekjes en haal het overtollige deeg weg of laat het over de rand hangen.
  • Verdeel de vulling over de bodem en verkruimel hier de roquefort overheen.
  • Vouw eventueel het overhangende deeg over de vulling heen, bestrijk met de eidooier en bak in de oven voor ongeveer 40-50 minuten of tot goudbruin en gaar.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.