Scones zijn zonder meer een van mijn favoriete lekkernijen en het is me eindelijk gelukt om een perfecte scone thuis te maken!

scones

De perfecte scones

Het maken van de perfecte scones is eigenlijk niet heel erg ingewikkeld. Het belangrijkste is dat je het deeg niet moet overwerken. Want doe je dat wel, dan krijg je taaie scones en dat is het laatste wat je wilt.

Al eerder maakte ik heerlijke scones met sinaasappel, chocola en cranberry maar dit keer ging ik voor een wat neutralere versie. Het recept komt van goede vriendin en Britse bakkoningin Regula. Regula is overigens niet Brits maar Belgisch, maar ze is bekend om haar geweldige Engelse recepten. Als je ze niet kent check dan vooral het Britse Bakboek waar dit recept uit komt.

Scones met cranberry

Het enige wat ik aan dit recept veranderde is de toevoeging van gedroogde cranberries in plaats van de sultana’s die Regula gebruikte. Geen grote verandering en de scones zijn hoe dan ook lekker. Met rozijnen of met cranberries. Maar iedereen die mij kent weet dat ik groot fan ben van cranberries.

Scones met cranberries

Online boodschappen doen

De laatste tijd doe ik veel vaker online boodschappen . Ik heb een aantal supermarkten hier om de hoek zitten maar zeker in deze tijd van het jaar is het toch net even te druk als ik daar naar binnen ga.

Stel dat je deze scones wilt maken. In plaats van de supermarkt te rennen kun je het eenvoudig online in je boodschappen mandje doen en bestellen wanneer je wilt. Je laat je boodschappen bezorgen op de dag en het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Zo kun je er helemaal op vooruit plannen.

Zo heeft Coop supermarkt bijvoorbeeld een super handige app om je boodschappen snel en handig te doen. Met 1 klik bestel je bovendien alle ingrediënten van je favoriete scones recepten, waar deze scones zometeen ook bij horen.

Hoe zit dat bij jou? Doe jij de laatste tijd ook vaker online boodschappen? Of ga je nog steeds het liefst naar de winkel?

Engelse perfectie

Terug naar deze perfecte scones. Wat ik persoonlijk dus niet wist is dat het uitsteken van de scones ook belangrijk is. Als je een uitsteker hebt en je steekt je scones uit let er dan op dat je de uitsteker niet rond draait. Dat voorkomt namelijk dat de scones goed rijzen. Gewoon recht naar beneden en weer omhoog.

Scones zijn het allerlekkerste als je ze meteen eet. Dus liefst niet bewaren maar gewoon vers bakken. Dat is geen probleem als je ze serveert bij de thee of tijdens het ontbijt. Wedden dat ze zo op zijn?

Voor nog meer geweldige Engelse bakrecepten check je het beste Regula’s boek. Ik ga zeker de andere scones ook nog proberen!

scones

Scones met cranberries

5 van 1 stem
GangHigh tea
KeukenEngelse

Dit recept maakt 16 kleine of 10 grote scones. Het heerlijke recept komt uit het Britse Bakboek van Regula Ysewijn! (iets aangepast)
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten

10 personen

Ingrediënten

  • 430 gr bloem
  • 2 el bakpoeder
  • 40 gr witte suiker
  • snufje zeezout
  • 150 gr boter op kamertemperatuur
  • 100 gr cranberries gedroogde
  • 2 eieren losgeklopt
  • 90 ml melk
  • 1 eigeel + 1 el melk om te doreren

  • Verwarm de oven voor op 220˚C en bekleed twee bakplaten met bakpapier
  • Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Voeg de boter toe en kneed het met je vingers tot het deeg op broodkruim lijkt. Voeg de rozijnen toe.
  • Voeg de eieren, dan het citroensap en beetje bij beetje wat melk toe en meng met een spatel totdat je een zacht en ietwat plakkerig deeg krijgt.
  • Leg het deeg op een royaal met bloem bestoven werkblad en kneed voorzichtig verder tot het niet meer plakt maar wel nog steeds zacht aanvoelt. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten. Duw het deeg met je handen tot een lap van circa 2 centimeter dik
  • Gebruik een ronde uitsteekvorm van circa 5 cm voor kleine en circa 7 cm voor grote scones en steek de scones uit door recht naar beneden te duwen en niet te draaien met de vorm.
  • Het draaien van de vorm zorgt ervoor dat de scones minder goed rijzen. Duw het resterende deeg bij elkaar en vorm terug tot een lap van 2 centimeter dik en ga verder met het uitsteken van de scones tot je deeg op is.
  • Plaats de scones op een bakblik met bakpapier en bestrijk ze met het ei-melk mengsel.
  • Bak ze 10-15 minuten in het midden van de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn van kleur.
  • Laat ze afkoelen op een rooster. Als ze afgekoeld zijn, bedek ze dan met een theedoek zodat ze lekker zacht en vers blijven.
  • Serveer met opgeklopte room of clotted cream en je favoriete jam. Scones moeten nog dezelfde dag opgegeten worden of weer worden verwarmd in de oven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 323kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 6g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 8g | Cholesterol: 85mg | Natrium: 126mg | Kalium: 148mg | Vezels: 1g | Suiker: 9g | Vitamine A: 466IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 41mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Coop supermarkten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.