Scones; ik kan er echt enorm van genieten. En deze scones met sinaasappel en cranberries en kleine stukjes chocola zijn zo lekker!

scones met sinaasappel, cranberries en chocola

Scones met sinaasappel en chocola

Voor mij is sinaasappel en chocola een van die combinaties die altijd goed zijn. Dus toen ik het recept voor deze scones met sinaasappel en chocola onder ogen kreeg wist ik direct dat ik die wilde proberen. En dat bleek een goed besluit, want jeetje, deze zijn echt mega lekker.

Het recept komt uit het Farmhouse Cookbook wat inmiddels alleen nog tweedehands verkrijgbaar is. Maar als je je handen op een exemplaar weet te leggen dan is het zeker de moeite waard. Heerlijk kookboek en je vindt er ook een aangepaste versie van de scones met sinaasappel terug.

Bordje vol met scones

Scones met sinaasappel en met clotted cream

Het recept voor de scones uit het boek gebruikte zure kersen maar geen zinnig idee waar ik die zou moeten vinden dus ik heb er een versie met cranberries, chocola en sinaasappel van gemaakt. Volgens het recept zou het deeg glad moeten worden, maar dat was die van mij echt niet. Vrij plakkerig maar ik wilde het niet te lang kneden want dan loop je weer het risico op taaie scones. Dus ik heb het risico maar genomen en ze uitgestoken zoals het was.

Overigens kun je de scones ook prima serveren met slagroom als je geen clotted cream kunt vinden. Rond de feestdagen is dat makkelijker verkrijgbaar maar het kan lastig zijn om te vinden in een winkel. Online lukt vaak beter.

Scones met sinaasappel

Perfecte scones

En dat blijkt dan weer een goede beslissing te zijn geweest want de scones waren perfect. Bros, luchtig en een crispy buitenkantje. We aten ze rechtstreeks uit de oven als lunch. Met lemoncurd en met frambozen/basilicumjam.

Tip voor het uitsteken

Een dingetje wat handig is om te weten; het uitsteken van de scones is bepalend voor het eindresultaat. Ik wilde vroeger nog wel eens de uitsteker flink rond draaien om hem los te maken, maar dat schijnt het rijzen van de scones te belemmeren. Ga de scones met sinaasappel dus maken dan kun je de uitsteekring het beste invetten met olie of met bloem bestuiven. Steek het in één keer naar beneden door het deeg en draai niet rond.

Op die manier krijg je de beste scones!

Check zeker ook dit recept voor scones met cranberries.

Scones met sinaasappel

Scones met sinaasappel, chocola en cranberries

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenEngelse keuken

Heerlijke scones die je serveert met clotted cream (of slagroom) en een lekkere jam
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

12 stuks

Materiaal

  • Uitsteker van 7 cm

Ingrediënten

  • 450 gr zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 4 tl bakpoeder
  • 100 gr koude boter in blokjes
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 150 gedroogde cranberries gehakt
  • 100 gr pure chocola in stukjes gehakt
  • 2 eieren
  • 100 gr volle yoghurt
  • 200 ml volle melk ongeveer
  • rasp van 1 sinaasappel
  • kristalsuiker om te bestrooien

  • Verwarm de oven voor op 220 C. Doe het bakmeel, zout en bakpoeder in de kom van een keukenmachine en voeg hier de blokjes boter aan toe. Draai dit snel tot een kruimelig deeg. Het blijft vrij melig dus verwacht geen samenhangend deeg op dit punt. Doe over in een grote schaal en voeg hier de cranberries en de chocola aan toe en roer dit om. Maak een kuil in het midden.
  • Breek de eieren in een maatbeker, doe hier de yoghurt bij en giet er melk op tot het geheel 400 ml is. Roer dit even om. Doe het eimengsel bij je deeg (hou twee eetlepels achter!) en roer dit door tot het een zacht, plakkerig deeg wordt. Niet te lang mengen!
  • Stort het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en kneed dit licht tot een glad deeg (zoals gezegd bleef het bij mij heel plakkerig!) Duw het deeg voorzichtig tot een plaat van 3 cm dikte. Steek met een uitsteker (ik doop hem elke keer even in de bloem om te voorkomen dat alles blijft kleven) rondjes uit van 7 cm en leg deze op een ingevette plaat of een stuk bakpapier. Maak alle restjes deeg op die manier op. Je zult ongeveer 12 scones eruit moeten kunnen halen.
  • Leg de scones met wat tussenruimte op de plaat en bestrijk ze met de rest van je ei-yoghurt mengsel. Bestrooi dit met wat kristalsuiker en bak ze 12-15 minuten tot ze gerezen, goudbruin en gaar zijn.
  • Leg op een rooster en laat ze afkoelen. Eet ze zo snel mogelijk met jam en boter of room.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 277kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwit: 6g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.003g | Cholesterol: 30mg | Natrium: 102mg | Kalium: 264mg | Vezels: 2g | Suiker: 15g | Vitamine A: 375IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 117mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Ik ontving een exemplaar van dit boek ter beoordeling, maar alle meningen zijn – zoals altijd – van mij. De links in het artikel zijn affiliate links van bol.com. Bestel je via de link dan ontvang ik dus – jawel – een paar cent!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.