Simone's Kitchen

Sinaasappel cranberry scones uit het Farmhouse Cookbook

20140223-MH2A6641

Er zijn best al een enorme hoeveelheid kookboeken op de markt, dus ik ben kieskeurig geworden. Ook al betekent dat nog steeds dat er hier op maand basis al snel een paar kookboeken bijkomen, maar toch… 😉 Ik bekijk regelmatig kookboeken bij vrienden en ja sommige moet ik dan gewoon hebben. Farmhouse Cookbook is er zo eentje van. Een prachtig boek, mooi vormgegeven en met geweldige fotografie (een must naar mijn mening voor een goed kookboek) dus ja… ik was al fan voor ik hem zelf in mijn bezit had. En er staan zoveel lekkere recepten in dat het lastig kiezen was welke ik nou eerst zou gaan maken. Tot ik een kadootje over de mail kreeg van Meeta waarin ook een potje met lemoncurd zat. Toen wist ik!

20140223-MH2A6636

Scones natuurlijk! Ik maak scones eigenlijk niet zo vaak en misschien is dat maar goed ook want wat is er lekkerder als een warme scone zo uit de oven met goede jam of lemoncurd en een klodder clotted cream? Ik had trouwens geen clotted cream maar ik kan je verzekeren dat slagroom ook erg lekker was. Het recept uit het boek gebruikte zure kersen maar geen zinnig idee waar ik die zou moeten vinden dus ik heb er een versie met cranberries, chocola en sinaasappel van gemaakt. Volgens het recept zou het deeg glad moeten worden, maar dat was die van mij echt niet. Vrij plakkerig maar ik wilde het niet te lang kneden want dan loop je weer het risico op taaie scones. Dus ik heb het risico maar genomen en ze uitgestoken zoals het was.

20140223-MH2A6638

En dat blijkt dan weer een goede beslissing te zijn geweest want de scones waren perfect. Bros, luchtig en een crispy buitenkantje. We aten ze rechtstreeks uit de oven als lunch. Met lemoncurd en met frambozen/basilicumjam van Raspberry Maxx… Krijg spontaan weer trek nu ik het schrijf.

Farmhouse Cookbook is uitgegeven door GoodCook en geschreven door Sarah Mayor en gaat over de Yeo Valley boerderij, een familieboerderij in Somerset….

Farmhouse

Print recept Pin recept
No ratings yet

Sinaasappel cranberry scones

Voorbereidingstijd: 1 uur 15 min
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 450 gr zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 4 tl bakpoeder
  • 100 gr koude boter in blokjes
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 150 gedroogde cranberries gehakt
  • 100 gr pure chocola in stukjes gehakt
  • 2 eieren
  • 100 gr volle yoghurt
  • ongeveer 2 dl volle melk
  • rasp van 1 sinaasappel
  • kristalsuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 C. Doe het bakmeel, zout en bakpoeder in de kom van een keukenmachine en voeg hier de blokjes boter aan toe. Draai dit snel tot een kruimelig deeg. Het blijft vrij melig dus verwacht geen samenhangend deeg op dit punt. Doe over in een grote schaal en voeg hier de cranberries en de chocola aan toe en roer dit om. Maak een kuil in het midden.
  • Breek de eieren in een maatbeker, doe hier de yoghurt bij en giet er melk op tot het geheel 400 ml is. Roer dit even om. Doe het eimengsel bij je deeg (hou twee eetlepels achter!) en roer dit door tot het een zacht, plakkerig deeg wordt. Niet te lang mengen!
  • Stort het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en kneed dit licht tot een glad deeg (zoals gezegd bleef het bij mij heel plakkerig!) Duw het deeg voorzichtig tot een plaat van 3 cm dikte. Steek met een uitsteker (ik doop hem elke keer even in de bloem om te voorkomen dat alles blijft kleven) rondjes uit van 7 cm en leg deze op een ingevette plaat of een stuk bakpapier. Maak alle restjes deeg op die manier op. Je zult ongeveer 12 scones eruit moeten kunnen halen.
  • Leg de scones met wat tussenruimte op de plaat en bestrijk ze met de rest van je ei-yoghurt mengsel. Bestrooi dit met wat kristalsuiker en bak ze 12-15 minuten tot ze gerezen, goudbruin en gaar zijn.
  • Leg op een rooster en laat ze afkoelen. Eet ze zo snel mogelijk met jam en boter of room.

 

Disclaimer: Ik ontving een exemplaar van dit boek ter beoordeling, maar alle meningen zijn – zoals altijd – van mij. De links in het artikel zijn affiliate links van bol.com. Bestel je via de link dan ontvang ik dus – jawel – een paar cent!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.