Deze heerlijke oliebollen maak je met cranberries en sinaasappel. Een geweldige combinatie die jouw oliebol dit jaar echt extra lekker maakt! Het frisse van de sinaasappel combineert perfect met de gedroogde cranberries.

Oliebollen met cranberries en sinaasappel

Oliebollen met cranberry en sinaasappel

Eerlijk gezegd ben ik de tel kwijt als het gaat om het aantal oliebollen recepten wat je hier op de site kunt vinden. Zo heb ik het perfecte basis oliebolletje voor je, maar ook een hartige oliebol met chorizo of wat dacht je van een hartige oliebol met broccoli? En natuurlijk mijn favoriete appel kaneel oliebollen. Alhoewel deze oliebollen met cranberries en sinaasappel hard op weg zijn om mijn nieuwe favoriet te worden.

Oliebollen met cranberries en sinaasappel

Fris en fruitig

Natuurlijk is het gek om een oliebol fris te noemen, want ja frituur en fris zijn twee woorden die je misschien niet meteen samen zou gebruiken. Maar toch wordt deze oliebol door het gebruik van lekker veel sinaasappelrasp toch echt een beetje fris. En je proeft het er echt goed bovenuit. Tien keer beter dan wat voor standaard bolletje je zou kunnen kopen bij de plaatselijke oliebollenbakker.

Oliebol met cranberries en sinaasappel

Cranberries

Natuurlijk zitten er in deze bolletjes ook cranberries, want ja, wat is nou lekkerder dan mijn favoriete kerstvrucht? Heb je er niks mee of wil je dit vervangen door rozijnen dan kan dat uiteraard ook. Het is jouw bolletje zullen we maar zeggen.

Voor het maken van de oliebollen met cranberries ga je uit van het basisrecept voor oliebollen. Hier voeg je cranberries en sinaasappelrasp aan toe. Je zou er eventueel ook nog voor kunnen kiezen om hier wat specerijen aan toe te voegen. Een beetje verse gember lijkt me hier ook wel erg goed bij passen.

Heb je de oliebollen met cranberries gebakken dan is het lekker om ze voor gebruik nog even op te warmen in de oven. In de magnetron kan ook maar ik vind dat persoonlijk minder lekker. Ze worden dan toch een beetje taai en minder knapperig. Maar het kan wel, dus maar net afhankelijk van wat je zelf handig vindt. Ik heb thuis niet eens een magnetron dus dat is niet meteen mijn eerste keuze… 😉

Opwarmen in de oven

Om de oliebollen met cranberry op te warmen in de oven zet je de temperatuur op 200˚C. Vervolgens doe je de oliebollen over op een bakplaat. Je kunt ze natuurlijk ook in een ovenschaal doen maar ze worden het knapperigste als je ze los van elkaar verwarmt. Hou ongeveer 10 minuten aan voor een lekker warm bolletje.

oliebol met cranberries

De vulling

Als je gedroogde vruchten in de vulling van je oliebol gebruikt dan wel je die meestal eerst. Bij de cranberries is dat niet nodig. De reden dat je fruit eerst moet wellen in een oliebol is dat het fruit het vocht uit de oliebol kan opnemen en zo te droog wordt. Voor de cranberry oliebol vond ik dat niet echt het geval. De bollen waren heerlijk. Dus niet wellen gaat prima. Wil je dat toch wel doen? Dan wel je het beste de cranberries de dag van tevoren en je laat ze minimaal een paar uur aan de lucht drogen op een schone theedoek. Handig om dit een nacht te laten drogen.

En heb je nou nog oliebollen over? Maak dan ook eens deze lekkere oliebol wentelteefjes!

Cranberry sinaasappel oliebollen

Oliebollen met sinaasappel en cranberry

5 van 1 stem
GangSnack
KeukenNieuwjaar

Deze oliebollen maak je met het basisrecept maar je voegt er sinaasappel en cranberries aan toe.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 1 uur
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

15 bollen

Materiaal

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • 7 gr gist 1 zakje (standaard van dr oetker)
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker
  • 100 gr gedroogde cranberries
  • 2 sinaasappels rasp
  • Frituurvet om te bakken

  • Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, zout ensuiker erdoorheen. Is de melk koud verwarm dan tot lauwwarm. Meng beetje bijbeetje bij je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe enmix het geheel met deeghaken of een houten lepel tot je een glad beslag hebt.Het moet vloeibaar zijn.
  • Voeg de sinaasappelrasp en de gedroogde cranberries toe. Roer dit goed door zodat het gemengd is.
  • Laat afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveereen uur rijzen. Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
  • Roer je beslag voor het bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laatzakken. Dit gaat het handigste als je de lepels voor je ze in het beslag doopteven in de hete olie houdt. Dan glijdt het daarna goed van de lepels af. Doe niet teveel in de frituurpan om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich als het goed is vanzelf om. Zo niet help dan een handje met twee vorken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 178kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 5g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Cholesterol: 3mg | Natrium: 196mg | Kalium: 118mg | Vezels: 2g | Suiker: 9g | Vitamine A: 93IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 51mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaar dit recept

oliebollen met cranberries

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.