Het is weer die tijd van het jaar dat we allemaal massaal aan de oliebollen gaan. Maar wil je dit jaar zelf oliebollen bakken? Volg dan dit basisrecept en het kan bijna niet meer misgaan!

basisrecept oliebollen bakken

Oliebollen bakken

Vroeger was het elk jaar rond oud- en nieuw standaard dat mijn vader enorme bergen met oliebollen aan het bakken was. Dat waren letterlijk emmers vol. Niet alleen voor ons, maar ook voor de hele familie. Oma kreeg een schaal, ooms en tantes stonden in de rij voor de oliebollen van mijn vader. Zeker weten doe ik het niet, maar wellicht waren er in die tijd nog niet zoveel oliebollen kramen als nu. Geen idee.

Hoe dan ook, de bollen van mijn paps waren dus populair. Het heeft jaren geduurd voor ik mijn eerste keer zelf oliebollen ging maken, want ja het is wel even werk. En je moet frituren… Dat ook nog.

basisrecept oliebollen bakken

De moeite waard

En toch is het zelf bakken van zo’n heerlijk vers bolletje het meer dan waard. Als je ooit al eens zelf oliebollen maakte dan weet je waar ik het over heb. Mijn favoriet is toch wel de appel-kaneel oliebollen. Maar sinds kort is daar een nieuwe favoriet bij, waarvan ik het recept later deze week ga delen. Maar om een goede oliebol te maken heb je natuurlijk om te beginnen een basisrecept nodig. Dit kun je dan naar wens aanpassen zoals je zelf wilt.

In principe heb je voor basis oliebollen niet heel veel nodig; bloem, melk, gist en een beetje suiker en een beetje zout. Dat is alles. Dit recept maakt ongeveer 15 oliebollen maar de exacte hoeveelheid ligt ook aan je formaat van lepel die je gebruikt.

oliebollen bakken

Dippen in hete olie

Je kunt het beslag het beste hanteren door twee lepels te gebruiken of een ijsschep. Die dip je even in de hete frituurolie voor je het in het beslag dipt en laat het dan rustig in de frituur glijden. Zorg dat je pan niet te vol raakt, dan gaan alle oliebollen aan elkaar kleven. En als je dan toch oliebollen aan het bakken bent, dan kun je natuurlijk ook meerdere smaken maken.

Heb je eenmaal het basisrecept dan kun je dit makkelijk vermenigvuldigen. Hieronder staat het recept voor ongeveer 15 bolletjes. Wil je meer oliebollen bakken dan doe je het aantal maal twee of drie. Na het rijzen kun je het beslag verdelen in twee gedeeltes of drie. En voeg dan smaken toe aan de balletjes. Probeer bijvoorbeeld ook eens een hartige chorizo oliebol!

Basis oliebol
basisrecept oliebollen bakken
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Basisrecept oliebollen

Dit is een basisrecept voor oliebollen. Voeg smaakmakers of vulling naar wens toe!
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 1 uur 30 min
Porties: 15 bollen

Benodigdheden

  • Frituurpan

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 zakje gist
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker

Instructies

  • Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, zout en suiker erdoorheen. Is de melk koud verwarm dan tot lauwwarm. Meng beetje bij beetje bij je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  • Laat afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken. Roer je beslag voor het bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepels voor je ze in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dan glijdt het daarna goed van de lepels af. Doe niet teveel in de frituurpan om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich als het goed is vanzelf om. Zo niet help dan een handje met twee vorken.
Gang: Snack
Keuken: Nieuwjaar
Trefwoord: bloem

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 150kcal, Koolhydraten: 29g, Eiwit: 5g, Vet: 1g, Verzadigd vet: 1g, Meervoudigd onverzadigd vet: 1g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g, Cholesterol: 3mg, Natrium: 196mg, Kalium: 84mg, Vezels: 1g, Suiker: 3g, Vitamine A: 54IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 43mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Basis oliebollen bakken

Bewaren voor later?

Oliebollen met sterretjes

Delen is fijn!