Het is weer die tijd van het jaar dat we allemaal massaal aan de oliebollen gaan. Heerlijk! Het water loopt me al in de mond. Maar weet je wat helemaal lekker is? Zelf oliebollen bakken. En met dit perfecte basisrecept kan dat bijna niet misgaan.

basisrecept oliebollen bakken

Zelf oliebollen bakken is traditie

Vroeger was het elk jaar rond Oud en Nieuw standaard dat mijn vader enorme bergen met oliebollen aan het bakken was. Dat waren letterlijk emmers vol. Niet alleen voor ons, maar ook voor de hele familie. Oma kreeg een schaal, ooms en tantes stonden in de rij voor de oliebollen van mijn vader. Zeker weten doe ik het niet, maar wellicht waren er in die tijd nog niet zoveel oliebollen kramen als nu. Geen idee.

Hoe dan ook, de bollen van mijn paps waren dus populair. Het heeft jaren geduurd voor ik mijn eerste keer zelf oliebollen ging maken, want ja het is wel even werk. En je moet frituren… Dat ook nog.

basisrecept oliebollen bakken

Zelf oliebollen bakken: de moeite waard

En toch is het zelf bakken van verse oliebollen het meer dan waard. Als je ooit al eens zelf oliebollen maakte dan weet je waar ik het over heb. Mijn favoriet zijn toch wel de appel-kaneel oliebollen. Maar sinds kort is daar een nieuwe favoriet bij, de sinaasappel-cranberry oliebol. Maar om een goede oliebol te maken heb je natuurlijk om te beginnen een basisrecept nodig. Dit kun je dan naar wens aanpassen zoals je zelf wilt.

In principe heb je voor het basisrecept voor oliebollen niet heel veel nodig; bloem, melk, gist en een beetje suiker en een beetje zout. Dat is alles. Dit recept maakt ongeveer 15 oliebollen maar de exacte hoeveelheid ligt ook aan je formaat van de lepel die je gebruikt.

oliebollen bakken

Hoe doe je het oliebollenbeslag in de olie?

Je kunt het beslag het beste hanteren door twee lepels te gebruiken of een ijsschep. Die dip je even in de hete frituurolie voor je het in het beslag dipt en laat het dan rustig in de frituur glijden. Zorg dat je pan niet te vol raakt, dan gaan alle oliebollen aan elkaar kleven. En als je dan toch oliebollen aan het bakken bent, dan kun je natuurlijk ook meerdere smaken maken.

Heb je eenmaal het basisrecept dan kun je dit makkelijk vermenigvuldigen. Hieronder staat het recept voor ongeveer 15 bolletjes. Wil je meer oliebollen bakken dan doe je het aantal maal twee of drie. Na het rijzen kun je het beslag verdelen in twee gedeeltes of drie. En voeg dan smaken toe aan de balletjes. Probeer bijvoorbeeld ook eens een hartige chorizo oliebol!

Welke olie gebruik je om zelf oliebollen te bakken?

Om oliebollen te bakken gebruik je een neutrale olie. (Vloeibaar) frituurvet is hier prima voor. Zonnebloemolie is het meest gebruikt, maar ook rijstolie, saffloerolie of maisolie kun je gebruiken.

Hoe zorg je dat de oliebollen niet vet worden?

In tegenstelling tot wat de naam suggereert is een goede oliebol is niet moddervet. Als je in de oliebol knijpt moet er maar een heel klein beetje olie te zien zijn en er zeker niet uitdruipen. Hiervoor zorg je dat je vers vet gebruikt om te frituren én je zorgt dat de olie goed op temperatuur is. Is de olie nog niet heet genoeg dan zuigt de oliebol al het vet op. Bak de oliebollen op een temperatuur van 180˚C.

Na het bakken laat je de bollen op keukenpapier uitlekken. Leg ze niet allemaal op elkaar net na het bakken, maar laat ze eerst goed uitlekken en maak er daarna pas een stapel van.

Basis oliebol

Zelf mooie ronde oliebollen bakken

Om eerlijk te zijn lukt het mooi rond maken mij ook niet altijd. Maar het beste resultaat behaal ik met behulp van een ijsschep. Zoals gezegd even in de hete olie dippen, beslag scheppen en in de olie laten zakken. Alle uitsteeksel zijn wel altijd extra lekker knapperig, dus maak je niet al te druk als de bollen niet perfect rond zijn.

Eenmaal in het beslag draait de oliebol als het goed is vanzelf om als een kant gaar is.

Hoe warm je oliebollen het beste op?

De meeste mensen bakken hun oliebollen allemaal tegelijk en warmen ze dan op wanneer nodig. De beste manier om de oliebollen weer knapperig te krijgen is om ze te verwarmen in de oven op 200˚C.

Laat ze hier ongeveer een minuutje of 10 weer opwarmen. Beste ook hier om ze naast elkaar te leggen op – bijvoorbeeld – een bakplaat. Opwarmen in de magnetron kan wel maar geeft geen knapperig resultaat.

Hoe lang moet een oliebol bakken?

Voor een goede oliebol heb je ongeveer een minuut of 5 a 6 nodig. Let op dat je niet teveel oliebollen tegelijk in het vet doet. Dan koelt het teveel af en duurt het te lang waardoor de oliebollen teveel vet opnemen. Handig is het ook om een frituur te gebruiken die zelf op temperatuur blijft, maar heb je die niet dan kan een gewone pan met olie ook voldoen. Check dan wel regelmatig met een thermometer de temperatuur. Deze moet tussen de 175˚C en de 180˚C blijven voor het beste resultaat.

Basis oliebollen bakken

Hoe bereid je de vulling?

In dit geval zit er geen vulling in de oliebollen, maar wil je vulling toevoegen met gedroogde vruchten begin dan op tijd met de voorbereiding hiervan. Laat ze wellen en daarna goed uitlekken en drogen. Je wilt geen extra vocht in je oliebollen. Ik wel de vruchten en laat ze daarna uitlekken op een schone theedoek voor een dag. Op die manier weet je zeker dat ze geschikt zijn om in je oliebol te verwerken.

basisrecept oliebollen bakken

Basisrecept oliebollen

5 van 1 stem
GangSnack
KeukenNieuwjaar

Dit is een basisrecept voor oliebollen. Voeg smaakmakers of vulling naar wens toe!
clock
voorbereiding 1 uur
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

15 bollen

Materiaal

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 zakje gist
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker

  • Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, zout en suiker erdoorheen. Is de melk koud verwarm dan tot lauwwarm. Meng beetje bij beetje bij je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  • Laat afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken. Roer je beslag voor het bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepels voor je ze in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dan glijdt het daarna goed van de lepels af. Doe niet teveel in de frituurpan om te voorkomen dat alles aan elkaar gaat plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich als het goed is vanzelf om. Zo niet help dan een handje met twee vorken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 150kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 5g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Cholesterol: 3mg | Natrium: 196mg | Kalium: 84mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 54IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 43mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze oliebolrecepten

Bewaren voor later?

Oliebollen met sterretjes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.