Hartige oliebollen met chorizo
Hou je niet zo van zoet? Dan zijn deze hartige oliebollen met chorizo wellicht jouw perfecte eindejaarsballetje. De combinatie van chorizo met geraspte kaas maakt dit een heerlijk hartige oliebol.
Hartige oliebollen met chorizo
Iedereen is natuurlijk bekend met een ‘gewone’ oliebol en als ik moet kiezen dan zal ik altijd daarvoor gaan. Maar soms is het ook leuk om eens een hartige oliebol te maken. In dit geval koos ik ervoor om een hartige oliebol met chorizo en geraspte kaas te maken.
Hou jij dus meer van hartig dan van zoet? Dan zijn dit jouw oliebollen. Ik maakte al eens eerder oliebollen met broccoli. Deze met chorizo en geraspte kaas is wat vettiger, wat natuurlijk logisch is door de chorizo en de kaas.
Pittige oliebol
Behalve de chorizo – die van zichzelf ook al een beetje pittig is, afhankelijk van welke je kiest – voegde ik hier nog wat chilivlokken toe. Heerlijk maar hou jij minder van pittig dan kun je die weglaten uiteraard. De chorizo snij je in kleine blokjes. Probeer die echt zo klein mogelijk te maken zodat je niet een enorm stuk chorizo hoeft weg te kauwen. Juist die kleine blokjes maken de smaak beter. Je maakt het beslag van deze hartige oliebollen ook met kippenbouillon in plaats van melk. Voeg de kippenbouillon toe als deze lauwwarm is. Niet te heet!
Tom – die niet zo’n fan is van de zoete bol – vond de hartige oliebol met chorizo een absolute winnaar. Je wilt wellicht niet alleen maar deze bollen maken maar als extra tijdens oud- en nieuw is het echt een leuke toevoeging.
Niet zo snel bruin
In tegenstelling tot gewone oliebollen worden deze iets minder snel bruin doordat er geen suiker in het beslag zit. Zorg zeker dat je olie goed op temperatuur is (180˚C) en volg verder de tips in het artikel over basisbeslag voor oliebollen.
Hartige oliebol met chorizo
Benodigdheden
- Frituurpan
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 500 ml kippenbouillon van een blokje
- 7 gr gist
- 7 gr zout
- 50 gr chorizo in kleine stukjes
- 70 gr geraspte kaas
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilivlokken
Instructies
- Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en het zout erdoorheen.
- Meng de warme bouillon beetje bij beetje met je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of met een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
- Voeg nu de vulling (chorizo en kaas) aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
- Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
- Roer je beslag voor je het gaat bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Doe niet teveel in je pan want dan gaat alles aan elkaar plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich vanzelf om als het goed is. Zo niet help dan even een handje met twee vorken. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin. Omdat er geen suiker in deze bollen zit worden ze iets minder snel bruin dan gewone oliebollen. Het is maar dat je het weet.
- Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Appel-kaneel oliebollen met cranberries | Simone's Kitchen
Hallo Simone. Dit jaar maak ik alleen mijn Tripple A beignets (Appel, Amarenkers, en amandelspijs) maar dit receptje ga ik wel bijschrijven, lijkt me wel erg lekker. Jullie prettige jaarwissel en de beste wensen voor 2018
Dankjewel en jij ook hele fijne jaarwisseling! Eet smakelijk alvast!