Hartige chorizo oliebollen

Oliebollen met chorizo | simoneskitchen.nl

Hartige oliebollen

Vorig jaar maakten Esmee en ik drie variaties op de standaard oliebol. Twee daarvan kwamen vorig jaar vlak voor de oudjaarsavond online, maar de andere moest het ontgelden wegens een gebrek aan tijd. Het is tenslotte een beetje mosterd na de maaltijd om een recept voor oliebollen te plaatsen op 2 januari. Da’s een beetje gek. En om eerlijk te zijn was ik dit recept echt compleet alweer vergeten, maar ik was aan het zoeken naar het recept voor die andere oliebollen en herinnerde me ineens weer dat deze nog lag weg te stoffen in het archief.

Vervolgens moest ik mijn receptschriften na gaan zoeken op de ingredientenlijst van deze pikante balletjes, maar phieuw…. wie wat bewaart die heeft wat … want ik heb het gevonden!

De eerdere bol is met broccoli en je zou bijna kunnen zeggen dat het een gezond balletje is maar laten we dat vooral niet doen. Een oliebol is per definitie niet gezond, maar wel essentieel voor deze tijd van het jaar toch? En als je niet van zoet houdt maar toch wel graag mee wilt doen met het olieballen festijn dan kan ik deze en de broccoliballetjes van harte aanbevelen. Van tevoren had ik mijn zinnen gezet op deze met chorizo maar uiteindelijk bleek de broccolibal de winnaar.

Maar omdat deze ook echt lekker is komt hier toch alsnog het recept!

Chorizo oliebol

Ingredienten:

  • 500 gr bloem
  • 500 ml kippenbouillon (van een blokje)
  • 7 gr gist
  • 7 gr zout
  • 50 gr chorizo, in kleine stukjes
  • 70 gr geraspte kaas
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilivlokken

Bereiding:

  1. Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en het zout erdoorheen.
  2. Meng de warme bouillon beetje bij beetje met je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of met een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  3. Voeg nu de vulling (chorizo en kaas) aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  4. Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
  5. Roer je beslag voor je het gaat bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Doe niet teveel in je pan want dan gaat alles aan elkaar plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich vanzelf om als het goed is. Zo niet help dan even een handje met twee vorken. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin. Omdat er geen suiker in deze bollen zit worden ze iets minder snel bruin dan gewone oliebollen. Het is maar dat je het weet.
  6. Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Hallo Simone. Dit jaar maak ik alleen mijn Tripple A beignets (Appel, Amarenkers, en amandelspijs) maar dit receptje ga ik wel bijschrijven, lijkt me wel erg lekker. Jullie prettige jaarwissel en de beste wensen voor 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *