Simone's Kitchen

Appel-kaneel oliebollen met cranberries

Appel kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl

Zelf oliebollen bakken – appel-kaneel oliebollen

Zelf oliebollen bakken is niet echt heel ingewikkeld en het is ook nog eens het allerlekkerste. Ten eerste kun je helemaal zelf bepalen wat je in de oliebollen stopt en ten tweede; echt veel verser worden ze niet. Appel-kaneel oliebollen!

Met cranberries!

Natuurlijk kon ik geen oliebollen maken zonder dat ik er ook nog eens cranberries in verstopte. Dit zijn dus appel-kaneel oliebollen met cranberries. Ben je geen fan van de cranberry dan kun je dat prima vervangen door rozijnen, krenten of probeer het eens met ander gedroogd fruit.

Gedroogde abrikozen kun je er bijvoorbeeld ook prima doorheen doen. Dan wel fijn gesneden natuurlijk, anders wordt het wel wat lastig mengen.

appel-kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl

Met sterretjes!

Deze appel-kaneel oliebollen zijn echt de allerlekkerste die ik ooit proefde. Ze smaken een beetje naar appeltaart. Ik maakte overigens al eens eerder oliebollen, maar deze zijn wel echt de winnaar als je het mij vraagt.

Overigens is oliebollen bakken niet meteen mijn favoriete klus. Het is dat het zo ontzettend lekker is, maar anders zou ik het met liefde overslaan. Die olie…. En die lucht die je nog dagen lang ruikt. Niet ideaal. Je kunt overigens de oliebollen ook prima buiten in de schuur bijvoorbeeld bakken.

Scheelt in ieder geval een hoop vieze lucht. De oviebollen revolutie is een beetje aan mij voorbij gegaan. Die ene keer per jaar dat ik oliebollen eet wil ik het liefst lekkere oliebollen. Deze appel-kaneel oliebollen dus. En geen oliebollen uit de oven, die dan de mislukte naam van oviebollen krijgen. Dat is gewoon stom.

Ieder zijn ding overigens. Als jij fan bent van de oviebol… vooral doen. Voor mij blijven deze appel-kaneel oliebollen met cranberries echt de allerlekkerste.

Voor iedereen een heel goed uiteinde en een schitterend begin van het nieuwe jaar!

Appel kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Appel-kaneel oliebollen

De allerlekkerste oliebollen maak je natuurlijk zelf met dit makkelijke recept!
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Rijzen: 1 uur
Porties: 15 oliebollen

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 7 gr instant gist 1 zakje
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker
  • 80 gr cranberries gedroogde
  • 80 gr rozijnen
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel geschild en in blokjes

Instructies

  • Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en de suiker erdoorheen.
  • Is je melk erg koud verwarm hem dan even in een steelpannetje tot lauwwarm. Meng dit beetje bij beetje met je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of met een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  • Voeg nu de vulling aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
  • Roer je beslag voor je het gaat bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Doe niet teveel in je pan want dan gaat alles aan elkaar plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich vanzelf om als het goed is. Zo niet help dan even een handje met twee vorken. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin.
  • Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Vlak voor serveren bestuiven met poedersuiker.
Gang: Snack
Keuken: Hollands
Trefwoord: oliebol, oud en nieuw

Liever een hartig balletje? Probeer dan eens deze chorizo oliebollen!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

  1. Avatar

    Oh wat zien die bollen er heerlijk uit! Lekker met van die knapperige stukjes, en zelfgemaakte zijn altijd het lekkerste! Alvast een fijne jaarwisseling morgen Liefs Sabine

  2. Avatar

    Oh jaaaaa! Er zaten cranberries in! Die heb ik er van schrik uit gelaten… hahahahaha
    Maar jij en cranberries horen nu eenmaal bij elkaar. Dus het mag!
    En ik vond mezelf erg stoer om midden tussen al het vuurwerk geweld gewoon keihard te vragen om sterretjes….

  3. Pingback: Oudejaars snack - Vlammetjes | Simone's Kitchen

  4. Pingback: Homemade granola | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.