De klassieke smaken van de winter gecombineerd met een lekker knapperige oliebol. Dat zijn deze oliebollen met appel en kaneel. Doe er nog wat cranberries door en je hebt het perfecte oliebolletje.

Appel kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl

Oliebollen met appel en kaneel

Zelf oliebollen bakken is niet echt heel ingewikkeld en het is ook nog eens het allerlekkerste. Ten eerste kun je helemaal zelf bepalen wat je in de oliebollen stopt en ten tweede; echt veel verser worden ze niet. Appel-kaneel oliebollen!

Met cranberries!

Natuurlijk kon ik geen oliebollen maken zonder dat ik er ook nog eens cranberries in verstopte. Dit zijn dus oliebollen met appel en kaneel én cranberries. Ben je geen fan van de cranberry dan kun je dat prima vervangen door rozijnen, krenten of probeer het eens met ander gedroogd fruit.

Gedroogde abrikozen kun je er bijvoorbeeld ook prima doorheen doen. Dan wel fijn gesneden natuurlijk, anders wordt het wel wat lastig mengen.

appel-kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl

Met sterretjes!

Deze appel-kaneel oliebollen zijn echt de allerlekkerste die ik ooit proefde. Ze smaken een beetje naar appeltaart. Ik maakte overigens al eens eerder oliebollen, maar deze zijn wel echt de winnaar als je het mij vraagt.

Overigens is oliebollen bakken niet meteen mijn favoriete klus. Het is dat het zo ontzettend lekker is, maar anders zou ik het met liefde overslaan. Die olie…. En die lucht die je nog dagen lang ruikt. Niet ideaal. Je kunt overigens de oliebollen ook prima buiten in de schuur bijvoorbeeld bakken.

Scheelt in ieder geval een hoop vieze lucht. De oviebollen revolutie is een beetje aan mij voorbij gegaan. Die ene keer per jaar dat ik oliebollen eet wil ik het liefst lekkere oliebollen. Deze oliebollen met appel en kaneel dus. En geen oliebollen uit de oven, die dan de mislukte naam van oviebollen krijgen. Dat is gewoon stom.

Ieder zijn ding overigens. Als jij fan bent van de oviebol… vooral doen. Voor mij blijven deze oliebollen met appel en kaneel echt de allerlekkerste.

Voor iedereen een heel goed uiteinde en een schitterend begin van het nieuwe jaar!

Gedroogd fruit

Over het algemeen is het zo dat je fruit eerst laat wellen in de oliebol zodat het achteraf niet al het vocht uit je beslag en dus uit de oliebol trekt. Voor deze oliebollen met appel en kaneel heb ik de cranberries en de rozijnen niet eerst geweld. Ik vond ze zeker niet snel droog worden en wellicht heeft dat ook te maken met de toevoeging van de appel. Die is natuurlijk juist weer wat vochtiger.

Wil je echter het zekere voor het onzekere nemen dan kun je natuurlijk de vruchten wel eerst laten wellen. Laat ze daarna wel echt goed drogen. Ik laat ze na het wellen eerst goed uitlekken en leg ze dan gespreid op een droge en schone theedoek. Laat ze daarna aan de lucht drogen voor een nacht. Dus handig om dit de dag ervoor te doen.

Appel kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl

Oliebollen met appel en kaneel

5 van 2 stemmen
GangSnack
KeukenHollands

De allerlekkerste oliebollen maak je natuurlijk zelf met dit makkelijke recept!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
Rijzen1 uur
totaal 1 uur 45 minuten

15 oliebollen

Materiaal

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 7 gr instant gist 1 zakje
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker
  • 80 gr cranberries gedroogde
  • 80 gr rozijnen
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel geschild en in blokjes

  • Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en de suiker erdoorheen.
  • Is je melk erg koud verwarm hem dan even in een steelpannetje tot lauwwarm. Meng dit beetje bij beetje met je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of met een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  • Voeg nu de vulling aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
  • Roer je beslag voor je het gaat bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Doe niet teveel in je pan want dan gaat alles aan elkaar plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich vanzelf om als het goed is. Zo niet help dan even een handje met twee vorken. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin.
  • Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Vlak voor serveren bestuiven met poedersuiker.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 175kcal | Koolhydraten: 36g | Eiwit: 5g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.3g | Cholesterol: 4mg | Natrium: 197mg | Kalium: 154mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 66IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 52mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze oliebollen

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.