Simone's Kitchen

Appel-kaneel oliebollen met cranberries

Appel kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl

Zijn jullie er al klaar voor?

Ik geef toe: onze bollen zijn redelijk laat online dit jaar, maar het is niet het eerste oliebollen recept dus ik hoop dat je – mocht je er hier naar hebben gezocht – je die alsnog hebt gevonden. Esmée en ik hadden weer eens een kooksessie gisteren en omdat het natuurlijk bijna het eind van 2016 is. (Joechee!!) konden we natuurlijk met goed fatsoen niet iets anders maken. Oliebollen dus.

Met cranberries!

Nu vind Esmee dat ik iets teveel cranberries gebruik geloof ik, maar ik ben gek op die glimmende rode vruchtjes dus ach, why not? Dus ja hoor in deze fijne bolletjes zitten de nodige cranberries. 🙂 Maar die kun je natuurlijk altijd vervangen door vieze dingen zoals sukade stukjes of – nog erger – van die geglaceerde kersen… Brrr… Niet doen hoor! Meer rozijnen kan wel. Of iets anders. Behalve de cranberries besloten we er koekkruiden door te doen. En appel. Soort appeltaart-oliebol dus eigenlijk.

appel-kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl

Met sterretjes!

En Esmée wilde persé sterretjes op de foto. Dus die had ik al dagen in mijn fototas zitten, om ze die ochtend alsnog te vergeten omdat ik even iets uit mijn tas moest hebben… Pfft. Gelukkig bleek er recht tegenover de studio een vuurwerkhandel te zitten dus die sterretjes waren zo geregeld.

Om eerlijk te zijn vind ik oliebollen bakken echt dramatisch.. Het duurt uuuuuren voor je alle bollen hebt gebakken. Maar ja, ze zijn natuurlijk wel het allerlekkerst als je ze vers uit de olie eet. Want die “oviebollen” revolutie (oliebollen uit de oven dus) dat vind ik dus helemaal niks. Klinkt ook nog stom.. Oliebollen dus. Die smaken naar appeltaart. Gewoon maken!

Appel kaneel oliebollen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Appel-kaneel oliebollen

Porties: 15 oliebollen

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 7 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 25 gr suiker
  • 80 gr cranberries gedroogde
  • 80 gr rozijnen
  • 1,5 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel geschild en in blokjes

Instructies

  • Doe de bloem in een grote kom en roer de gist, de kruiden en de suiker erdoorheen.
  • Is je melk erg koud verwarm hem dan even in een steelpannetje tot lauwwarm. Meng dit beetje bij beetje met je bloemmengsel tot je een glad beslag hebt. Voeg het zout toe en mix het geheel met deeghaken of met een houten lepel tot je een glad beslag hebt. Het moet vloeibaar zijn.
  • Voeg nu de vulling aan het beslag toe. Klop alles met je pollepel goed door tot een luchtig mengsel. Laat het afgedekt met een theedoek op een warme plek ongeveer een uur rijzen.
  • Verwarm je frituurpan of doe de olie in een grote pan. De olie moet 180˚C zijn om de bollen te bakken.
  • Roer je beslag voor je het gaat bakken nog even door en maak met een ijslepel of twee eetlepels mooie oliebollen die je in de olie laat zakken. Dit gaat het handigste als je de lepel(s) voor je het in het beslag doopt even in de hete olie houdt. Dat glijdt het daarna makkelijk van je lepel af. Doe niet teveel in je pan want dan gaat alles aan elkaar plakken. Als de ene kant gaar en bruin is draait de bol zich vanzelf om als het goed is. Zo niet help dan even een handje met twee vorken. Bak elke bol ongeveer 3-4 minuten per kant of tot goudbruin.
  • Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Vlak voor serveren bestuiven met poedersuiker.

Liever een hartig balletje? Probeer dan eens deze chorizo oliebollen!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

  1. Avatar

    Oh wat zien die bollen er heerlijk uit! Lekker met van die knapperige stukjes, en zelfgemaakte zijn altijd het lekkerste! Alvast een fijne jaarwisseling morgen Liefs Sabine

  2. Avatar

    Oh jaaaaa! Er zaten cranberries in! Die heb ik er van schrik uit gelaten… hahahahaha
    Maar jij en cranberries horen nu eenmaal bij elkaar. Dus het mag!
    En ik vond mezelf erg stoer om midden tussen al het vuurwerk geweld gewoon keihard te vragen om sterretjes….

  3. Pingback: Oudejaars snack - Vlammetjes | Simone's Kitchen

  4. Pingback: Homemade granola | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!