Mayonaise variaties voor de feestdagen
Varieer eens met de mayonaise
De meeste mensen die mij kennen weten wel dat ik een grote liefde heb voor mayonaise. Ik vind het gewoon de ultieme saus voor bij bijna alles. En echt niet alleen bij patat. Ik hou gewoon van die romige smaak. Ik maak mijn mayonaise meestal zelf of – als ik het koop – dan het liefst van Hellmann. Die is wat zouter dan die van Calve, maar gebruik vooral de mayo die jij het lekkerste vindt voor het maken van deze mayonaise variaties.
Ik vind ze allemaal heel erg lekker, maar de grootste verrassing was die met Malibu. Ik had nog een fles in de kast staan en ik drink dat spul eigenlijk bij voorkeur gewoon niet. Hou er niet van maar het leek me dan weer wel grappig in combinatie met sinaasappel en man, het was lekker!
Probeer het zelf maar eens en laat me weten welke variatie jij het lekkerste vond!
Mayonaise variaties
Ingrediënten
Snelle basismayonaise
- 1 ei
- 1 el wittewijnazijn
- snufje zout
- 250 ml zonnebloemolie of milde olijfolie ongeveer
Chipotle mayonaise
- 200 gr mayonaise
- 1/2 teentje knoflook
- 1/2 tl gerookte paprika
- 1/2-1 tl limoensap
- zwarte peper
- 2 chipotle pepers ik gebruik die in adobo saus
Tropische mayonaise met malibu en sinaasappel
- 200 gr mayonaise
- 1 el vijgen-dadelazijn
- 2 el malibu likeur
- 1/2 el sinaasappelsap
- rasp van 1 sinaasappel
Wasabi-gember mayonaise
- 200 gr mayonaise
- 2 tl wasabipasta tube
- 5 cm stuk gember
- 1/2 tl pandankleurstof optioneel
Citroenmayonaise
- 200 gr mayonaise
- sap van 1/2 citroen
- 1 el bieslook
- 1 tl rasp van citroen
- zwarte peper naar smaak
Instructies
Snelle basismayonaise
- Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Gebruik geen extra virgine olijfolie voor mayonaise, want die smaak is veel te sterk. Als je olijfolie wilt gebruiken, mix dan 3/4 zonnebloemolie met 1/4 goede olijfolie of gebruik een heel milde olijfolie uit de supermarkt.
- Meng alle ingredienten in het bakje van de staafmixer, behalve de olie. Voeg een scheut olie toe en draai het geheel door. Voeg nog een scheut olie toe en draai weer door. Op een gegeven moment zul je zien dat het mengsel dikker wordt en gaat emulgeren. Blijf olie toevoegen tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Breng op smaak met peper en zout. De mayonaise is maximaal een week houdbaar in de koelkast.
- Voor alle variaties op de basismayonaise geldt dat je eenvoudig de ingredienten perst, fijnmaakt of hakt en die goed door de mayo roert.Even proeven en klaar.
Chipotle mayonaise
- Een lekker pittige mayonaise met een rokerige smaak door de chipotle en gerookte paprika. Perfect bij een goede burger, maar ook bij patatjes of als basis voor een pittige dressing.
Tropische mayonaise met Malibu en sinaasappel
- Eigenlijk is deze zoete mayonaise lekker bij heel veel dingen, maar hij is to die for als je hem combineert met grote, gebakken garnalen in een kokosjasje
Wasabi-gembermayonaise
- Erg lekker bij gerookte zalm of andere sushi gerechten. De groene kleur komt door de pandankleurstof. De wasabi zelf kleur het lang niet zo groen. Dat is natuurlijk voor de smaak ook niet noodzakelijk. Pandan geeft ook smaak af maar doordat het zo weinig is, proef je dat zelf niet meer terug. Als je van heel pittig houdt, doe er dan vooral meer wasabi door. Roer het wel goed door, want de pasta is vrij stug.
Citroenmayonaise
- Lekker fris en past goed bij visgerechten. Je kunt in plaats van citroen ook limoen gebruiken
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Pingback: Zoete aardappelrijst met gehaktballetjes | Simone's Kitchen