Simone's Kitchen

Kersttulband met cranberries

kerst tulband met cranberries

Kerst tulband met cranberries

Ok, ik beloof hierbij – heel plechtig – dat ik na de kerst ophou met al die zoete lekkernijen…. Of nou ja, na oud en nieuw dan. Goed? Ik heb namelijk nog een hele berg recepten die ik over moet zetten van de oude site naar hier. Niet alles maar de allerlekkerste wil ik toch wel veilig stellen voor de stekker uit de oude site gaat. En dat betekent dat er nog een GROTE voorraad recepten is. En zeker nu met de kerst denk ik elke keer; o waar is die of die? En dan blijkt dat het nog helemaal niet hier op de site staat. Als je erover nadenkt bestaat Simone’s Kitchen ook pas een half jaar dus tja zo gek is het allemaal niet.

Maar het betekent wel dat ik nu een aantal van mijn oude favorieten erbij zet en dat zijn – zó gek he – nagenoeg allemaal aan de zoete kant. Hahaha…. Hoezo zoetekauw. En dat is eigenlijk niet eens helemaal waar. Ik vind hartig ook heerlijk, maar ik vind bakken gewoon zo leuk. En het meeste wordt weggegeven anders was ik nu compleet vierkant… Dus… Over tot de orde van de dag. Je weet het nog niet misschien maar ik ben tulband gek. Vind dat op de een of andere manier gewoon een leuke vorm om mee te prutsen. Bovendien heb ik – sinds ik het boekje ratio heb ontdekt – een aantal heerlijke tulband recepten gecreeërd en als je eenmaal aan de slag bent met dat zelf bedenken van recepten dan blijkt dat tulband deeg redelijk flexibel is. Zolang je ongeveer de verhoudingen aanhoudt. En ja de ene keer is beter als de andere keer, maar de slechte zie je hier niet terug… (tenzij het een echte blooper is, dan is het wel weer leuk!)

kerst tulband

En deze is heerlijk. Lekker winters met de cranberries en de specerijen en mooi feestelijk met die witte icing. En natuurlijk lekker. Dat is dan toch wel het allerbelangrijkste.

kerst tulband met cranberries
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Kersttulband met cranberries

Voorbereidingstijd: 20 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 1 uur 5 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

  • 100 gr kastanje bloem
  • 100 gr spelt bloem
  • 300 gr bloem
  • 16 gr bakpoeder = 1 zakje
  • 250 gr suiker
  • 250 ml karnemelk
  • 180 ml cranberry sap
  • 70 gr kastanjepuree
  • 250 gr ei
  • 250 gr boter gesmolten en een beetje afgekoeld
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl kruidnagel
  • 1 tl gember
  • 105 gr gedroogde cranberries
  • 60 gr walnoten
  • snufje zout

Voor de icing;

  • 250 gr poedersuiker
  • paar eetlepels citroensap

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 180 C.
  • Mix alle droge ingredienten (alle bloemsoorten, zout, suiker, kaneel, kardemom, gember, kruidnagel, bakpoeder, bij elkaar in kom en meng dit goed door.
  • Doe de karnemelk, kastanjepuree, cranberry sap en het ei bij elkaar en meng dit goed door. Voeg dit bij elkaar en meng dit met een houten pollepel goed door. Overklop het niet, zodra het gemengd is, is het goed. Voeg de gesmolten boter er aan toe en roer weer goed door tot gemengd.
  • Voeg aan je deegmengsel de gehakte walnoten en de gehakte cranberries toe en meng dit weer even door.
  • Vet je tulband vorm goed in met boter, bestrooi met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Stort je deeg in de vorm en zet hem in de oven. Check na 45 minuten met een houten prikker of de cake gaar is, zoniet dan laat je hem er nog even instaan en check je het na 5 minuten nog een keer.
  • Als je cake gaar is haal je hem eruit en laat 5 minuten staan voor je hem op een cakerek uitstort oom volledig te laten afkoelen voor je de icing erop doet.
  • Voor het maken van de icing doe je de poedersuiker in een kom en voeg hier een paar eetlepels citroensap aan toe. Je hebt snel teveel dus zorg dat alle vocht eerst is opgenomen voor je er weer wat bij doet. De icing moet dun genoeg zijn om te vloeien maar wel ook dik genoeg dat ie er niet meteen aan de andere kant weer afglijdt…Laat de icing even drogen voor je de cake snijdt.

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Avatar

    Just discovered your blog and I love it. You’re very talented. I love your photos. Such beautiful light and atmosphere.

  2. Pingback: Kersttaart recepten - Leef en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!