Simone's Kitchen

Kerstdessert: Tulband met marsepein en cranberries

Kersttulband met geroosterde marsepein en cranberries | simoneskitchen.nl

Soms heb ik ineens zo’n heel briljant goed idee… Al zeg ik het zelf dan he…. Je moet weten dat ik niet de beste broodbakker in de wereld ben. Maar wel gek op brood. Dus dat is best wel een dingetje. En we krijgen natuurlijk straks weer het moment dat ik eigenlijk het liefst zo’n kunstwerk van een stol wil bakken maar daar waarschijnlijk weer niks van bak. Letterlijk en figuurlijk in dit geval. Dus dacht ik; wat kan ik nou wel goed? En dat is tulband maken. Ja, duh… hoor ik je denken, daar is toch geen kunst aan! Nou ja, nee misschien niet maar de juiste smaken combi’s maken dat is toch best wel een dingetje. Toch?

Kerst tulband | simoneskitchen.nl

Het leek mij in ieder geval een leuk idee om de smaken van een kerststol te verwerken in een tulband. Soort van… En of het gelukt is dat zou je zelf moeten beoordelen, maar ik kan je wel garanderen dat ie waanzinnig lekker is. Volgens Tom is het de beste tulband die ik tot nu toe gemaakt heb. En de geroosterde marsepein erin is echt superlekker!! Strooi er wat poedersuiker overheen en je hebt een prachtige toevoeging aan je kersttafel. Ik kan niet wachten om hem weer te maken.

O, geroosterde marsepein krijg ik altijd van Meeta uit Duitsland, maar je kunt het ook wel met gewone spijs of marsepein doen.

Kersttulband met marsepein en cranberries | simoneskitchen.nl

Kersttulband met geroosterde marsepein en cranberries | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Tulband met geroosterde marsepein en cranberries

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 50 min
Totale tijd: 1 uur 5 min
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 175 gram zachte boter
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 200 gram bloem
  • 1,5 tl vanille extract
  • 2 tl amandel extract
  • 1 tl koekkruiden
  • 75 gram amandelmeel
  • 170 gram zure room
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 50 gram geroosterde amandelschaafsel
  • 140 gram cranberries
  • 100 gram geroosterde marsepein
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een tulband vorm goed in en bestuif met bloem. Klop het overtollige bloem eraf. Klop de boter en de suiker samen tot het licht en luchtig is geworden. Voeg de eieren een voor een toe en klop erdoor, doe daarna de vanille en amandel extract erbij. Doe de helft van de bloem erin. de helft van de gemalen amandelen, helft van de zure room en al het bakpoeder en klop door.
  • Snij de marsepein in kleine vierkante blokjes en doe dit met een beetje poedersuiker in een kom, Schud dit goed door en haal desnoods met je handen de stukjes marsepein die aan elkaar kleven los zodat alles met een dun laagje poedersuiker is bedekt. Dit voorkomt dat je straks een klont hebt in plaats van losse stukjes.
  • Doe de rest van de bloem in het beslag samen met het amandelschaafsel, de cranberries en de gerookte marsepein. Schep goed door elkaar.
  • Doe in je klaarstaande tulband vorm, strijk de bovenkant glad en bak in de voorverwarmde oven voor 50 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal uit de oven en laat een minuut of tien in de vorm afkoelen.
  • Stort daarna uit op een rek en laat volledig afkoelen voor je hem verder opmaakt.
  • Voor serveren bestrooi je alle kanten van de tulband rijkelijk met poedersuiker.
Gang: Koek

Kersttulband-4

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

  1. Avatar

    Goedemorgen,
    Wat is gerookte marsepein? Ik ken het niet, en waar koop je dat?
    Vgr, carla

    • Simone van den Berg

      Hoi Carla,
      Zoals ik in de post al aangaf heb ik de geroosterde marsepein uit Duitsland gekregen van een vriendin.. 😉 Ik weet niet of je het hier kunt vinden, ik heb het nog niet gezien. Maar je kunt het goed vervangen door gewone amandelspijs of marsepein.
      Geroosterde marsepein is marsepein van geroosterde amandelen met kleine stukjes amandel erin. Superlekker! Jammer dat het hier nog niet in de schappen ligt

  2. Avatar

    Hoi Simone,

    Deze tulband was een groot succes hier!
    Bedankt voor dit heerlijke recept.

    gr Sylvia

  3. Avatar

    Hoi Simone,

    Ziet er heerlijk uit.  Kan jij ook vertellen hoe groot de vorm moet zijn?

    Hartelijk dank. René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!