Simone's Kitchen

Kerstdessert: Tulband met marsepein en cranberries

Kersttulband met geroosterde marsepein en cranberries | simoneskitchen.nl

Kersttulband met marsepein en cranberries

Een overheerlijke kersttulband die vol zit met de smaken die kerst zo bijzonder maken. Van zoete cranberries tot stukjes geroosterde marsepein. Kortom deze wil je met kerst op tafel zetten!

Ik wilde graag een kersttulband maken. Zoals de meeste mensen inmiddels wel weten ben ik niet de beste broodbakker. Dus hoewel ik graag een kerststol wilde maken zag ik het broodbak gedeelte daarvan niet zo zitten.

Maar ik ben een kei in het maken van heerlijke tulband. Dus waarom niet een kersttulband maken? In dit geval verpakte ik een aantal van de smaken die je traditioneel tegen komt in een stol in deze tulband.

Kerst tulband | simoneskitchen.nl

Met verstopte marsepein

Het ‘geheime’ ingrediënt in deze kersttulband is zonder meer de marsepein. Ik heb hier geroosterde marsepein gebruikt. Die krijg ik af en toe opgestuurd vanuit Duitsland, want hier in Nederland heb ik het nog niet ontdekt.

Natuurlijk kun je ook gewone marsepein gebruiken of je kunt spijs nemen als je dat makkelijker vindt. Het belangrijkste is dat je de stukjes marsepein klein snijdt en vervolgens omwikkelt in poedersuiker.

Op die manier zorg je dat de stukjes goed verdeeld worden in het deeg zodat je een kersttulband hebt waar iedereen ongeveer hetzelfde plakje krijgt.

Kersttulband met marsepein en cranberries | simoneskitchen.nl

Kersttulband met marsepein bij de koffie

Ik maak deze tulband inmiddels bijna elke keer als het kerst is. En soms ook daarbuiten. Want laten we eerlijk zijn; dit is het hele jaar door lekker. Ter variatie zou je hier ook nog bijvoorbeeld wat gehakte noten door kunnen doen als je houdt van een beetje crunch. Maar echt nodig is het niet.

De vorm

Voor het bakken van de kersttulband met marsepein gebruik ik het liefste een van de bakvormen van Nordic Ware. Ik ben daar absoluut fan van. Ze zijn mooi en als je even geduld hebt komt de tulband er bijna altijd goed uit.

De truc bij deze vormen is ten eerste om het goed in te smeren met boter. Daarna bestuif je de vorm met bloem. Dit klop je goed uit.

Na het bakken van je kersttulband laat je het eerst een minuut of 10 afkoelen buiten de oven. Pas daarna draai je de vorm om. Ik ben door schade en schande wijs geworden wat dat betreft. Wil je dus een kersttulband met marsepein serveren die ook nog helemaal gaaf is? Wees dan geduldig met omdraaien!

Topping

De tulband is zo lekker dat je eigenlijk niet veel nodig hebt maar een icing kan natuurlijk altijd. Dat maak je eenvoudig door poedersuiker te mengen met een klein beetje vocht. Dat kan water zijn, maar ook bijvoorbeeld citroensap. Dan maak je een makkelijke citroenicing.

Ik bestrooi de cake meestal in zijn geheel met poedersuiker. Omdat dat er zo mooi uitziet op de witte kersttafel. Maar je kunt hier volledig je eigen fantasie op los laten!

Probeer trouwens ook eens deze tulband met noten en marsepein! Of check alle kerstrecepten hier.

Kersttulband met geroosterde marsepein en cranberries | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Tulband met geroosterde marsepein en cranberries

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 50 min
Totale tijd: 1 uur 5 min
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 175 gram zachte boter
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 200 gram bloem
  • 1,5 tl vanille extract
  • 2 tl amandel extract
  • 1 tl koekkruiden
  • 75 gram amandelmeel
  • 170 gram zure room
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 50 gram geroosterde amandelschaafsel
  • 140 gram cranberries
  • 100 gram geroosterde marsepein
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een tulband vorm goed in en bestuif met bloem. Klop het overtollige bloem eraf. Klop de boter en de suiker samen tot het licht en luchtig is geworden. Voeg de eieren een voor een toe en klop erdoor, doe daarna de vanille en amandel extract erbij. Doe de helft van de bloem erin. de helft van de gemalen amandelen, helft van de zure room en al het bakpoeder en klop door.
  • Snij de marsepein in kleine vierkante blokjes en doe dit met een beetje poedersuiker in een kom, Schud dit goed door en haal desnoods met je handen de stukjes marsepein die aan elkaar kleven los zodat alles met een dun laagje poedersuiker is bedekt. Dit voorkomt dat je straks een klont hebt in plaats van losse stukjes.
  • Doe de rest van de bloem in het beslag samen met het amandelschaafsel, de cranberries en de gerookte marsepein. Schep goed door elkaar.
  • Doe in je klaarstaande tulband vorm, strijk de bovenkant glad en bak in de voorverwarmde oven voor 50 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal uit de oven en laat een minuut of tien in de vorm afkoelen.
  • Stort daarna uit op een rek en laat volledig afkoelen voor je hem verder opmaakt.
  • Voor serveren bestrooi je alle kanten van de tulband rijkelijk met poedersuiker.
Gang: Koek
Kersttulband-4

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.