zelf kerststol bakken

Zelf de lekkerste kerststol bakken

De kerststol en ik; we zijn niet meteen de beste vriendjes. Niet omdat ik het niet lekker vind, want ik ben groot liefhebber van een goede stol. Maar wel omdat ik het bakken van een goede stol tot op heden nog niet echt in de vingers heb.

Dat ligt aan mij overigens. Niet aan het recept. Dus dat kun je met een gerust hart volgen. Het recept komt bij Laura’s Bakery vandaan, die het weer uit een boek van Levine heeft dus qua recept zit het echt wel goed. De uitvoering daar schort het elke keer bij mij aan als ik zelf kerststol ga bakken.

zelf kerststol bakken

Beste versie

Deze keer was het wel de beste versie ooit. Sterker nog het is best een lekker brood geworden. Maar er is iets met mij en brooddeeg dat niet altijd helemaal goed gaat. Ik denk dat het ligt aan het kneden. Ik weet het wel zeker eigenlijk.

Als je alle broodrecepten op de site bekijkt dan zie je dat die ook een beetje schitteren in afwezigheid. Ja er staat brood maar dan met name ‘makkelijk’ brood zoals flatbread, focaccia of glutenvrij brood. Echt brood…? Niet zo erg veel dus.

Missie voor 2021

Ik heb dan ook een nieuwe missie voor 2021. Ik wil namelijk mijn broodbak kunsten sterk gaan verbeteren. De kerststol was een goed begin maar ik moet wat minder vertrouwen op mijn keukenmachine en wat meer op mijn eigen handen. De kitchen aid die ik gebruik om het deeg te kneden is namelijk eigenlijk niet zo heel erg geschikt voor brooddeeg.

Wil je dus ook zelf een kerststol bakken en je hebt ook een KitchenAid? Dan beter met de hand kneden.

zelf kerststol maken

Zelf kerststol bakken

Wil jij ook zelf kerststol bakken? Gebruik dan zeker onderstaand recept. Daar is echt niks mis mee. Je kunt natuurlijk ook gaan voor de cheat versie die ik vorige week al deelde. De kerststolcake uit de koekenpan. Maar the real deal is toch echt anders.

Om het brood te maken begin je liefst een dag van tevoren met het wellen en drogen van de vruchten die erin gaan. Ik gebruikte cranberries, abrikozen en rozijnen maar je kunt dat afwisselen met de vruchten die jij lekker vindt.

Als noten gebruikte ik hazelnoten en amandelen. Ook hier geldt dat je dit kunt afwisselen naar wens. Kies wel voor knapperige noten. Als je er rauwe cashewnoten in doet (om maar wat te noemen) wordt het toch wat minder lekker vermoed ik.

Kerststol plakken brood met spijs

Het totale proces van het bakken van de kerststol neemt wel wat tijd in beslag. Je moet het vormen, rijzen, vormen, weer rijzen enzovoort. Dus trek er wel voldoende tijd voor uit.

Ik hou van spijs dus ik voegde er een nogal groot stuk spijs aan toe. Dat is niet verplicht dus hou jij niet van spijs laat het dan vooral weg. Dan heb je een gewoon krentenbrood, maar daar is ook niks mis mee natuurlijk. Of probeer ook eens een glutenvrij krentenbrood.

zelf kerststol bakken

Kerststol met spijs

5 van 2 stemmen
GangBrood
KeukenKerst

Een makkelijk recept om zelf een kerststol met spijs te maken
Decoratief klokje bereidingstijd

12 plakken

Ingrediënten

  • 375 gr bloem
  • 160 ml volle melk lauwwarm
  • 10 gr gist
  • 70 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 7 gr zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 tl koekkruiden
  • 80 gr boter op kamertemperatuur

Vulling

  • 125 gr rozijnen
  • 125 gr gedroogde cranberries
  • 50 gr gedroogde abrikozen in fijne stukjes
  • 50 gr hazelnoten blanke, gehakt
  • 50 gr amandelen blanke, gehakt
  • 2 el sinaasappelrasp
  • 300 gr amandelspijs
  • 1/2 ei

  • Begin met het wellen van de vruchten. Doe de rozijnen, cranberries en gedroogde abrikozen bij elkaar in een kom. Voeg hier lauwwarm water aan toe en laat het 15 minuten wellen.
  • Giet af en laat goed uitlekken. Spreid de vruchten uit op keukenpapier en laat het drogen aan de lucht voor een aantal uur. Het helpt ook als je de bovenkant goed dept met keukenpapier. Zodra het droog is voeg je het toe aan de gehakte noten.
  • Om het deeg te maken voeg je alle ingrediënten behalve de boter toe aan de kom van een mixer. Mix het deeg voor ongeveer 8 minuten of tot je een stevig deeg hebt.
  • Voeg nu de boter toe, klontje voor klontje, tot het helemaal gemengd is. Laat de machine kneden tot je een soepel deeg hebt waarvan je een vliesje kunt trekken.
  • Laat het deeg 15 minuten staan. Voeg nu de noten en vruchten toe en kneed dit door het deeg heen. Dit is best een tikkie lastig omdat je veel vulling hebt, maar het komt goed. Even doorzetten.

Eerste keer rijzen

  • Neem een grote kom en vet deze in met wat olie. Leg de bal deeg in de kom en draai hem even om zodat alle kanten met olie zijn bedekt. Dek af met een schone theedoek en laat op kamertemperatuur rijzen voor 60 minuten.
  • Ondertussen bereid je de spijsvulling voor. Hiervoor meng je het spijs met het halve ei en de sinaasappelrasp. Kneed het goed door en rol dit nu uit tot een rol die straks in je kerststol komt.

Vormen en tweede keer rijzen

  • Stort het deeg uit op een aanrecht wat licht is ingesmeerd met olie. Druk de lucht eruit en bol het deeg op. Laat dit nu 20 minuten rusten.
  • Vervolgens rol je het deeg uit tot een ovale lap van ongeveer 2 cm dik. Zorg dat de randen aan de boven- en onderkant wat dikker zijn.
  • Leg de amandelspijsrol in het midden van het deeg en vouw de bovenkant eroverheen. Zorg dat de bovenkant overlapt met de onderkant. Gebruik de palm van je hand om het deeg naast de amandelspijs wat aan te drukken.
  • Draai nu de stol om zodat de onderkant de bovenkant wordt en leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek weer af met een theedoek of folie en laat dit nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Na het rijzen zet je de kerststol in de oven. Eerst voor 20 minuten op 180˚C. Verlaag de temperatuur dan tot 160˚C en bak nog eens 15 tot 20 minuten of tot de kerststol goudbruin is en gaar.
  • Haal uit de oven en zet meteen op een rooster. Na 10 minuten bestrijk je de bovenkant met gesmolten boter en bestuif met poedersuiker.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.