Warme stoofpeer uit de oven
Warme stoofpeer uit de oven met Bastiaansen Bio blauwader kaas
Natuurlijk kennen we allemaal wel het stoofpeertje. En dat ik dol ben op stoofperen kun je al zien aan het recept voor stoofperen uit de slowcooker of de paleo versie daarvan met kokosyoghurt.
Dit keer een stoofpeer recept wat echt wel next level is. Het recept is niet van mij maar van Tim Berkhout. Hij maakte dit recept tijdens een fotoshoot die we deden waarbij Bastiaansen Bio blauwader kaas in de hoofdrol stond. Vandaar de foto’s hierbij waar je de kaas ook terugziet. (hele lekkere kaas ook trouwens)
Ik was zo enthousiast over deze stoofpeer uit de oven dat ik vroeg of ik het recept ook hier mocht delen en zoals je begrijpt aan deze post, was het antwoord ja..
Even geduld
Het maken van deze ingepakte stoofpeertjes is wel wat meer werk natuurlijk. Het eerste wat je doet om ze te maken is dat je de peertjes alvast stooft. Niet helemaal gaar want ze moeten hierna ook nog even in de oven.
Vervolgens vul je ze met de Bastiaansen Bio Blauwader kaas en je omwikkelt het als een soort mummie met het bladerdeeg.
Het resultaat is echt geweldig en het perfecte kerstdessert. Tim had er jammer genoeg niet zoveel gemaakt. Haha… Want ze waren tijdens de shoot in no time verdwenen. Het recept heb ik hieronder voor je neergezet. Gewoon de stappen volgen en dan kan het eigenlijk niet misgaan.
Na het omwikkelen met het bladerdeeg smeer je dit in met losgeklopt ei en je zet het voor 20 minuten in de oven tot het goudbruin is en gaar.
Handig om ook een klein plakje bladerdeeg onder de peer te doen zodat de kaas er niet aan de onderkant weer uitloopt!
Warme stoofpeer uit de oven gevuld met blauwe kaas
Ingrediënten
Ingrediënten gevulde stoofpeertjes
- 350 gram Bastiaansen Bio Blauwader kaas
- 12 stoofpeertjes Gieser Wildeman
- 750 ml rode wijn of rode port of een combinatie van beide
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 citroenrasp + sap
- 1 rasp van sinaasappel
- 1 blaadje laurier
- 2 stuks steranijs
- 1 vanille stokje merg
- Verse bladerdeeg op rol
- 1 ei losgeklopt
- 1 pot kersen
Instructies
Hoe maak je het?
- Schil de stoofperen en laat het steeltje aan de peer vastzitten. Snijd het kroontje onderin er uit. Steek het hart uit de peer met een appelboor of een pomparisien boor, maar zorg er wel voor dat de peer heel blijft. (Hol in principe het zaad er zelf uit, begin aan de onderkant en haal het er beetje voor beetje uit. Dit klinkt moeilijker dan het is!)
- Schraap het merg uit het vanillestokje. Breng de wijn met de citroensap, sinaasappelrasp en citroenrasp, 150 gram suiker, laurier, kaneelstokje,steranijs en het vanillemerg- en stokje aan de kook in een grote pan. Leg de peertjes erin en laat 60 minuten met de deksel op de pan op laag vuur stoven. Laat dit afkoelen, haal de peertjes uit de pan en zet apart. Zorg dat de peren net niet gaar zijn.
- Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de over voor op 200 graden (hetelucht oven 180 graden).
- Vul de stoofperen met Bastiaansen bio blauwader kaas. Druk de kaas goed aan. Snijd repen van het bladerdeeg 2 cm breed (zo lang mogelijk) en wikkel om de stoofperen heen. Wanneer het deeg om de peren zit, smeer je dit in met een losgeklopt ei., Zorg dat je ook een rondje van bladerdeeg onder peer zet, zodat de peer helemaal is ingepakt. Dan kan de kaas er aan de onderkant niet uitlopen.
- Kook de kersen in vocht tot stroop dikte. Zo krijg je heerlijke kersen! Zet de peren ongeveer 20 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Serveer de peren met de saus. Het gerecht is het lekkerst wanneer het lauw warm is!
Notities
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lijkt me heerlijk, maar kun je het ook met bijv gorgonzola maken? ( in italie vind je geen bastiaansen blauwaderkaar helaas.
He Riekje! Ah ja dat lijkt me inderdaad lastig te vinden. Ja dat kan zeker hoor. Kies wel voor een kaas die niet al te scherp is, anders gaat het teveel overheersen. Je mag het wel goed proeven maar de combinatie moet goed zijn.. 🙂
Maak me gek, mijn lievelings kaas. Ik sla hem op om in Frankrijk te maken. Even kijken of dit in mijn houtgestookte oven gaat lukken.
O ben heel benieuwd Annemiek! Laat even weten of het lukt als je hem maakt!