Brioche met stoofpeer; een combinatie die verleidelijk lekker is en heel goed geserveerd kan worden als snack, als dessert of als bijgerecht bij wild.

Stel; je bent op zoek naar een multifunctioneel gerechtje. Zo een die je kunt serveren bij hartige gerechten, maar ook als zoet gerecht. Dan is deze brioche met stoofpeer een topper!

Brioche met stoofpeer

Brioche met stoofpeer

Het idee voor dit gerechtje komt uit het kerstkookboek van Donna Hay. Het boek wat ik heb is al wat ouder, ik zag net dat ze nog een nieuwe dit jaar heeft uitgegeven. Dus je snapt al wat ik binnenkort voor de Sint vraag! (aan mezelf dan, maar dat terzijde. Haha) Donna had dit gerecht in haar boek gemaakt met gewone peer en nog wat andere dingen, maar het leek me leuk om dit te maken met stoofpeer.

Het is tenslotte het stoofpeer seizoen dus wat mij betreft stop je nu overal stoofpeertjes in. Zo lekker. Handig als je ze recent met mijn recept voor stoofpeertjes uit de slowcooker hebt gemaakt. Voor de volledigheid heb ik er een recept voor stoofpeertjes bijgedaan wat een stuk sneller is dan die uit de slowcooker.

Brioche met stoofpeer

Met badass kruiden

Voor het bestrijken van de brioche gebruikte ik een mix van boter, suiker en badass kruiden. Dat is een mix met kardemom, sinaasappel, carobe en nog zo wat lekkere toevoegingen, maar je kunt er natuurlijk ook koekkruiden voor gebruiken. Of alleen kaneel.

Hoe maak je de brioche met stoofpeer?

Om te beginnen maak je dus de stoofpeertjes. Vervolgens snij je een brioche in kleine rechthoekjes. Uit elk sneetje brioche gaan twee stukjes. De korstjes snij je er van af. Beleg nu een bakplaat met een stuk bakpapier en verdeel hier de stukjes brioche over.

Smelt de boter in een pannetje en mix dat met de suiker en de kruiden. Daar bestrijk je de brioche mee. Verdeel nu wat citroenrasp erover. Dat is optioneel maar wel echt een lekkere toevoeging bij al dat zoet.

Op elk stukje brioche komt vervolgens een stukje stoofpeer. Bestrooi met het amandelschaafsel en zet voor ongeveer 15-20 minuten in de oven of tot de brioche goudbruin is geworden.

Brioche met stoofpeer

Voor serveren kun je er nog wat poedersuiker overheen strooien. Je kunt het zowel warm als koud serveren, maar warm is wel het lekkerste. Dan is het nog lekker knapperig en komen de smaken het beste tot zijn recht.

Brioche met stoofpeer

Brioche met stoofpeer

5 van 1 stem
GangBijgerecht, Dessert
KeukenHollandse

Dit heerlijke gerechtje is ideaal voor zoveel verschillende gelegenheden. Leuk als klein dessert, of als bijgerecht bij hartig of zoet
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 1 uur

20 stuks

Materiaal

  • bakschaal 20 x 30

Ingrediënten

  • 1 brioche brood

Voor de stoofperen

  • 5 stoofperen in kwarten
  • 2 el suiker
  • 500 ml rood sap (ik gebruikte kers, appel, cranberry)
  • 2 stokjes kaneel
  • 2 steranijs

Om te bestrijken

  • 40 gr boter
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 1 tl my badasspie kruiden of koekkruiden

Om te bestrooien

  • 2 el amandelschaafsel
  • 1 citroen rasp

  • Begin met de stoofperen te bereiden. Schil ze, snij in vieren en verwijder de klokhuizen. Doe in een steelpannetje met het sap, kaneel, suiker en steranijs.
  • Zet op en breng aan de kook. Laat de peertjes voor ongeveer 30 minuten rustig pruttelen of tot ze gaar zijn en mooi rood.
  • Verwarm de oven voor op 220˚C
  • Snij ondertussen het briochebrood in 10 plakken. Verwijder de korstjes en snij het brood in twee kleine stukjes. Verdeel deze over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Smelt in een ander pannetje de boter en meng dit met de basterdsuiker en de badass kruiden of de koekkruiden.
  • Mix het even goed en bestrijk de stukjes brioche met dit mengsel. Verdeel de citroenrasp erover. Leg nu op elk stukje brioche een stukje stoofpeer.
  • Bestrooi met het amandelschaafsel en zet in de oven voor ongeveer 15-20 minuten of tot de brioche mooi goudbruin is geworden. Serveer meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 149kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 3g | Vet: 6g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 33mg | Natrium: 92mg | Kalium: 92mg | Vezels: 2g | Suiker: 11g | Vitamine A: 222IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 26mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer recepten met stoofpeer

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.